Uppsala Kommun Skolfastigheter

Hållbarhet i fokus när nya förskolor byggs i Uppsala

Dela

Under det första halvåret 2022 kommer två nya förskolor att stå färdiga i Uppsala kommun. Det är Lindbackens förskola och Lövstalöts förskola. Båda byggnaderna blir miljöcertifierade och uppförs med bland annat solceller på sina tak.

Lövstalöts nya förskola
Lövstalöts nya förskola

Hög standard och låg energianvändning

För Skolfastigheter är långsiktig fastighetsförvaltning och hållbarhet två prioriterade områden. Som kommunalt bolag vill vi göra det vi kan för att Uppsala ska växa både smart och hållbart. Därför ställer vi höga krav på hållbarhet när vi bygger nytt. Inte minst vad gäller miljö- och energifrågor. För att kvalitetssäkra nybyggnationer tillämpar Skolfastigheter Swedish Green Building Councils (SGBC) miljöklassningssystem Miljöbyggnad, på silvernivå.

-Vi strävar exempelvis efter att minimera energianvändningen i våra byggnader. Den typ av energiförsörjning som Skolfastigheter väljer till skolor och förskolor ska i möjligaste mån vara fossilfri. Vi satsar därför stort på att installera solenergi – en gratis och outtömlig energikälla där energin utvinns med minimal miljöpåverkan och är gratis efter att anläggningen har betalats av, säger Annika Burström, Projektchef på Skolfastigheter.

Lindbackens förskola

Skolfastigheter är nu i full gång med att bygga den nya förskolan i Lindbacken. Grundläggningen, stomme och tak är klart. Just nu pågår arbeten med fasaderna och invändiga arbeten. Stommen byggs av massivträ vilket minskar koldioxidutsläppen. Byggnaden kommer att få en biobränsleanläggning för uppvärmning och varmvattenproduktion. Solceller för elproduktion kommer att installeras på taket.

Förskolan i sin helhet beräknas vara klar under januari 2022. Den kommer att ha ett tillagningskök och plats för upp till 144 barn fördelade på 8 avdelningar.

-Gården kommer att anpassas för olika åldrar, lekar och aktiviteter, med stor gräsyta och utrymmen för bord och sittplatser. Det kommer att finnas rutschkana, sandlådor, gungor, kulle för pulkaåkning och en slinga runt gården ger tillgång till träkojor, olika konstruktioner för balanslek samt en klätterställning, berättar projektledare Bo Thorell.

Arkitekt: Sweco Architects
Landskapsarkitekt: Projektengagemang
Entreprenör: Ekman & Angerstig AB


Lövstalöts förskola

Centralt i Lövstalöt uppför Skolfastigheter en ny förskola som ersätter modulförskolan på en närliggande fastighet. Förskolan beräknas stå klar under våren 2022 med plats för 108 barn, fördelade på 6 olika avdelningar. Förskolan inrymmer även ett eget tillagningskök.

-Det har lagts ned ett stort arbete på att skapa en riktigt bra utemiljö för barnen. Många av de stora uppvuxna träden på gården kommer bevaras och flera nya träd planteras. En ny pulkabacke kommer även anläggas på området och den befintliga fotbollsplanen utanför förskolegården kommer att bevaras, säger projektledare Jonas Wennman.

Arkitekter: Sweco och Arkitektgruppen i Gävle AB
Entreprenör: Ekman & Angerstig AB


Kontakt för mer information:

Bo Thorell, Projektledare Lindbacken, Skolfastigheter
Tel: 018-727 40 29, 072 – 580 56 30
bo.thorell@skolfastigheter.se

Jonas Wennman, Projektledare Lövstalöt, Skolfastigheter
Tel: 018-727 41 83, 072 – 451 34 53
jonas.wennman@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lövstalöts nya förskola
Lövstalöts nya förskola
Ladda ned bild
Lindbackens nya förskola
Lindbackens nya förskola
Ladda ned bild

Dokument

Om

Uppsala Kommun Skolfastigheter
Salagatan 18A
753 30 Uppsala

018-727 40 30https://skolfastigheter.uppsala.se/

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum