Dramaten

Håller Europa på att gå sönder?

Dela

Den brittiska dramatikern Zinnie Harris laddade pjäs HÅLLA ANDAN börjar med ett kärleksmöte och tar sedan med oss på en mardrömsresa genom Europa som håller på att falla samman. Lena Endre regisserar detta drama där två systrar står i centrum. Premiär på Målarsalen den 19 januari 2019.

HÅLLA ANDAN. Foto: Sören Vilks
HÅLLA ANDAN. Foto: Sören Vilks

I det apokalyptiska idédramat HÅLLA ANDAN från 2015 möter vi Dana som inleder en tillfällig relation med en man. Efter en kärleksnatt tillsammans erbjuder han henne pengar i kompensation som hon vägrar att ta emot. Mannen ger sig inte, han inleder ett diaboliskt övertalningsförsök för att hon ska ta emot pengarna. Plötsligt befinner sig Dana och hennes gravida syster Jasmine på resa genom ett Europa som håller på att krackelera.

Zinnie Harris nämns ofta i samma sammanhang som Mark Ravenhill och Sarah Kane, två brittiska dramatiker med förkärlek för vågade och provocerande berättelser i den riktning som sedan 1990-talet har kommit att kallas “in-yer-face-theatre”.  Zinnie Harris tar i sina pjäser ofta avstamp i tanken ”vad skulle hända om” och sedan spinner hon på den tråden fullt ut.

Fråga till Lena Endre: Vad lockar dig med pjäsen?
– Jag fastnade för HÅLLA ANDAN för att den sätter fingret på vad jag och många med mig pratar om idag – håller Europa på att gå sönder? Är det de sista krampaktiga försöken att rädda oss själva vi ser när vi delar upp mänskligheten i ”vi” och ”dem”. Det är en intressant tanke – vad händer med människor i den här delen av världen om allting kraschar? Vilka blir vi om allt tas ifrån oss?

Lena Endre är en av landets mest kända och uppskattade skådespelare. Hon har stått på Dramatens scener i mer än 30 år och medverkat i en lång rad filmer och tv-serier. Som regissör har hon tidigare satt upp Tålamod av Amanda Ooms, Skuggland av Jonas Brun samt senast The Nether av Jennifer Haley 2017.

Medverkande: Giovanni Bucchieri, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Douglas Johansson, Jonas Malmsjö, Marall Nasiri, Simon Norrthon, Joaquin NaBi Olsson, Nina Zanjani

Av: Zinnie Harris
Översättning: Björn Sandmark
Originaltitel: How to hold your breath
Bearbetning: Lena Endre, Jacob Hirdwall
Regi: Lena Endre
Scenografi: Peder Freiij
Ljus: Emma Weil
Kostym: Ann Bonander Looft
Peruk och mask: Linda Hyllengren

HÅLLA ANDAN, premiär 19 januari 2019, Målarsalen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

HÅLLA ANDAN. Foto: Sören Vilks
HÅLLA ANDAN. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
HÅLLA ANDAN. Foto: Sören Vilks
HÅLLA ANDAN. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Grynet Molvig klar för roll i Niklas Rådströms pjäs Dövheten10.5.2019 08:58:00 CESTPressmeddelande

Som tidigare meddelats samarbetar Dramaten och Drottningholms Slottsteater i höst med Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten om Beethoven. Nu är det klart att Grynet Molvig medverkar i uppsättningen tillsammans med Johan Rabaeus, Andreas T Olsson och Per Svensson. För regi står Peter Langdal. Urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern och premiär på Dramaten den 23 november. Biljetterna till Dramatens föreställningar är nu släppta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum