Svensk Innebandy

Här är herrlandslagets VM-trupp

Dela

Herrlandslaget laddar för VM i Helsingfors 3-11 december. Nu är den 20 man starka truppen uttagen – med en erfaren stomme och flera debutanter.

Omar Aldeeb gör VM-debut. Foto: Per Wiklund
Omar Aldeeb gör VM-debut. Foto: Per Wiklund

De två förbundskaptenerna, Thomas Brottman och Niklas Nordén, väntade så länge de kunde med att ta ut de sista namnen i truppen. Allt för att kunna se aktuella spelare i den sista möjliga SSL-omgången i helgen som gick.

– Det har varit tuffare än vad jag trodde. Vi har många bra spelare som vi har haft igång i landslaget under vår tid, som har gjort väldigt bra prestationer. Det har varit otroligt tajt kring uttagningen. Men det känns jättebra. Vi är väldigt trygga med det vi har fått till. Vi har spets, bredd och rollspelare som kan göra skillnad i tuffa matcher, säger Thomas Brottman.

Sverige har åkt hem med silver från de två senaste VM-turneringarna, 2016 och 2018. Det kommande mästerskapet, där även Brottman och Nordén gör sina VM-debuter i båset, är därför helt fokuserat på att ta tillbaka guldet.

Truppen består i majoritet av spelare som under flera år varit tongivande i landslaget, men även nio VM-debutanter som har slagit sig in i laget och nu är med i guldjakten.
(Se text under VM-truppen där Thomas Brottman kommenterar samtliga debutanter.)

– Det har varit tydligt att det är skillnad på SSL och landskamper och våra VM-debutanter har visat att de kan göra skillnad på den här nivån. De är redo, även om många är unga. De bryter mönster jämfört med tidigare landslag och de hör hemma på den här nivån, säger Brottman och fortsätter:

– Det var samtidigt uppenbart i landskamperna tidigare under säsongen att de äldre och mer rutinerade spelarna gjorde skillnad med ett helt annat spel. Det är helt klart att rutin och erfarenhet är viktigt när VM stundar.

VM spelas i Helsingfors 3-11 december. I gruppen ställs Sverige mot Lettland, Finland och Danmark innan slutspelet drar igång. Målbilden är att stå i ett fullsatt Hartwall Arena lördag 11 december – och vinna hem guldet till Sverige.

– Vi pratar mycket om sinnesro och det är det vi vill uppnå. En harmonisk grupp som gör sitt absolut yttersta för att arbeta tillsammans och stå som guldmedaljörer den 11 december.

Samtliga Sveriges matcher sänds på SVT.

All information om VM i Finland finns här.

Ackreditering för media.

Sveriges VM-trupp

Målvakter
Jonathan Edling, FC Helsingborg
Jon Hedlund, Pixbo Wallenstam IBK*

Utespelare
Hampus Ahrén, Nykvarns IBF Ungdom*
Omar Aldeeb, IBF Falun*
Casper Backby, IBF Falun*
Rasmus Enström, IBF Falun
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Tobias Gustafsson, Storvreta IBK
Kevin Haglund, FBC Kalmarsund*
Emil Johansson, IBF Falun
Markus Jonsson, Växjö IBK
Carl Kostov-Bredberg, Storvreta IBK*
Robin Nilsberth, Storvreta IBK
Kim Nilsson, FBC Kalmarsund
Linus Nordgren, FC Helsingborg
Ludwig Persson, Växjö IBK*
Niklas Ramirez, Växjö IBK*
Johan Samuelsson, IBF Falun
Jesper Sankell, Mullsjö AIS*
Albin Sjögren, Storvreta IBK
* VM-debutant 

Sveriges spelschema:
3 december 14.15, Sverige-Lettland
4 december 17.55, Finland-Sverige
6 december 16.00, Danmark-Sverige
9 december 17.30, kvartsfinal
10 december 14.30, semifinal
11 december 13.30/16.30, bronsmatch/final 

Fria bilder
Svensk Innebandy tillhandahåller fria bilder för medier. Besök www.innebandy.se/bildbank.
Vid användning, uppge: ”Foto: Svensk Innebandy”

Thomas Brottman om VM-debutanterna: 

Ludwig Persson, Växjö IBK
– Ludwig är en väldigt karismatisk ledartyp som går hem i alla konstellationer och grupper i laget. Han har mycket pondus i allt han gör. I och med hans fina spelförståelse går det att utnyttja honom på flera olika positioner.

Hampus Ahrén, Nykvarns IBF Ungdom
– Han är ”the next one”. Han driver allt i sin formation, både med och utan boll. Han vill alltid vara kreativ med sitt spel och göra sin omgivning bättre. Med sin teknik kombinerad med hög fart gör Hampus det svårt för motståndarna att ha kontroll över honom. 

Casper Backby, IBF Falun
– Casper är ett defensivt monster som går att använda på många sätt. Han kan ta bort motståndare och är viktig i special teams i framför allt boxplay. Hans vilja att aldrig ge upp en situation har ett stort signalvärde på omgivningen. 

Jesper Sankell, Växjö IBK
– Jesper är ett yrväder som går in med hela sin kropp i allt han gör. I sitt spel och driv får han med sig sin omgivning i sitt lag. Han har fina handleder och är ett ständigt hot.Det mesta Jesper gör på planen gör han i maximal fart, vilket gör honom svårfångad. 

Kevin Haglund, FBC Kalmarsund
– Det är en spelare med en otrolig energi som är oöm i sitt spel. Han vill alltid gå rakt mot mål i alla lägen och ser möjligheter i allt. En väldigt rolig spelare att titta på. Med sin längd, teknik och spelförståelse är det svårt att läsa av honom och det gör honom väldigt mångsidig.

Carl Kostov-Bredberg, Storvreta IBK
– Han är klok och har en grundinställning till att göra sina medspelare bättre med ett defensivt tänk, samtidigt som han är grym i avvägningar på planen. Och även om hans stora styrkor sitter i det defensiva så har han även kvaliteter i det offensiva spelet som gör honom till ett aktivt hot.

Jon Hedlund, Pixbo Wallenstam IBK
– Jon känns ung och fräsch i sitt sätt att spela och agera i målet. Han är både bra på att stoppa bollar och ett starkt offensivt hot i sitt igångsättande av spelet. Med sitt lugna sätt skapar Jon en trygghet omkring sig som vi uppskattar.

Omar Aldeeb, IBF Falun
– Omar är lite gubben i lådan. Han glider omkring och helt plötsligt exploderar han och kan avgöra matcher. Han har en speed och finurlighet som kan bli matchavgörande. När han hittar rätt feeling i en match så kan vad som helst hända.

Niklas Ramirez, Växjö IBK
– Niklas är ett power house med en enorm fysik. Han är viktig i sitt spel när vi jobbar med hög press och har ett spelsinne som sätter medspelare i bra lägen. När han vänder bort sin motståndare långt ner på sin egen planhalva resulterar det nästan garanterat i en farlig målchans för hans lag.

Kontakter

Bilder

Omar Aldeeb gör VM-debut. Foto: Per Wiklund
Omar Aldeeb gör VM-debut. Foto: Per Wiklund
Ladda ned bild

Om

Svensk Innebandy
Svensk Innebandy
Sundbybergsvägen 9
171 21 Solna

08-514 274 00https://www.innebandy.se/

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 120 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

Sverige fortsatte på vinnarspåret i VM - storseger över Tyskland28.11.2021 19:28:48 CET | Pressmeddelande

Sveriges offensiv imponerade stort när laget tog sin andra seger i VM 2021. Samtidigt som blågult höll nollan inne i IFU Arena mot Tyskland svarade laget för att producera 20 mål framåt. Bästa poänggöraren i Sverige blev Ellen Rasmussen med sina två mål och fyra assist. "Jag tycker att jag gör en bra match, försöker ta upp tempot och sen sköt jag mycket. Sen tycker jag också att vi har bra flyt i femman, det var väldigt kul att spela idag", säger Ellen Rasmussen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum