Dramaten

Hamlet firar 200 år på Dramaten med Adam Lundgren i titelrollen

Dela

Skådespelarna Anders de Wahl, Lars Hanson, Ulf Palme, Jan Malmsjö, Peter Stormare och Jonas Malmsjö har bland andra redan iklätt sig rollen som Hamlet på Dramaten. Nu är det dags för Adam Lundgren att axla huvudrollen i pjäsernas pjäs. För regi står Sofia Jupither och premiären äger rum på Stora scenen den 9 februari.

Sofia Jupither och Adam Lundgren. Foto: Ali Mian/Dramaten
Sofia Jupither och Adam Lundgren. Foto: Ali Mian/Dramaten

Hamlet är det mest spelade Shakespearestycket på Dramaten och har satts upp minst tio gånger under teaterns 230-åriga historia.  I mars 1819 gjorde Dramaten succé med Hamlet, teaterns första Shakespearepjäs, med Gustaf Fredrik Åbergsson i titelrollen. Så med årets uppsättning firar Dramaten tvåhundraårsjubileum.

Efter flera manliga regissörer, senast Ingmar Bergman 1986 och Staffan Waldemar Holm 2008, är det nu dags för Sofia Jupither att bli den första kvinnliga regissören som sätter upp pjäsernas pjäs på Dramaten.

– Jag har alltid haft en dröm om att jag någon gång i mitt liv ska få sätta upp Hamlet. Pjäsen har i princip allt som jag är intresserad av. Den är full med filosofisk visdom, samtidigt som det är ett väldigt närgånget porträtt av en människa som försöker och skulle vilja vara något han inte är. Som kämpar med sig själv i en situation som han inte har valt, berättar regissören Sofia Jupither.

Regissören Sofia Jupither har arbetat på de största teatrarna i Norden. På Dramaten har hon tidigare bland annat regisserat I lusthuset, Ett dockhem och Frun från havet.  Sofia tilldelades 2014 Svenska Dagbladets Thaliapris.

Adam Lundgren fick sitt stora genombrott 2013 i tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar och i filmen Känn ingen sorg. Han är också aktuell i den populära tv-serien Vår tid är nu.

Läs Dag Kronlunds, chef för Dramatens arkiv och bibliotek, krönika från 2016 om Hamlet på Dramaten här

Medverkande
Hamlet Adam Lundgren
Gertrude Thérèse Brunnander 
Claudius Gerhard Hoberstorfer
Vålnaden Per Svensson
Polonius Bengt Braskered
Laertes David Book
Ofelia Karin Franz Körlof
Horatio Otto Hargne
Rosencrantz Marcus Vögeli
Guildenstern Razmus Nyström
Förste skådespelaren Irene Lindh
Andre skådespelaren Per Svensson
Tredje skådespelaren Kaj Snijder (statist)
Dödgrävaren Jonas Bergström
Osric Sten-Johan Hedman
Marcellus Kaj Snijder (statist)

Översättning Ulf Peter Hallberg
Bearbetning Sofia Jupither, Irena Kraus
Regi Sofia Jupither
Scenografi Erlend Birkeland
Kostym Maria Geber
Ljusdesign Ellen Ruge
Peruk och mask Peter Westerberg, Anne-Charlotte Reinhold

Föreställningen textas till svenska och engelska, den 9 och 16 april via app i mobil eller surfplatta

Introduktion
Introduktion till Hamlet med dramaturg Irena Kraus, den 27 februari, 5 mars, 9 april och 16 april kl. 18.30. Fri entré och öppet för alla, även de utan biljett till föreställningen.

Hamlet, premiär 9 februari, Stora scenen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sofia Jupither och Adam Lundgren. Foto: Ali Mian/Dramaten
Sofia Jupither och Adam Lundgren. Foto: Ali Mian/Dramaten
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum