Åre 2019

HANSDOTTER EFTER OS-GULDET: “FANTASTISKT ATT VARA TILLBAKA I ÅRE”

Dela

I helgen får vi se svenska åkare i slalom, storslalom och lagtävling i världscupfinalen i Åre. OS-guldmedaljören Frida Hansdotter ser fram emot att tävla för den svenska publiken och nya stjärnskottet Estelle Alphand ser tillbaka på en lyckad säsong som avslutas på en “ny” hemmaplan.

Med en rykande färsk guldmedalj från OS i Pyeongchang har Frida Hansdotter funnit sin väg till Åre och världscupen. De 32-åriga OS-medaljören är inne på sin 14:e säsong i världscupen där hon besitter 32 pallplatser varav fyra guld. Det är två år sedan hon tävlade i Åre senast och Hansdotter beskriver återkomsten som härlig.

– Det känns fantastiskt att vara tillbaka i Åre och extra kul att tävla för den svenska publiken, man känner att man har stödet i ryggen, säger Hansdotter.

 Den 23-åriga, svensk-franska alpinskidåkerskan Estelle Alphand tog Ungdoms-OS guld 2012 och debuterade i världscupen 2013. Sommaren 2017 bytte hon från det franska landslaget till det svenska och tävlar sedan dess för Sverige och deltog i OS i Pyeongchang.

– Jag är jättenöjd över säsongen och landslaget, det har varit jättekul, säger Alphand.

Den största skillnaden Alphand känner inför bytet från det franska till det svenska landslaget är minskad press och bättre kommunikation till tränarna.

– Jag känner inte samma press som jag gjorde i Frankrike och jag kan kommunicera mycket bättre med mina tränare här vilket har varit väldigt skönt.

Med tre träningsdagar i Årebackarna känner hon sig redo inför helgens tävlingar.

– Det känns superbra att vara tillbaka och tävla i Sverige, jag känner mig redo men det är konstigt att det är tänka på att det är redan är finalen i världscupen.

Lite återhämning hinns det med innan förberedelserna inför nästa säsong och världsmästerskapet i Åre, som är det stora målet, drar igång.

– Då vill jag helst hänga med familjen och ta det lugnt.

Nu återstår det bara för tjejerna att kasta sig ut för Årebacken och göra sin grej – det som de är allra bäst på.

Helgens tävlingsschema

Fredag 16 mars
16.00 – Lagtävling (Anna Swenn-Larsson, Frida Hansdotter, Emelie Wikström, Mattias Hargin, Matts Olsson, André Myhrer)

Lördag 17 mars
9.45/12.30 – Storslalom herrar
10.45/13.30 – Slalom damer

Lördag på torget
17.30 – Kom och mingla med oss från Åre 2019! VM-soppa och autografskrivning med några av våra alpina stjärnor.
18.30 – Roberto Vacchi drar igång nummerlappsdragning herrar slalom och prisutdelning damer slalom

Söndag 18 mars
9.45/12.30 – Storslalom damer
10.45/13.30 – Slalom herrar

Häng med i allt som händer kring världscupfinalen i Åre och inför alpina världsmästerskapen 2019 – ladda ner Åre 2019-appen från Google Play eller App Store!

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum