Svenska Friidrottsförbundet

Här är Finnkampstruppen – "Publikstöd och svenskt jävlaranamma kan avgöra"

Dela

Nu är Sveriges Finnkampstrupp klar, och det ser på förhand ut att bli en riktig rysare på Stockholms Stadion. ”Vi kommer med en stark trupp både på dam- och herrsidan, men det blir riktigt tufft i år”, säger förbundskapten Karin Torneklint.

De två senaste åren har Sverige vunnit Finnkampen både på dam- och herrsidan, och damerna har fem raka segrar.

Nu är truppen klar inför årets upplaga som avgörs på Stockholms Stadion kommande helg, Karin Torneklints sista uppdrag efter åtta framgångsrika år på förbundskaptensposten.

- Jag tycker att det ser lovande ut. Det blir riktigt tufft, det är inget snack om det, men vi har chans att vinna både dam- och herrkampen, säger Karin som under Finnkampen kommer att dela ledarskapet med den tillträdande förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

Stjärnspäckat på Stockholms Stadion

I den svenska truppen finns som vanligt ett antal internationella stjärnor; OS-medaljörerna Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Armand Duplantis är anmälda för start, även om den sistnämnde sedan tidigare har kastat in en brasklapp på grund av sitt tuffa tävlingsschema – läs mer HÄR.

I truppen finns ytterligare tolv (!) aktiva som tävlade på OS i Tokyo. På damsidan tävlar Khaddi Sagnia, Fanny Roos, Erika Kinsey, Michaela Meijer, Meraf Bahta och Sarah Lahti; på herrsidan Thobias Montler, Andreas Kramer, Vidar Johansson, Simon Sundström, Kim Amb och Perseus Karlström.

- Vi har flera stora namn som kommer till start i helgen, men det har Finland också. Båda lagen saknar några starka kort men det ger samtidigt möjlighet för andra att kliva fram och bli hjältar. Det här kommer som vanligt att bli en härlig fajt där fokus ligger på laget, säger Karin Torneklint.

HÄR hittas den svenska truppen i sin helhet, och där märks ett antal aktiva som kommer att köra tuffa dubbleringar.

Dubbeljobbar gör följande svenskar:

Moa Hjelmer – 200 m och 400 m
Lovisa Lindh och Yolanda Ngarambe – 800 m och 1500 m
Meraf Bahta – 5000 och 10 000 (Tjejmilen)
Bianca Salming – höjd + trekamp (höjd, kula och 100 m häck)
Henrik Larsson – 100 m och 200 m
Carl Bengtström - 400 m och 400 m häck

Så slutar det enligt "Papperslandskampen"

Utifrån årsbästalistorna kan den så kallade Papperslandskampen sammanställas. Det är en ren skrivbordsprodukt som ger svaret på frågan: hur skulle Finnkampen sluta om alla presterade sitt årsbästa?

I så fall skulle Sverige vinna på herrsidan med 230,5 – 201,5 men förlora på damsidan med ynka en poäng, 215,5 – 216,5. Och i Ungdomskampen skulle Finland vinna med 109 – 95 på killsidan och 107,5 – 104,5 på tjejsidan.

HÄR hittas alla siffror i Papperslandskampen.

Lyckligtvis avgörs inte idrott på skrivbordet, men utifrån den statistiska sammanställningen kan vi ändå konstatera att det kan bli ett par riktiga nagelbitare på Stockholms Stadion.

- På pappret ser det ruskigt jämnt ut. Tack och lov är det på banorna som det kommer att avgöras och vissa grenar ser vidöppna ut. Publikstödet på hemmaplan och ett svenskt jävlaranamma kan bli avgörande, säger Kajsa Bergqvist.

Läs mer om Finnkampen HÄR.

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum