Åre 2019

Hansdotter först ut i VM-backen: "perfekt för mig"

Dela

Den 16 februari avgörs damernas slalom i Åre. Det i en backe som de svenska åkarna trivs i och inte minst Frida Hansdotter, som är på plats i Åre för att känna på underlaget och få en extra träning i ”hemmabacken” innan alpina VM som invigs 4 februari i Åre.

Frida Hansdotter på träning i Åre. Foto: Nisse Schmidt (för redaktionell användning)
Frida Hansdotter på träning i Åre. Foto: Nisse Schmidt (för redaktionell användning)

Måndag 21 januari fick Åre 2019 klartecken efter FIS officiella snökontroll. Efter mätningar och kontroll av snökvalitén konstaterade kontrollgruppen att det var ”i princip klart” med några justeringar som ska göras innan det är dags för första tävlingen: damernas super G 5 februari.  

Det svenska laget kör, som de flesta andra världscupåkarna, tävlingar in i kaklet. Men även under säsongen krävs det träning och därför har OS-guldmedaljören och medaljfavoriten Frida Hansdotter passat på att känna på slalombacken i Åre redan nu.

Hon var mer än nöjd med två extra träningsdagar i Åres slalomhang, även i 17 minusgrader.

– Underlaget är redan över förväntan med hård och fin snö, säger Hansdotter, som tränade på egen hand i Åre. 

– Både VM-organisationen och SkiStar har verkligen ställt upp och sett till att jag får två bra träningsdagar här i Åre. 

För Hansdotter väntar de återstående slalomtävlingarna i Maridbor innan det är dags att förbereda sig för alpina VM som invigs 4 februari. De två dagarna i Åre var inplanerade sedan i höstas.

– Det här passar perfekt för mig. Först några dagar hemma och sedan hit och få känna på backen och få träna i två dagar. Sedan hem igen och packa om inför världscupen i Maribor, säger Frida Hansdotter, innan hon drog ner glasögonen för ytterligare ett träningsåk.

Tävlingar som återstår i världscupen innan alpina VM

Damer

Maribor, Slovenien, 1-2 februari (slalom och storslalom)

Garmisch-Partenkirchen 26-27 januari (störtlopp och super G)

Herrar

Kitzbühel, Österrike, 25-27 januari (super G, störtlopp och slalom)

Schladming, Österrike, 29 januari (slalom)

Garmisch-Partenkirchen, 31 januari – 3 februari (störtlopp och storslalom)

Damernas slalom avgörs 16 februari på Nationalarenan i Åre, 11.00 och 14.30.

Nyckelord

Bilder

Frida Hansdotter på träning i Åre. Foto: Nisse Schmidt (för redaktionell användning)
Frida Hansdotter på träning i Åre. Foto: Nisse Schmidt (för redaktionell användning)
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Shiffrin siktar mot att försvara titeln - Hansdotter vill upprepa OS-succén16.2.2019 08:00:00Nyheter

Efter två intensiva veckor med tävlingar går vi in i avslutningshelgen med den disciplin som har det högsta tempot och de snabbaste och kortaste svängarna – det är dags för slalom! Damerna är först ut på lördagen och herrarna stänger alpina VM i Åre på söndagen. Shiffrin som stått högst upp på slalompallen sex av sju gånger i världscupen under säsongen är givetvis en storfavorit. Men utmanarna är många och de är rejält hungriga på seger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum