Stiftelsen Skansen

Handarbetets Vänner Skola i designsamarbete med Klässbols och Skansenbutiken

Dela
Foto: Beate Berntsen
Foto: Beate Berntsen

Studerande hämtar inspiration från friluftsmuseet Skansen för att ta fram en limiterad kollektion linnehanddukar.

Den 1 maj presenterar Skansenbutiken en ny kollektion med handdukar i hellinne, formgivna av textilstuderande vid HV Skola och tillverkade av Klässbols Linneväveri. Klassen har skapat fyra nya mönsterbilder och vävt de första teknikproverna för hand. Inspiration till motiven har de hittat i Skansens miljö. Hela kollektionen vävs upp hos Klässbols Linneväveri och lanseras hos Skansenbutiken i en första upplaga om 20 exemplar av varje handduk. 

De studerande går sitt sista år på Högre Textil Hantverksutbildning på HV Skola. Med sina intryck från Skansen som utgångspunkt har klassen tillsammans med Klässbols Linneväveri utforskat uttryck i vävstol, experimenterat med bindningar och tagit fram en unik design där form och funktion står i fokus.
– Som studerande har det varit en fantastisk möjlighet att få designa en handduk som vävs upp på ett kvalitetsväveri som Klässbols. Att sedan se handdukarna i Skansenbutikens sortiment känns hedersfullt och roligt, säger en av de formgivande studerande vid HV Skola.

HV Skolas samarbete med Klässbols Linneväveri är det andra i ordningen. Tillsammans med framtidens textilformgivare har man årligen utforskat nya synergier mellan hantverksarv och samtid.
– Att föra ett traditionellt hantverk och material vidare innebär att inte stå stilla, utan att utvecklas tillsammans med bland annat de nyfikna studenterna på Handarbetets Vänner och HV Skola, säger Dick Johansson, marknadschef på Klässbols Linneväveri.

I år har världens första friluftsmuseum, Skansen, bjudits in för att delta i samarbetet.
– Det är många parametrar som ska stämma för att en design ska bli en färdig produkt. För oss har det varit roligt att kunna skicka med eleverna den kunskap vi besitter om hur en arbetsprocess kan se ut. Och att sedan få se hur träffsäkert de tolkat Skansen som både bärare av ett kulturarv och en aktör inom framtidens natur- och miljöfrågor har varit väldigt roligt, säger Anna Bodén, enhetschef butiker och marknader på Skansen.

Kollektionen HV x Klässbol x Skansen lanseras den 1 maj 2021 och säljs exklusivt i Skansenbutiken och på skansenbutiken.se

FLER PRESSBILDER: skansenbutiken.mediaflowportal.com

 

OM HANDDUKSKOLLEKTIONEN

Invävd
Handduken Invävd är en hyllning till handgjorda textilier genom historien, som är så väl representerade på Skansen. Den flätade strukturen är en dubbel cord som ligger på en gåsögainspirerad bindning och ger ett intryck av att den växer ut eller kryper in över gåsögat. 
Cord är en traditionell bindning som vi här har förlängt och klippt av på ett sätt som inte går att göra i en handvävstol. Eftersom handduken är helt oregelbunden och därför inte kan översättas med en upprepad mönsterrapport ritades handduken i verklig storlek och i detalj, tråd för tråd. Efter tvätt får den en struktur som förhöjer rutigheten i cordflätan ytterligare.

Belfry
Handduken Belfry är inspirerad av Håsjöstapeln, som är en av Skansens första byggnader. Utifrån byggnaden har formgivarna konstruerat egna variationer av gåsöga och kombinerat dem med en satin för att skapa nyansering och struktur.

Stören
I Östersjön utrotades stören delvis på grund av överfiske, i dag pågår försök att återetablera arten. Den må se tuff och taggig ut men den har det inte lätt, klimatet i Östersjön är hårt. Formgivarna dedikerar handduken till stören.
Bindningarna som använts är en satin-variation och 8-skaftad korskypert med varierande inslags- och varpeffekt.

Maneter
Under sitt besök på Baltic Sea Science Center slogs formgivarna till handduken Maneter av Öronmanetens skönhet och dess sköra yta. I den här handduken symboliserar hon havets bräcklighet och vår rika textila skatt.
För att få liv i maneterna ville man kombinera olika typer av bindningsmönster på handduken och bestämde sig för att utgå från klassiska kypertbindningar. Om du tittar noga på maneterna hittar du mönster som Fiskben, Spetskypert, Rutig kypert och Gåsöga. Färgen är en kombination av två olika färger som tillsammans skapar det mer livfulla vattnet som maneterna dansar omkring i.

Produktspecifikationer
Material: hellinne
Mått: 50x70 centimeter
Pris: 279 sek

 

OM FÖRETAGEN

Handarbetets Vänner och HV Skola
Handarbetets Vänner (HV) är ett aktivt och utåtriktat centrum för utbildning, utveckling, tillverkning och experiment av avancerade textilier och design. Sedan starten 1874 har HV varit ett viktigt centrum inom svenskt textilt hantverk och bedriver textilutbildningar, textilgalleri och en ateljé som tillverkar högklassiga textilier och kontinuerligt gör konstnärssamarbeten för offentlig konst.

Klässbols Linneväveri
Den lilla orten Klässbol, söder om Arvika i Värmland, är starkt sammankopplad med det anrika linneväveriet med samma namn. I 100 år och fyra generationer har Klässbols Linneväveri här skapat linneprodukter som älskas världen över. Det anrika företagets vävmönster är en kulturskatt som gått i arv och som förvaltas med största respekt. Med känsla av tradition, och tron på naturmaterialet lin, för man tillsammans familjeföretaget vidare in i framtiden. 

Skansenbutiken
Skansenbutiken grundades under tidigt 1970-tal och är en del av världens första friluftsmuseum, Skansen. Som museibutik är man en plattform för såväl svensk formhistoria som samtida design. I butiken på Djurgården erbjuds ett urval av handplockat svenskt hantverk liksom den egna kollektionen, som tillverkats med inspiration från Skansens samlingar. När du handlar i Skansenbutiken stödjer du Stiftelsen Skansens verksamhet.

 

Kontaktpersoner för ytterligare information och intervju

Anna Bodén
anna.boden@skansen.se
Enhetschef butiker och marknader
Skansen

Elisabeth Isaksson
elisabeth.isaksson@hv-textil.se
Utbildningsansvarig Högre Textil Hantverksutbildning, år 2
HV Skola

Dick Johansson
dick@klassbols.se
Ägare och marknadschef
Klässbols Linneväveri

Nyckelord

Bilder

Foto: Beate Berntsen
Foto: Beate Berntsen
Ladda ned bild
Foto: Beate Berntsen
Foto: Beate Berntsen
Ladda ned bild
Foto: Beate Berntsen
Foto: Beate Berntsen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

08 - 442 80 00http://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Skansens rulltrappa blir spektakulär utställning om biologisk mångfald23.6.2022 08:52:33 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras Skansens första del av utställningen om biologisk mångfald i den historiska rulltrappan från 1938. Det är en upplevelsebaserad resa där gäster åker rulltrappa och samtidigt visualiseras biologisk mångfald och artbevarande på ett sätt som är lätt att ta till sig och förstå. Syftet med utställningen är att väcka känslor för att biologisk mångfald är fantastiskt och nödvändigt för mänskligt liv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum