Normada

Handgjort eller 3D-printat: Nytt svenskt möbelkoncept för hållbar inredning

Dela

Med traditionellt hantverk, starkt klimatengagemang och 3D-teknik vill svenska Johanna Vesterberg forma nya sätt att tillverka, konsumera och återvinna inredning. Med nyetablerade Normada, ska hon utmana en hel bransch. "Nu går startskottet för en mer sund, medveten och hållbar möbelindustri".

Möbelavfallet har vuxit enormt de senaste decennierna och uppgår till cirka 500 000 ton varje år*. Nystartade Normada Open Source Furniture vill därför ändra möbelvanorna och få fler att tänka mer hållbart. Med flerårig erfarenhet från såväl textil-, bygg- och möbeldesign skapar grundaren Johanna Vesterberg ett ekosystem med högkvalitativ design där kunden väljer mellan handgjorda möbler i lokalproducerat trä eller 3D-printade i miljövänligt material. 

– Vi ska bidra till en bättre värld genom att förändra sättet möbler tillverkas, konsumeras och återvinns. Kunden väljer mellan handgjorda produkter eller 3D-printade och mellan att köpa, hyra eller panta dem till något nytt. Nu går startskottet för en mer sund, medveten och hållbar möbelindustri, säger Johanna Vesterberg, vd, grundare och designer på Normada Open Source Furniture.

Först ut är en gungsoffa i trä (95 000 SEK) samt en bricka i trä och renskinn (1450 SEK), båda tillgängliga från och med den 25 november. I december lanseras den 3D-printade kollektionen som utvecklats tillsammans med forskningsinstitutet RISE och Luleå Tekniska Universitet. Ytterligare produkter lanseras sedan löpande i båda formaten med start redan i början av nästa år. Även dessa i hållbara och återvinningsbara material. 

Produkterna kan köpas, hyras eller pantas genom att de mals ner och används vid 3D-utskriften av en ny produkt så att kunden inte behöver använda mer naturresurser. Alla CAD-modeller tillgängliggöras i nedladdningsbara och kostnadsfria filer där vem som helst runt om i världen kan ladda ned, 3D-printa och skapa Normadas produkter. Något som Johanna på sikt hoppas påtvinga en accelererad utveckling inom 3D-printing branchen och framställningen av fler miljövänliga produktionsmaterial globalt. 

– Normada är globalt orienterat och lokalt medvetna. Jag ger mig inte förrän vi skapar hundra procent cirkulära möbler som produceras så nära kunden som möjligt. För varje fysisk produkt i vår 3D-kollektion tillgängliggörs CAD-modeller att ladda ner gratis och på så vis kan skandinavisk design spridas över hela världen utan transporter och plastemballage, säger Johanna Vesterberg.

Johannas historia återspeglas i hela varumärket. Kontrasten mellan hennes hantverk, miljömedvetna värderingar och tekniska färdigheter märks genom såväl tillverkning som färdiga produkter. Till kollektionen har Johanna hämtat inspiration från de tysta norrländska skogarna, det öppna landskapet på Öland och sin hemstad Luleå med dess natur hon spenderat mycket tid i som liten.

– Till gungsoffan har jag hämtat inspiration från fågelbon, de svajar och är ombonade.

*Enligt rapporten Hållbarhetsanalys av cirkulära möbelflöden, http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1171159/FULLTEXT01.pdf

För mer information, vänligen kontakta:

Johanna Vesterberg, johanna.vesterberg@normada.se, 0706223639. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Normada
NormadaNormada är ett webbaserat företag som lanseras 2021och har sitt ursprung från Norrland. Namnet är en förkortad version av Nordic Madness Armada som syftar på en folkrörelse av nordiskt ursprung som till varje pris vill utmana uppfattningen om konventionell visdom i jakten på kulturellt störande effekter. Det skandinaviska möbeldesignerföretagets vision är att förändra hur möbeltillverkning fungerar världen över genom att vara globalt orienterade och lokalt medvetna.

Följ Normada

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Normada

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum