Håll Sverige Rent

Här är årets mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor

Dela

Nu är det klart! Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasium är Mjölnartorpets förskola i Karlstad, Läroverket i Hudiksvall och Nicolaiskolan i Helsingborg. Vinnarna utses av Håll Sverige Rent i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.

Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent
Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

- Ett stort grattis från oss på Håll Sverige Rent! Vinnarna har gjort ett imponerande hållbarhetsarbete i sina Grön Flagg-resor, det vill vi verkligen hylla. Alla barn och ungdomar har rätt till en hållbar framtid utan nedskräpning. Därför är det viktigt att alla får lära sig om hållbar utveckling, oavsett om de går i förskola, grundskola eller på gymnasiet, säger Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent.

2020 års vinnare:

Årets Hållbara Förskola 2020

Mjölnartorpets förskola i Karlstad tilldelas priset för en Grön Flagg-resa med internationellt samarbete och kreativa arbetssätt som möjliggjort att barnens idéer har konkretiserats och kunnat omsättas till verklig handling.

Årets Hållbara Grundskola 2020

Läroverket i Hudiksvall tilldelas priset för en Grön Flagg-resa där eleverna har fått vara hållbarhetsaktörer på riktigt då en stor del av deras hållbarhetsarbete har varit verklighetsförankrat i omgivande samhälle. Skolan har även lyckats väl med att arbeta ämnesövergripande i flertalet ämnen.

Årets Hållbara Gymnasium 2020

Nicolaiskolan i Helsingborg tilldelas priset för en hållbarhetsresa som täcker alla de tre perspektiven av hållbar utveckling och där även det ”fjärde” perspektivet kultur får plats. Eleverna har fått möjlighet att känna att deras arbete gör skillnad.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor. Totalt är det 135 110 barn och unga i Sverige som jobbar med Grön Flagg i sin skola.

I år är fjärde gången som priset delas ut. Vinnarna presenteras i samband med Grön Flagg-dagen den 11 november. Förra året vann Kyrkhults förskola i Olofström, Gröndalsskolan i Nynäshamn och Öresundsgymnasiet i Landskrona.

FAKTA om Grön Flagg

- Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.

- Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.

- Läs mer på https://skola-kommun.hsr.se/gron-flagg

FAKTA om Grön Flagg-dagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

- Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delar vi ut priser till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent
Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum