Hermods AB

Han skolade om sig för att kunna hjälpa människor

Dela

brahima flyttade till Sverige för 10 år sedan. Han började läsa sfi samtidigt som han drev sitt egna städföretag. För några år sedan kände Ibrahima att han ville arbeta med att hjälpa människor och började utbilda sig till undersköterska med inriktning på psykiatri. Idag arbetar han som mentalskötare på Danderyds sjukhus

- Det behövs fler bra människor inom vården. Vårt arbete är livsviktigt för samhället, säger Ibrahima Traore

39-åriga Ibrahima från Senegal flyttade till Sverige 2009 och bor i Sollentuna tillsammans med sin dotter som han har varannan vecka. När han flyttade till Sverige började han studera sfi samtidigt som han arbetade som städare på Älvsjömässan.

- Det var tufft att både studera svenska och jobba men det gick bra. Jag fick sedan personalansvar över mitt team på Älvsjömässan och arbetade med bland annat att schemalägga arbetstider för medarbetarna, säger Ibrahima.

Han startade sedan ett eget städföretag men kände för några år sedan att han ville byta bana i livet.

- Jag kände ett behov av att hjälpa människor så jag kom in på Hermods utbildning till undersköterska vid Stockholm Södra. Där kände jag att en inriktning mot psykiatri lockade mig då jag ville arbeta med människor som har haft det tufft med exempelvis droger eller andra psykiska sjukdomar.

På sin fritid ägnar Ibrahima mycket tid åt träning där han har svartbälte i karate och tränar crossfit.

- Träning är min medicin! Där hittar jag mitt lugn och orkar med tuffa arbetspass samt att ta hand om min dotter på ett bra sätt.

Fick jobb under praktiken

Under sin utbildning gjorde Ibrahima praktik på Danderyds sjukhus som mentalskötare och blev redan innan sin praktiks slut erbjuden jobb.

- Min praktikperiod var mycket givande och jag kände direkt att jag passade in att arbeta på psykiatrisk intensivvården på Danderyds sjukhus. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb och det är drivande att få hjälpa människor som har det svårt.

Kan du berätta mer om dina arbetsuppgifter som mentalskötare?
- Vi arbetar i skift så när vi byter av kollegor får vi först en rapport om alla patienter vi sköter om. Sedan kör vi under våra arbetspass ”ronden” där vi går runt till alla inlagda patienter och gör allt från drogtest till att kolla blodtryck.

Vad krävs för att man ska vara en bra mentalskötare?
- Man måste vara bra på att kunna läsa av människors beteende. Våra patienter kan vara människor med drogproblem eller är bipolära så det gäller att du kan hantera svåra situationer om en patient blir arg eller ledsen. Människornas liv kan hänga på vårt arbete så det gäller att man kan vara lugn och förbygga att det uppstår svåra situationer. Vi blir som ett extra stöd för patienterna.  

Aldrig för sent att utbilda sig

Ibrahima tog sin examen från Hermods 2019 och har arbetat 6 månader på Danderyds sjukhus. Han fyller 40 i år och han berättar att det aldrig är försent att utbilda sig.

- Det som är bra med Sverige är att det finns många möjligheter att utbilda sig. För mig var det viktigt att få arbeta med något som betyder något och så borde fler tänka oavsett vilket yrke de väljer, säger Ibrahima.

Hur var det att studera på Hermods?
- Mycket bra måste jag säga. Väldigt kunniga lärare och de tipsade mig om att söka min praktik där jag jobbar nu. De sa att jag skulle passa in på Danderyds sjukhus vilket de fick rätt i.  Jag hade en jättebra tid på Hermods.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hermods AB
Hermods AB
Luntmakargatan 34
111 37 Stockholm

08-410 251 00https://www.hermods.se/

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra yrkeshögskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och SFI hjälper varje år över 70 000 studerande och deltagare med utbildning, coachning och jobbmatchning. Vår vision är att vara ledande inom sysselsättning, integration och utbildning. Hermods ingår i AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag, som vill skapa en bättre framtid genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande.

Följ Hermods AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hermods AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum