Socialdemokraterna

HANDELSPOLITIK FÖR HÅLLBARHET

Dela

EU behöver göra mer för att vi faktiskt ska nå 1,5 gradersmålet. Vi kan inte passivt stå vid sidan om. Samtidigt måste vi göra klimatomställningen på ett sätt som inte slår orättvist mot vanligt folk. Därför måste förändring ske på systemnivå – och vi måste jobba mer med att göra klimatsmart teknik billigare.

Socialdemokraterna kommer arbeta för att EU ska använda handelspolitiken för att nå utsläppsmålen i Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen. Vi vill göra klimatsmart teknik så billig och tillgänglig som möjligt – och ställa krav i frihandelsavtal – för att rädda planeten. 

EU:s frihandelsavtal är viktiga för jobb här i Sverige. 1,4 miljoner går till jobbet tack vare vår export till andra länder. Men frihandelsavtalen är också viktiga för att de bidrar till att sätta en global standard. 

I handelsavtalen EU har med bland annat Kanada och Japan finns omfattande skrivningar om klimat och hållbarhet. I de senast förhandlade frihandelsavtalen finns också skrivningar om klimat och Parisavtalets genomförande med i hållbarhetskapitlen. Så påverkar EU också globalt.

Vi socialdemokrater kräver nu att Parisavtalet ratificerats av de länder och regioner som vill ingå breda och djupa frihandelsavtal med oss i EU. 

Förlaget innebär att vi socialdemokrater inte kommer att acceptera breda och djupa frihandelsavtal med länder eller regioner som inte ratificerat Parisavtalet, säger Ann Linde.

Våra handelspartners måste också bidra till att rädda planeten. Det kan inte bara vara upp till oss i EU. Genom att ställa krav visar vi också resten av världen att vi menar allvar. 

Vi socialdemokrater kommer också att arbeta i EU för att alla handelshinder och tullar på miljövaror, tjänster och miljöteknik ska avskaffas. All teknik som kan bidra till minskade utsläpp förtjänar att spridas och främjas.

Det här innebär att vi stärker EUs globala roll för att Parisavtalet ska bli verklighet. Som världens största handelsregion har EU en enormt viktig påverkanskraft för att stoppa den globala upphettningen. 

Genom att ta bort dessa tullarn innebär det att vi tar till vara den innovation och teknikutveckling som finns på klimatområdet, säger Jytte Guteland

Presskontakt
Johannes Svensson, 08-7002683, press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum