Stiftelsen Skansen

Hantverket sätter sin prägel på de nya produkterna i Skansens kollektion

Dela
Skansenljusstake. Foto: Michael McLain.
Skansenljusstake. Foto: Michael McLain.

Under 2015 lanserades en kollektion av heminredningsprodukter med inspiration och mönster från folkdräkter och textilier i Skansens Klädkammare. De blev snabbt populära i Skansens butiker och webbshop. 

Nu har nya produkter tagits fram i Skansenbutikens kollektion, inspirerade av hantverkskunnandet på Skansen och typiskt svenska material och mönster. Nästa lansering inspireras av svenskt järn, norrländskt läder och spetsmönster från en Dalahätta.

Järndamen är en ljusstake där förlagan är en utsmyckning på Skansenbutikens fasad, skapad av en av Skansens egna smeder. Plånböcker i läder tillverkas av renskinn och knyter an till den samiska slöjdtradition som går igen i många av butikens tidigare produkter. Spetsmönstret på tunnbrödsasken är både en hommage till svensk slöjd och det stora intresset för mathantverk som återspeglas i Skansens ofta utsålda hantverkskurser i Bagarstugan. Här kan man vara med och baka sitt tunnbröd i vedeldad ugn eller handla det färdigt, men lika gott, i Skansenbutiken.

– Vi fortsätter att hämta inspiration ur våra samlingar och skapa nya spännande produkter. Det är stimulerande att vi på det här sättet kan ge alla möjligheten att ta del av vårt gemensamma kulturarv och skapa ökat intresse för hantverket, säger Anna Bodén, enhetschef - försäljning på Skansen.

Bilder

Skansenljusstake. Foto: Michael McLain.
Skansenljusstake. Foto: Michael McLain.
Ladda ned bild
Ljusstake i järn Foto: Michael McLain
Ljusstake i järn Foto: Michael McLain
Ladda ned bild
Plånbok i renskinn. Foto: Michael McLain
Plånbok i renskinn. Foto: Michael McLain
Ladda ned bild
Tunnbröd Foto: Michael McLain
Tunnbröd Foto: Michael McLain
Ladda ned bild
Börs i renskinn. Foto: Michael McLain
Börs i renskinn. Foto: Michael McLain
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

För mer information på Skansen:

Anna Bodén, enhetschef försäljning på Skansen, 0708 - 19 65 58
Maria Torén, Kommunikations- och marknadschef, 0709 - 48 99 90
Christina Hamnqvist, pressekreterare, 0729 - 83 79 55
Pressdesk 0708 - 49 92 00

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Påsk på Skansen - marknad, pyssel och traditioner20.3.2018 07:00Pressmeddelande

Påsken firas med påsktraditioner i hus och gårdar, en påskmarknad full av hantverk, slöjd och påskgodis och med musik i Seglora kyrka, Älvrosgården och Missionshuset. I Skogens hus påskpysslas det hela påsklovet och på skärtorsdagen är det fri entré för alla barn som kommer klädda som påskkärringar och påskgubbar. Nytt för i år är att det finns kombibiljett för Junibacken och Skansen under påsklovet och fram till och med 15 april.

Kaffekassa hjälper berguvar i skärgården22.2.2018 10:28Pressmeddelande

Alla som druckit kaffe på Skansens Restauranger under parollen, "Visste du att Berguven föredrar kaffe latte" har varit med och bidragit till Skansens insamlingsprojekt för berguvarna. När kaffekassan räknades i slutet av året uppgick den till hela 140.000 kronor! -Det kommer att räcka en bra bit i vårt berguvsarbete, efter att i 30 år ha satt ut berguvar är det nu dags att göra en inventering av berguvar i Stockholms skärgård för att se vilken effekt utsättningen haft, säger Tomas Frisk som är chef för den zoologiska avdelningen på Skansen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum