Trafikverket

Halvering av olyckor efter införande av omkörningsförbud på E6

Dela

I mars infördes omkörningsförbud för tunga lastbilar, samt ändrade dispensregler för långsamtgående mobilkranar, på E6 mellan Vellinge och Helsingborg. Nu visar den första uppföljningen på ett positivt resultat – antalet olyckor har nästan halverats.

Antal olyckor på E6 mellan Vellinge och Helsingborg vardagar under perioden mars till juli under rusningstid.

Åtgärderna är en del av en större satsning för att minska störningsrisken på E6. Små störningar till exempel en hastig inbromsning skapar snabbt långa köer med längre och osäkra restider och en ökad risk för kökrockar.

Den första uppföljningen av olycksstatistiken efter att omkörningsförbudet och de ändrade dispensreglerna för långsamtgående mobilkranar infördes i mars visar nu på ett positivt resultat. Antalet olyckor, varav de flesta är så kallade upphinnandeolyckor, har nästan halverats jämfört med samma period förra året.

- Att vi redan nu ser ett så fint resultat är glädjande och ger en signal om att åtgärden var rätt och att vi faktiskt kan förbättra framkomligheten även utan att göra fysiska ombyggnader. Vi är medvetna om att uppföljningen görs i ett tidigt skede, men vi fortsätter att följa upp olycksstatistiken och hoppas att det positiva resultatet fortsätter framöver, säger Jack Bårström, samhällsplanerare på Trafikverket.

FAKTA:
Omkörningsförbudet är den första åtgärden i ett större paket för att förbättra framkomligheten på E6 genom Skåne som Trafikverket genomför. Trafikverket gör också ett flertal andra åtgärder för att skapa förutsättningar för ett smidigt resande genom Skåne. Ett exempel är arbetet med fyra spår mellan Lund och Arlöv. Vi satsar även stort på att bygga om Lommabanan för persontågstrafik, med trafikstart i december 2020. Detta bidrar förhoppningsvis till att fler som idag kör bil på E6 kan ta tåget istället.

Kontakter

Jack Bårström, samhällsplanerare Trafikverket, 010-123 22 29

Bilder

Ladda ned bild
Jack Bårström, samhällsplanerare Trafikverket. Foto: Trafikverket
Jack Bårström, samhällsplanerare Trafikverket. Foto: Trafikverket
Ladda ned bild
Jack Bårström, samhällsplanerare Trafikverket. Foto: Trafikverket
Jack Bårström, samhällsplanerare Trafikverket. Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum