Läkemedelsverket

Hälsofarliga ämnen i hudkrämer - kontroll visade på allvarliga brister

Dela

Läkemedelsverket har i ett samverkansprojekt med 45 kommuner hittat stora brister och farliga ämnen i hudkrämsprodukter. Hudblekningskrämer utmärker sig i granskningen ─ flera produkter innehöll ingredienser som är hälsofarliga och förbjudna.

Bilden visar exempel på hudblekningskrämer som innehåller hälsofarliga ingredienser.
Bilden visar exempel på hudblekningskrämer som innehåller hälsofarliga ingredienser.

Totalt kontrollerades 622 produkter varav 271 (44%) hade en eller flera brister av varierande allvarlighetsgrad. 72 (12%) av de kontrollerade produkterna innehöll ingredienser som är förbjudna i hudkrämer enligt EU:s regelverk för kosmetiska produkter, exempelvis vissa konserveringsmedel och parfymer.

─ Det mest alarmerande är att vi har hittat hälsofarliga ämnen som hydrokinon och glukokortikoider i hudblekningskrämer, och det är också stor risk för att produkterna innehåller kvicksilver. Här måste butiker och importörer bli mycket bättre på att följa regelverket, många gånger handlar det om okunskap som i värsta fall kan leda till hälsorisker, säger Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket.

Syftet med samverkansprojektet är att kontrollera att produkterna som säljs på den svenska marknaden är säkra för användarna, exempelvis ska produkterna inte innehålla förbjudna ingredienser och vara korrekt märkta. Hudkrämer är kosmetiska produkter som används dagligen av väldigt många människor. Produkterna lämnas kvar på huden och därmed utsätts kroppen för ämnet under en längre tid.

─ Vad som är viktigt att tänka på när du köper en hudkräm är att det finns en produktmärkning med innehållsförteckning och eventuella försiktighetsåtgärder på svenska som gör att du som konsument kan göra ett mer medvetet val. Det är också mycket viktigt att det finns en tydlig märkning om att det finns ett ansvarigt företag inom EU/EES för produkten, säger Charlotte Björkbäck.

För de produkter som hade brister så har de flesta verksamhetsutövare och butiker frivilligt plockat bort produkterna från försäljning alternativt korrigerat märkningen där det var möjligt. I de fall där så inte skedde så fattade kommunerna tvingande beslut om förbud mot försäljning av produkterna.

Relaterad information


Samverkansprojekt 2021 mellan Sveriges kommuner och Läkemedelsverket – Tillsyn av hudkrämer och hudblekande krämer

Läkemedelsverkets jobb för säker kosmetika

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden visar exempel på hudblekningskrämer som innehåller hälsofarliga ingredienser.
Bilden visar exempel på hudblekningskrämer som innehåller hälsofarliga ingredienser.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

Hjärtmuskelinflammation sällsynt biverkning efter mRNA-vaccination20.4.2022 17:02:00 CEST | Pressmeddelande

I gemensamma analyser gjorda av Läkemedelsverket och nordiska myndigheter bekräftas en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation, myokardit, hos framför allt unga män som vaccinerats med något av mRNA-vaccinerna Comirnaty eller Spikevax. Risken för myokardit är högre efter två doser Spikevax än med två doser Comirnaty. Förekomst av myokardit och perikardit efter vaccination är mycket sällsynt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum