Uppsala Konsert & Kongress

Hans Ek tar Bowie till Uppsala - Jennie Abrahamson, Moto Boy & Jonathan Johansson

Dela

Dirigenten och arrangören Hans Ek tar nu sitt hyllade projekt Bowie in Berlin med sig till Uppsala. Han flankeras av Västerås Sinfonietta, kör och solisterna Jennie Abrahamson, Moto Boy och Jonathan Johansson. Biljettsläpp 2/4 2019.

David Bowie är inte bara glamrock och teatrala alter egon som Ziggy Stardust. Under några år på 70-talet flydde han framgången och drogerna i Los Angeles för att istället flytta till Berlin och skapa ett nytt musikaliskt språk. Han samarbetade med producenten Brian Eno i den legendariska Hansastudion och resultatet blev den så kallade Berlintrilogin, bestående av skivorna Low, Heroes och Lodger. Det är också Berlintrilogin som var utgångspunkten när Hans Ek tog initiativ till en konsert byggd på Bowies musik.

– Jag tycker att David Bowie är en av de största musikskaparna i modern tid och har länge velat göra hans musik, i synnerhet den avantgardistiska Berlintrilogin med sina oändliga syntlandskap som gör den så lämpad just för en symfoniorkester.

Bowie in Berlin har tidigare gjort succé på scener som Göteborgs Konserthus, Berwaldhallen och Dalhalla. I Uppsala heter de tre solisterna Jonathan Johansson, Jennie Abrahamson och Moto Boy. Hans Ek dirigerar och har skrivit arrangemangen som framförs under kvällen.

– Berlintrilogin är en milstolpe i vår samtida musikhistoria! Och det finns något där som hör hemma i orkesterns anatomi, säger Hans Ek.

Bowie in Berlin
Lördag 5 oktober, 19.30, Stora salen, Uppsala Konsert & Kongress

Medverkande:


Hans Ek, dirigent och arrangemang
Manskör ur Camerata InCantus
Västerås Sinfonietta

Jennie Abrahamson, solist
Moto Boy, solist
Jonathan Johansson, solist

Jonas Östholm, preparerat piano
Oskar Nilsson, bas, kör
Niklas Gabrielsson trummor, kör


Jennie Abrahamsons femte album "Reverseries" släpptes i början av 2017 och hyllades av kritikerna, bland annat med full pott (10/10) i Sonic Magazine. Jennie har turnerat med sitt band över Europa, varvat med engagemang i Hans Eks orkestersatsning Bowie in Berlin, framträdande på Polarprisgalan, turné med Loney Dear och en massiv djupdykning i Kate Bush tillsammans med Göteborgssymfonikerna och Malin Dahlström (från Niki & the Dove). Under 2016 turnerade hon i USA med Peter Gabriel och Sting.

Moto Boy har samarbetat med artister som Nina Persson (The Cardigans, A Camp), Berlin-baserade duon Grau, svenska polar-electronicaartisten Pikko och trummisen Christian Eigner (Depeche Mode, Dave Gahan). Oskar Humlebo tog artistnamnet Moto Boy i samband med att han släppte sitt första album 2008. Sedan dess har han gett ut flera album och EPs, turnerat världen runt och spelat med bland annat The Ark, The Cardigans och Titiyo och varit med på soundtracket till nyinspelningen av Netflix-serien Sabrina.

Jonathan Johansson slog igenom 2009 med albumet En hand i himlen och fick samma år nomineringarna Årets nykomling på Grammisgalan och Årets artist på P3 Guld. Tillsammans med producenten Johan Eckeborn komponerade Johansson 2012 musiken till teateruppsättningen Dracula på Uppsala Stadsteater. Sedan 2015 och släppet av fantastiska ”Lebensraum!” har Johansson varit som pånyttfödd – färgglad, funkig och lika delar smart som rolig. Samtidigt har han behållit den viktigaste kvaliteten hos sitt gamla jag: han gör popmusik med ett varmt bultande hjärta.

Hans Ek har en alldeles särskild ställning i svenskt musikliv med en mängd fantastiska projekt bakom sig. Hösten 2015 skapade han konserthyllningen Made by Björk till isländskans 50-årsdag i en produktion på Norrlandsoperan i Umeå – ett konsertprojekt som även gavs med Sveriges Radios Symfoniorkester. 2016 ledde Hans Ek Norrköpings Symfoniorkester på Bråvalla i Dance Music Symphony med klassiska versioner av elektronisk dansmusik. Han har också arrangerat och dirigerat musiken till filmer som Låt den rätte komma in, i regi av Tomas Alfredsson, Susanne Biers Oscarsbelönade Hämnden och den norska storfilmen Kon-Tiki. Med sin ensemble Modern Fantazias arbetar han konsekvent med musik som betytt mycket för honom. I projektet Trans Europe Express tog han t.ex. avstamp i den legendariska syntgruppen Kraftwerk samt tonsättarporträtt av Brian Eno och John Cage.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum