Svensk Handel

Handeln kraftsamlar mot brotten under säkerhetsvecka

Dela

Trots att brotten som drabbar handeln ökar anmäler handlarna allt färre brott. För att synliggöra omfattningen av handelns brottsutsatthet arrangerar Svensk Handel Säkerhetsveckan. Under vecka 19 (6-12 maj) uppmanar Svensk Handel landets handlare att anmäla alla brott som sker i butik.

Svensk Handel uppmanar butiker att anmäla alla butiksbrott under en vecka
Svensk Handel uppmanar butiker att anmäla alla butiksbrott under en vecka

Siffror från Brå visar att butiksstölderna i Sverige minskar. Svensk Handels undersökningar ger en motsatt bild. Enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer utsattes var tredje butik för en stöld den senaste veckan och en klar majoritet av brotten polisanmäls inte.

– Handlarna har slutat polisanmäla butiksstölder eftersom det inte leder till något. Utöver att det blir i princip riskfritt att stjäla från butiker skapar det en felaktig bild av att stöldbrotten i butik minskar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. 

Uppmanar handeln att anmäla alla brott
Syftet med Svensk Handels Säkerhetsvecka är att sätta ljus på handelns verkliga utsatthet för brott och att få hela handeln att kraftsamla för att anmäla samtliga brott som sker mellan den 6–12 maj.

Svensk Handels bild är att brottsligheten mot butiker ökar och har blivit råare till sin natur. Att det inte framkommer i anmälningsstatistiken är ett stort problem.

– När handlarnas utsatthet för brott inte återspeglas i statistiken är risken uppenbar att de åtgärder som skulle behövas uteblir. Det blir ett moment 22 som endast kan brytas om handlarna börjar anmäla butiksbrotten, säger Per Geijer.

Nya siffror presenteras
Säkerhetsveckan inleds med ett seminarium i Stockholm där Svensk Handel kommer att presentera en ny stöld- och svinnrapport. Under seminariet kommer även de vanligaste brottsverktygen som används för att stjäla varor i den svenska handeln visas upp. Seminariet arrangeras även i Malmö, onsdag 8 maj, och i Göteborg torsdag 9 maj. 

För mer information eller intervju, kontakta:
Per Geijer, säkerhetschef, 070-421 70 30
Hans Tjernström, presschef, 076-781 86 96

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svensk Handel uppmanar butiker att anmäla alla butiksbrott under en vecka
Svensk Handel uppmanar butiker att anmäla alla butiksbrott under en vecka
Ladda ned bild
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel
Ladda ned bild

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Direktstöd till företag välkomnas: ”Behovet av hyreslättnader är akut”30.4.2020 12:37:23 CESTPressmeddelande

Regeringen har presenterat ett direktstöd till utsatta företag som ska täcka fasta kostnader för exempelvis hyror. Svensk Handel välkomnar beskedet som är viktigt för att rädda företag och jobb inom handeln. ”Hittills har hyresstödet inte nått fram till drabbade butiker, förhoppningsvis sker det genom direktstödet”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum