Umeå kommun

Hämta gratis björkplantor

Dela

Hösten är en bra tid att plantera träd. Tisdag 13 och onsdag 14 oktober, klockan 16 – 19, kan du hämta gratis björkplantor på I20-området. Kommunen har en värd på plats som hjälper dig att hitta lämpliga björkplantor. Var och en står själv för uppgrävning av björkarna och man bör därför ta med en egen spade.

– Björkarna är symbolen för Umeå och med sina ljusa stammar och skira grönska utgör de ett vackert och omtyckt inslag i stadsbilden. Många umebor vill plantera björkar hemma hos sig och då hjälper vi gärna till genom att dela ut gratis planteringsbjörkar, säger Nina Ingvarsson, landskapsingenjör hos Umeå kommun.

Ta med en spade
Det finns en värd på plats som hjälper dig att hitta lämpliga björkplantor. Var och en står själv för uppgrävning av björkarna och man bör därför ta med en egen spade. Umeå kommun delar ut informationsblad med goda råd om val av träd, plantering och skötsel av björkarna. Träd är känsliga, men med några enkla tips förbättras chanserna för att björkarna ska kunna trivas och växa på sina nya växtplatser.

Vackrare stad

– Träden i staden gör nytta på många olika sätt. Vi får ett behagligare stadsklimat, vi gynnar fåglar och insekter och inte minst får vi en mycket vackrare stad. Vi vill att Umeå även i framtiden ska göra skäl för namnet ”Björkarnas stad”, säger Nina Ingvarsson.

Hitta hit

Kör Hissjövägen/väg 363 från Umeå mot Vindeln. Tag av höger i cirkulationsplatsen vid västra infarten till Umestan företagspark. Tag sedan första avfarten till vänster in på Skjutfältsvägen. Fortsätt tills du ser parkeringsplatsen för Tavelsjöleden. Just innan parkeringen tar du av åt vänster in på en grusväg. Efter cirka 100 meter hittar du björkutlämningsstället. Skyltar med vägvisning kommer att finnas från cirkulationsplatsen.

Mer information

Nina Ingvarsson
landskapsingenjör
Umeå kommun
090-16 13 76
070-267 06 74

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kartan visar vägen till platsen där björkplantorna hämtas. Umeå kommun.
Kartan visar vägen till platsen där björkplantorna hämtas. Umeå kommun.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Snöovädret blir allt intensivare – stanna hemma om du kan21.1.2021 17:47:40 CETPressmeddelande

Det intensiva snöfallet med kraftig drivbildning har ökat ordentligt och gjort det mycket svårt att ta sig fram i kommunen. Ovädret kommer att bli värre längre fram i kväll och i natt. Läget är mycket ansträngt och kommunen arbetar intensivt med att hålla huvudgatorna öppna. För lokalgatorna finns risk att framkomligheten tidvis är begränsad. Kommunen uppmanar alla som inte måste ge sig ut att stanna hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum