EFN Ekonomikanalen

Haparandas näringsliv vilar tungt på gränshandeln

Dela

Handeln runt Sveriges gränser fortsätter att öka. Störst är den längs gränsen mot Norge, framför allt i Bohuslän, Dalsland och Värmland. Men en till gränsort sticker ut: Haparanda vid den finska gränsen i Norrbotten.

Gränshandel. Foto: EFN Ekonomikanalen.
Gränshandel. Foto: EFN Ekonomikanalen.

Det är mindre orter som lyckas dra störst nytta av gränshandeln. Haparanda har Sveriges tredje största handelsindex efter Strömstad och Eda. Handeln i Haparanda motsvarar en mer än tre gånger så stor kommun. Den svaga kronan är till god hjälp men även det faktum att snus är förbjudet att sälja i Finland. Antalet finländare som åker till Haparanda för att handla snus är därför många.

Det senaste åren har det varit mycket godis och tobak och det är de produkterna som vi är nischade på, säger Johan Westring, butikschef på Gottebiten.

Gränshandeln är helt central i Haparandas näringsliv.

Jag skulle uppskatta att det 30 - 40 procent av de som är anställda i Haparanda har någon koppling till handeln, antingen som direkt arbetande eller som leverantör till handeln, säger kommunstyrelsens ordförande i Haparanda, Sven Tornberg (C).

Att näringslivet vilar så tungt på en enskild pelare skulle också kunna innebära risker, men de tonas ner av kommunalrådet.

Det där slår åt båda håll, ibland är det fördel Haparanda och ibland är det fördel Tornio och Finland. Så har det alltid varit, säger han.

Trots att en så stor del av en regionala handeln nu bedrivs på den svenska sidan av gränsen så är relationerna med den finländska sidan goda:

Vi har ett jättebra samarbete. Vi försöker komplettera varandra, både vad gäller handel och besöksnäring.

 

Se hela inslaget här. (4:07 min, nytt fönster)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gränshandel. Foto: EFN Ekonomikanalen.
Gränshandel. Foto: EFN Ekonomikanalen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, reklamfri och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal tre år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Med våra fem lokalredaktioner är vi Sveriges enda rikstäckande ekonomikanal. Vi är stationerade i Umeå, Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Se oss på EFN.se och i sociala medier.

Länka gärna till vårt material. 

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum