Region Örebro län

Hälso- och sjukvårdsnämnden vill stärka vården närmast invånarna

Dela

En jämlik hälso- och sjukvård som finns nära länsinvånarna, och som möjliggör samverkan och samordning på bästa sätt. Det är målet med det uppdrag som hälso- och sjukvårdsnämnden i dag gav till hälso- och sjukvårdsdirektören.

Den svenska hälso- och sjukvården är mitt i ett perspektivskifte, där fokus nu ligger på en vård så nära patienten som möjligt. Utgångspunkten för vårdens organisation ska vara patientens behov och vilka delar av vården som måste samverka kring de behoven.

- Nu tar vi nästa steg för att genomföra omställningen till närmare vård i Örebro län. Vi måste ha en plan för hur vi ska fortsätta arbetet för en mer sammanhållen organisation som bidrar till en mer jämlik vård och en mer resurseffektiv verksamhet, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Möjlighet till god samverkan

Utredningsdirektivet som gavs i dag ska ge svar på många olika frågor. En handlar om att underlätta de många samarbeten som dagens hälso- och sjukvård består av.

- Ställda inför coronapandemin är det tydligare än någonsin hur viktigt det är att vårdens alla delar samverkar på ett bra sätt. Just nu ser vi enastående prov på samarbete mellan vårdcentraler, sjukhus och inte minst den kommunala hälso- och sjukvården. Det samarbetet är avgörande också i det långsiktiga arbetet med att reformera vården, säger Karin Sundin.

Lokala samlingsplatser

I uppdraget om en sammanhållen vård ingår också länets tre sjukhus som viktiga pusselbitar. I direktivet som hälso- och sjukvårdsdirektören nu har fått betonas uppdraget att också utveckla länsdelsvisa mötesplatser för de vårdprocesser där flera organisatoriska enheter samverkar, som vårdcentraler, kliniker och kommuner.

Samsyn med regeringen

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag går i linje med regeringens deklaration om att en stärkt primärvård är av grundläggande betydelse för så väl enskilda patienter som befolkningen i stort, och att det ger förbättrade förutsättningar för en jämlik och samhällsekonomiskt effektiv hälso- och sjukvård.

Klicka på länken för att ta del av handlingarna från dagens sammanträde.

Kontakt

Karin Sundin, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, telefon: 072-142 06 20

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Sundin
Karin Sundin
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Andelen positiva svar på antikroppstester i regionen varierar mellan olika grupper17.9.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Sammanlagt 30 000 personer i Örebro län har gjort ett antikroppstest som analyserats via Region Örebro län. Andelen positiva svar varierar mellan olika grupper och ligger på 5-14 procent. ”Störst värde har antikroppstesten när de används på gruppnivå, men det kan också vara värdefullt för personer som tillhör en riskgrupp att veta om de haft covid-19”, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum