Linköpings kommun

Handlingsplan mot hedersförtryck och våld i nära relationer

Dela

Det senaste året har Linköpings kommun arbetat fram en handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck och våld i nära relationer. Handlingsplanen antogs av kommunstyrelsen i tisdags.

Det var i oktober 2017 kommunstyrelsen gav uppdraget att arbeta fram en kommunal handlingsplan mot våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck. Uppdraget gick gemensamt till omsorgsnämnden, socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden och bildningsnämnden

– Alla ska kunna leva trygga och fria liv i Linköping. Vi behöver därför bli bättre på att hantera de här frågorna, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Handlingsplanen ska tydliggöra hur Linköpings kommuns verksamheter tillsammans kan förebygga, upptäcka, synliggöra och åtgärda våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck.

– Jag är glad att handlingsplanen är antagen och redo att sättas i verket. Det handlar om människors frihet, säger Gunnar Broman (L), kommunalråd.

Handlingsplanen är en viktig del i kommunens jämställdhetsarbete.

– Ingen ska behöva utsättas för våld eller leva under hedersrelaterat förtryck, oavsett bakgrund och kön, säger Birgitta Rydhagen (MP) kommunalråd. Vi måste därför arbeta både med värderingar kring jämställdhet och mänskliga rättigheter, samt med att upptäcka och ge stöd till den som utsätts.

Vid varje ny mandatperiod ska socialnämnden och omsorgsnämnden ansvara för en gemensam uppföljning av handlingsplanen.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum