Konkurrensverket

Hallsberg gjorde otillåten direktupphandling av byggentreprenad

Dela

Hallsbergs kommun genomförde en större ombyggnation av en fastighet utan att först annonsera entreprenaden enligt lagen om offentlig upphandling. Kommunen gjorde sig därmed skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 800 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Under hösten 2019 ingick Hallsbergs kommun ett avtal om en större ombyggnation av en nyförvärvad fastighet. Entreprenaden, som var beräknad att ta cirka ett år, innebar bland annat att kontorslokaler, verkstad och snickeri, tvättstuga och portar skulle byggas om. Avtalets värde uppgår till cirka 11 miljoner kronor.

Kommunen har sedan tidigare ett upphandlat ramavtal om mindre byggarbeten och reparationer för löpande avrop. Den aktuella entreprenaden är en större ombyggnation och omfattas därför inte av ramavtalet, enligt Konkurrensverket. Eftersom ombyggnationen av den nyförvärvade fastigheten inte har föregåtts av annonsering enligt lagen om offentlig upphandling är avtalet en otillåten direktupphandling.

– Det är inte ovanligt att vi ser byggentreprenader där kontrakt har tilldelats utan annonsering. Som tillsynsmyndighet är det viktigt att vi agerar i frågan. En öppen annonsering ger fler leverantörer möjligheter att lämna anbud och ökar köparens förutsättningar att göra en bättre affär, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Karlstad och yrkar att Hallsbergs kommun ska dömas att betala 800 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se

Rosemarie Jansson Håvik, biträdande enhetschef, 08-700 16 08, rosemarie.janssonhavik@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Region Värmland skulle ha upphandlat presentkort21.6.2022 15:48:23 CEST | Pressmeddelande

När Region Värmland ingick avtal med olika leverantörer för att ge presentkort till sina medarbetare var det fråga om en sådan transaktion som omfattas av lagen om offentlig upphandling. Avtalen skulle därför ha annonserats enligt upphandlingsreglerna. Eftersom ingen annonsering gjordes yrkar Konkurrensverket nu att Region Värmland ska betala knappt 1,3 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum