Svenska Handbollslandslaget

Handbolls-EM spelas i Sverige 2026 och 2028

Dela

Sverige kommer tillsammans med Danmark och Norge att arrangera EM i handboll för herrar 2026 och för damer EM 2028 – det står klart efter Europeiska Handbollförbundets kongress i Wien i dag. – Tillsammans med våra skandinaviska grannar ser vi fram emot att leverera handbollsfester med ett hållbart och långsiktigt tänk, säger Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet.

Nina Dano och Jonathan Carlsbogård. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget (montage)
Nina Dano och Jonathan Carlsbogård. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget (montage)

2023 blir ett historiskt handbollsår då Sverige står som värd för dubbla VM – först på herrsidan i januari tillsammans med Polen och sedan för damerna i december med Danmark och Norge.

Nu står det klart att det blir ännu fler handbollsmästerskap på svensk och skandinavisk mark. Under namnet Scandinavia connect, med det tydliga målet att förena den europeiska handbollen, hitta nya sätt att utveckla sporten, nå ny publik och arrangera mer hållbara mästerskap, ansökte Sverige tillsammans med Danmark och Norge om EM för herrar 2026 och EM för damer 2028.

Den skandinaviska trion var enda sökande till dessa två mästerskap och tilldelades dem vid Europeiska Handbollförbundets kongress i Wien i dag. Samtidigt stod det klart att damernas EM 2026 kommer att spelas i Ryssland och herrarnas EM 2028 i Spanien, Portugal och Schweiz.

– Att söka mästerskap är en tydlig strategi inom svensk handboll och en viktig del för att vi både ska kunna fortsätta att konkurrera på yttersta världsnivå med våra landslag som bedriva handbollsverksamhet för ungdomar i hela landet. EM 2026 och 2028 ger oss en plattform att visa verkliga lösningar för att arrangera mer hållbara mästerskap, vilket är en nödvändig del i vår utveckling, säger Fredrik Rapp, ordförande i Svenska Handbollförbundet.

Herrarnas EM 2026 spelas 15 januari–1 februari och två av de sex grupperna i det inledande gruppspelet kommer att avgöras i Sverige med Malmö och Kristianstad som planerade värdstäder. En av grupperna i huvudrundan spelas också på svensk mark, medan den andra spelas i Danmark där också finalspelet avgörs.

30 november–17 december 2028 spelas damernas EM. Även där är Sverige värd för två av de sex grupperna i det inledande gruppspelet, där Sveriges grupp planeras att avgöras i Göteborg och den andra i Helsingborg. Danmark och Norge har var sin grupp i huvudrundan och finalhelgen spelas på norsk mark.

– De skandinaviska länderna är långt framme såväl på som utanför planen. Vi har ett väl fungerande samarbete med Danmark och Norge och kommer tillsammans med våra landslag, värdstäder, volontärer och publik att kunna erbjuda evenemang och handbollsfester i yttersta världsklass, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB och ansvarig för den svenska kandidaturen.

EM I HANDBOLL 2026 (HERRAR)

Datum: 15 januari–1 februari 2026
Arrangörer: Sverige, Danmark och Norge
Gruppspel: Två grupper i Sverige, två grupper i Danmark och två grupper Norge
Huvudrunda: En grupp i Sverige och en grupp i Danmark
Finalspel: I Danmark
Mer information

EM I HANDBOLL 2028 (DAMER)

Datum: 30 november–17 december 2028
Arrangörer: Sverige, Danmark och Norge
Gruppspel: Två grupper i Sverige, två grupper i Danmark och två grupper Norge
Huvudrunda: En grupp i Danmark och en grupp i Norge
Finalspel: I Norge
Mer information

HANDBOLLSMÄSTERSKAP I SVERIGE

VM för herrar: 1954, 1967, 1993, 2011, 2023*
VM för damer: 2023**
EM för herrar: 2002, 2020***, 2026**
EM för damer: 2006, 2016, 2028**
* = Tillsammans med Polen
** = Tillsammans med Danmark & Norge
*** = Tillsammans med Norge & Österrike

KOMMANDE MÄSTERSKAP

2021: VM i Spanien (d)
2022: EM i Slovakien/Ungern (h) och i Montenegro/Nordmakedonien/Slovenien (d)
2023: VM i Sverige/Polen (h) och i Sverige/Danmark/Norge (d)
2024: EM i Tyskland (h) och i Schweiz/Ungern/Österrike (d), OS i Frankrike
2025: VM i Danmark/Kroatien/Norge (h) och i Nederländerna/Tyskland (d)
2026: EM i Sverige/Danmark/Norge och i Ryssland (d)
2027: VM i Tyskland (h) och i Ungern (d)
2028: EM i Portugal/Schweiz/Spanien (h) och i Sverige/Danmark/Norge (d), OS i USA

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Dano och Jonathan Carlsbogård. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget (montage)
Nina Dano och Jonathan Carlsbogård. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget (montage)
Ladda ned bild

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 23 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap.

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Handbolls-EM kan spelas i Sverige både 2026 och 202820.10.2021 15:10:32 CEST | Pressmeddelande

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum