Porsche Carrera Cup Scandinavia

Händelserikt när Sundahl drygade ut sin ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Lukas Sundahl fortsätter att övertyga i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I Anderstorp erövrade den regerande mästaren två segrar och en andraplats och förstärkte sig ledning i mästerskapet. Sundahl ser svårslagen ut, något andreplacerade Pontus Fredricsson höll med om efteråt. Han tittade i tabellen, konstaterade att han har 51 poäng upp till smålänningen och sa: – Det börjar bli mycket nu.

Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson

Det var många som kunde åka hem från Scandinavian Raceway i Anderstorp som vinnare efter årets fjärde deltävling i mästerskapet. Lukas Sundahl var definitivt en utav dem. Trots att han inte riktigt hittade rätt med inställningarna på sin Porsche 911 GT3 Cup var han en toppförare i alla tre race. Enda segern han missade var i lördagens inledande race där han blev tvåa bakom Hugo Andersson, som valde slicks när alla andra gick ut på regndäck. Det var en chansning som gick hem.

– Ett bra facit med en extremt dålig bil, tyckte Sundahl som brottades med understyrning.

Ändå utökade han sin ledning i tabellen från 25 till 51 poäng.

– Det var bra och det är bara att fortsätta i den här stilen och försöka på samma sätt i kommande deltävling på Mantorp Park om två veckor.

I sina nio senaste starter har Lukas Sundahl inte varit sämre än två i något race på Scandinavian Raceway.

– Sviten höll, men i dag var det nära. Jag kunde stått där nere i gruset, sa han och syftade givetvis på den påkörning Hampus Ericsson gjorde sig skyldig till på ett av de sista varven i det avslutande racet.

– Det var en rejäl smäll, intygade Sundahl och visade tydligt vad han tyckte om Ericssons omkörningsförsök.

”Mitt fel”

Ericsson, som övertygade i fredagens kval, hade pole position i det tredje och sista racet. Men Sundahl gjorde en bättre start och var snabbast in i den första kurvan. Efter det följde Ericsson Sundahl som en skugga. Ända till den andra kurvan på ett av de sista varven. 

– Vi hade en hyfsad fight hela racet och sedan fick jag en bra utgång ur första kurvan. När vi närmade oss kurva två stängde han dörren och jag missbedömde bromspunkten och körde in i honom. Det var mitt fel helt enkelt. Jag får skylla mig själv och är samtidigt glad att Lukas kom i mål och vann racet, säger Ericsson uppriktigt. 

Trots att Ericssons helg rent placeringsmässigt (11-6-6) inte blev vad han hoppades på efter ett starkt kval var tävlingen i Småland ändå ett fall framåt för honom.

– Det verkar som om vi hittat racefarten den här helgen och det är riktigt kul.

Första segern för Hugo

En annan som klev fram – och som fick med sig fina placeringar dessutom – var Hugo Andersson. Efter en ganska trög start på säsongen nådde han femte plats i det sista racet på Gelleråsen Arena i mitten på augusti. I Småland slog han till rejält.

I fredagens race blev han till slut tvåa efter en bestraffning av Pontus Fredricsson och när lördagsmorgonen bjöd på fuktig bana valde Hugo, i samråd med sin förarcoach Philip Morin, att chansa på slicks. Det var han ensam om.

Efter en mindre lyckad inledning på racet – var ett tag nere på tionde plats – vände det uppåt för Andersson i samma takt som banan torkade upp. Med en minut kvar av racet tog han sig om ledande Lukas Sundahl och kunde rulla i mål som vinnare. Segern var hans första i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– Vi har som sagt haft en trög start på mästerskapet, men nu börjar vi komma igång, sa Andersson som med en femteplats i det avslutande heatet klättrade hela vägen till tredje plats i tabellen.

Tappade på Sundahl

Upp till Pontus Fredricsson har Andersson fortfarande en bit, men han tog in ganska mycket i Anderstorp. Fredricsson själv hade hoppats kunna ta in på ledande Lukas Sundahl, men med placeringsfacit 6-4-4 tappade han i stället.

Det blev inte Fredricssons helg i Anderstorp. Först blev han bestraffad och tappade från andra till sjätte plats i det första heatet och sedan fick han det inte alls att stämma på regndäck i race två.

Avslutningen blev inte mycket bättre. Han blev fyra igen.

– Jag gjorde så gott jag kunde i det sista heatet, men fick norrmannen i sidan och då ställde sig ratten snett. Och efter det var det väldigt svårkört, konstaterade Fredricsson, som självklart inte var nöjd med helgen.

– Poängmässigt börjar det bli mycket upp till Sundahl, men vi får kämpa på och göra vårt bästa i de tävlingar som återstår. 

Hauger imponerade

Gästföraren, unge formebilstalangen Dennis Hauger, imponerade stort i sin första tävling i bil med tak över huvudet. Norrmannen slutade trea i alla tre racen – och var dessutom trea i båda kvalomgångarna.

– Jag tycker att vi byggt upp farten genom hela helgen och hade pace för ett ännu bättre resultat, men som gästförare vill man inte riskera att ställa till det för någon av de ordinarie förarna i mästerskapet. Jag har haft en kul helg, är tacksam för att jag fick chansen och tar med mig den här positiva upplevelsen, sa Hauger.

Tog revansch

Edvin Hellsten, som tog sin första pallplats senast i Karlskoga, fick det inte alls att stämma inledningsvis på Scandinavian Raceway. Efter en blygsam tiondeplats i det första heatet åkte han av och bröt det andra. Då såg det nattsvart ut i Nova Racing, men det unga gänget från Göteborg repade mod och avslutade i stil. Hellsten blev tvåa i den 30 minuter långa avslutningen.

– Jag hade en perfekt set upp för det här långa racet. Otroligt skönt att ta lite revansch för resten av helgen, sa Hellsten efteråt.  

Tre vinnare

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, delade Krister Andero, Magnus Öhman och prins Carl Philip på segrarna. Andero slog något sensationellt till i fredagens race, men under lördagen tog Öhman och prins Carl Philip över högst upp i resultatlistan.

– Superbra helg placeringsmässigt och jag tog ett fastare grepp om förstaplatsen i Masters Cup, sa Öhman vars facit i klassen blev 2-1-2.

– Men jag tycker också att det var roligt att Andero fick ta sin första seger och att prins Carl Philip fick kliva upp överst på pallen igen. Det är roligt att tävla i en klass där det är så jämnt att alla har chansen att vinna, tillade han.

Prins Carl Philip var också belåten efteråt. Efter en rätt stökig helg med en hel del plåtkontakt visade han stabilitet i det avslutande racet och tog sin andra klasseger för säsongen. 

– Äntligen lite revansch, men det var svettigt ett tag, medgav prinsen som trots intensiv uppvaktning från bland annat Öhman lyckades hålla undan till seger.

Porsche Carrera Cup Scandinavia

Scandinavian Raceway, Anderstorp, 18-19 september

Race 2.

1. Hugo Andersson, Steber Racing, 28:40.397 

2. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, +3.718 

3. Dennis Hauger (G), Mtech Competition, +4.282 

4. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +8.005 

5. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +8.226 

6. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +8.837 

7. Krister Andero (M), Prido Racing, +9.756 

8. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +11.921

9. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +14.128 

10. Patrick Rundquist, Steber Racing, +14.773 

11. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +35.738 

Edvin Hellsten, Nova Racing, bröt

Race 3.

1. Lukas Sundahl, 20 varv

2. Edvin Hellsten, + 0,419

3. Dennis Hauger (G), + 0,692

4. Pontus Fredricsson, + 3,067

5. Hugo Andersson, + 4,978

6. Hampus Ericsson, + 24,843

7. Carl Philip Bernadotte (M), + 26,990

8. Magnus Öhman (M), + 27,340

9. Patrick Rundquist, + 27,618

10. Thomas Karlsson (M), + 28,043

11. Hampus Hedin, + 29,697

Krister Andero bröt 

För mästerskapstabeller – se: www.carreracup.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Dennis Hauger. Foto: Micke Fransson
Dennis Hauger. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Edvin Hellsten. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Hugo Andersson. Foto: Micke Fransson
Hugo Andersson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Magnus Öhman. Foto: Micke Fransson
Magnus Öhman. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson. Foto: Micke Fransson
Pontus Fredricsson. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Prins Carl Philip (nr 13), Magnus Öhman (21). Foto: Micke Fransson
Prins Carl Philip (nr 13), Magnus Öhman (21). Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Prins Carl Philip. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Startbild race 2. Foto: Micke Fransson
Startbild race 2. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Många leenden när pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal fick testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport15.10.2020 14:16:14 CESTPressmeddelande

Det var idel breda leenden när pristagarna i kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal samlades på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga i onsdags. Möjligheten att få testa Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport gjorde stort intryck på samtliga. – Det här var superkul, något utöver det vanliga. Jag tror inte att jag kommer kunna sluta le förrän i morgon, sa bland annat en mycket entusiastisk Mathilda Olsson.

Oavgjort i mästarmötet och brons till Hellsten när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades i Skåne10.10.2020 18:51:09 CESTPressmeddelande

Det blev oavgjort, 1-1, i mästarmötet mellan Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Ring Knutstorp i Skåne. Kristoffersson vann det första heatet och Sundahl fick revansch i det andra. Som vinnare efter finalen kändes sig även Edvin Hellsten. Göteborgaren gick nämligen segrande ur den heta fighten om tredjeplatsen i mästerskapet.

Stenhård kamp om tusendelar när uppstickare kvalade bäst i Porsche Carrera Cup-finalen9.10.2020 19:31:39 CESTPressmeddelande

Ett kval är inte över förrän det är över. Fråga Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. Han vet. I fredagens kvaldrama i Carrera Cup-finalen på Ring Knutstorp blev han blåst på dubbla pole positions. På det sista varvet! I båda kvalomgångarna! I den första, Q1, tryckte sig Edvin Hellsten före med 47 tusendelar. I Q2 gjorde norrmannen Dennis Hauger det samma. Med en (!) tusendels marginal.

Mästarmöte, bronsduell och avgörande i teammästerskap och Masters Cup när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas8.10.2020 12:14:59 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl avgjorde Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. Ändå finns det hur mycket som helst att se fram emot är mästerskapet avslutas på Ring Knutstorp i Skåne 9-10 oktober. Eller vad sägs om ett mästarmöte i TV-publikens smak, en het bronsduell och avgörande i Masters Cup? Dessutom ska 150.000 kr delas ut i teammästerskapet!

Många förare i fokus i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park3.10.2020 18:12:34 CESTPressmeddelande

Gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson vann racen och Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel. Men ovan nämnda trio fick konkurrens om uppmärksamheten när den näst sista deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Mantorp Park. Hugo Andersson, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och, inte minst, Christoffer Bergström är bara några av förarna det snackas om inför finalen på Ring Knutstorp 9-10 oktober.

Historisk Lukas Sundahl kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia – och mästarteamet utökar sin satsning!3.10.2020 17:48:24 CESTPressmeddelande

Nu är han historisk, 23-årige Lukas Sundahl från Växjö. Under lördagen vann han Porsche Carrera Cup Scandinavia för tredje året i rad. Det har ingen lyckats med sedan starten på mästerskapet 2004. – Att bli först med att vinna titeln tre år i rad har varit vårt mål och vår drivkraft hela säsongen, säger Lukas som efter den historiska triumfen på Mantorp Park lät meddela att han nu ställer om siktet på ett fjärde mästerskapsguld.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum