Här är juryns tio finalister till Bopriset
Den 14 november koras vinnaren av Bopriset – till minne av Josef Frank. Priset på 100 000 kr tilldelas en person, organisation, företag eller ett projekt som bidragit till attraktiva bostäder med kvalitet- för alla.

-Att bostadsbyggandet just nu rasar, trots stort behov av fler bostäder, gör det särskilt angeläget att lyfta goda och inspirerande exempel där bostäder för alla trots allt byggts, säger Moa Andersson, jurymedlem och verksamhetsledare för Boinstitutet, som i år delar ut Bopriset för andra gången, med stöd av Svenskt Tenn.
Läs om förra årets vinnare Bopriset här.
Juryn för Bopriset består av Li Pamp, programledare och journalist, Peter Majanen, grundare och VD, Quattroporte, Erik Stenberg, lektor, KTH, Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet, Christer Larsson, tidigare stadsbyggnadsdirektör, Malmö och tidigare riksarkitekt, adjungerad professor i arkitektur, Lunds Universitet och Viktoria Walldin, socialantropolog, White arkitektbyrå.
Av totalt 60 inkomna nomineringar har Boprisets jury valt ut tio finalister:
(Utan inbördes rangordning)
Culture Casbah, Rosengård
Ett ambitiöst utvecklingsprojekt i ett citynära miljonprogram i Malmö, med helhetsperspektiv som inbegriper dialog, integration och hänsyn till kultur, miljö och befintliga värden. Så här kan städer utvecklas. Nominerad: Rosengård Fastigheter AB.
Handelsmyntet, Högsbo
Unik markanvisningstävling med krav på låga hyror resulterade i kompromiss med hyresrabatt, så att hushåll med olika ekonomiska villkor kan leva klimatsmart i ett välplanerade folkhem med 50-talskaraktär. Nominerad: Okidoki Arkitekter, Svanström Fastigheter och Almgren Fastigheter.
Karlskrona seniorhusförening
Livets höst blir till vår i Seniorhusföreningen som med blandade upplåtelseformer och gemensamma kök bygger gemenskap. Med tillval, service och hög standard skapas bostäder som alla kan efterfråga. En viktig pusselbit för att lösa Sveriges demografiska utmaning. Nominerad: Karlskrona seniorhusförening.
Kristina Zakrisson, Kiruna
För att långsiktigt säkra gruvdriften, Kirunas livsnerv, måste staden flyttas. Ett tufft beslut som krävde och kräver ett ledarskap präglat av stort mod, en vision och, inte minst, ödmjukhet. Som kommunalråd lade Kristina grunden till en hållbar och hoppfull framtid för Kiruna och kirunaborna. Nominerad: Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna 2011-2018.
Magiska Barnarkitekter, Stockholm
Med världsmästerskap i att bygga sandslott, trädkojor och magiska trädgårdar lockar Magiska barnarkitekter barn som vuxna (som blir som barn på nytt) till att tänka till kring allas rätt att ta plats i staden. Projekt som för tankarna till Josef Franks fantasifulla drömhus. Nominerad: Projektet Magiska Barnarkitekter/Projektledare Amanda Larsson.
Nya vårsången, Lindängen
Förtätningsprojekt i ett orört miljonprogram, som nu lyfts både fysiskt och socialt samtidigt som det energieffektiviseras med 50 procent. Ambitionen att bygga kostnadseffektiva lägenheter med låga hyror gör projektet till en ledstjärna inom bostadsbranschen. Nominerad: Fastighets AB Trianon
Riksbyggens Brf Viva, Guldheden
Med ytor för gemenskap, skickligt inpassade ungdomslägenheter samt klimatsmart betong har Riksbyggen, i samverkan med Göteborgs stad, näringsliv, akademi och engagerade invånare, visat hur man bygger hållbara bostadsområden. Nominerad: Riksbyggen
Stockholms Kooperativa Bostadsförening
SKBs hundraåriga historia präglas av långsiktighet och kvalitet samt omtanke om boendekooperationens medlemmarna. Finansiellt överskott återinvesteras i utveckling av verksamheten och i nysatsningar, som hyllade Basaren på Kungsholmen i Stockholm. Nominerad: Stockholms Kooperativa Bostadsförening
Tingstorget, Alby
En socialt hållbart stadsdel växer fram i Alby, där 14 nybyggda punkthus kompletterat befintligt miljonprogram med färgglad och spännande arkitektur. Gröna gårdsrum och takterrasser gör området till en livfull plats att mötas på. Nominerad: Arkitema Architects och byggentreprenören Titania AB
Viskaforshem, Pumpkällehagen
Nytänkande allmännytta med hållbart byggande och en normbrytande kalkylmetod som pressar hyran genom att skriva av på sjuttio istället för femtio år. Med hyresrätt i villor av trä visar Viskaforshem att det går att bygga både hållbart och attraktivt. Nominerad: Viskaforshem AB
Prisutdelning
Välkommen att delta vid Boprisets utdelning och seminarium den 14 november på Nationalmuseum i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här
Nyckelord
Kontakter
Erik NormarkKommunikationsansvarig
Tel:0703619015erik.normark@boinstitutet.seMoa AnderssonVerksamhetsledare
Tel:0761251101moa.andersson@boinstitutet.seBilder























Dokument
Om
Boinstitutet är plattformen för det breda samtalet om ett socialt hållbart boende. Boinstitutet bedriver forskning, arrangerar seminarier och studiebesök med syftet att sprida kunskap och främja innovation i samspel mellan akademi, politik och näringsliv.
Boinstitutet startades våren 2017, och är ett initiativ från Hyresgästföreningens Riksförbund.
Följ Boinstitutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Boinstitutet
Viskaforsmodellen- högre kvalitet gav lägre hyra19.8.2020 05:45:00 CEST | Pressinbjudan
Att bygga bostäder med högre kvalitet kan ge lägre hyror. Det visar forskning från Boinstitutet och Centrum för Boendets Arkitektur (CBA) vid Chalmers, som studerat investeringskalkyler anpassade för att möjliggöra hållbart bostadsbyggande. Välkommen till ett webbinarium om Viskaforsmodellen den 3 september.
Ny forskning: Högre kvalitet kan ge lägre hyra1.7.2020 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
Att bygga bostäder med högre kvalitet kan ge lägre hyror. Det visar forskning från Boinstitutet och Centrum för Boendets Arkitektur (CBA) vid Chalmers, som studerat investeringskalkyler anpassade för att möjliggöra hållbart bostadsbyggande.
Ensamheten ökar, unga mår sämre under coronakrisen29.6.2020 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
Unga mår allt sämre. En ny undersökning från Boinstitutet och Ungdomsbarometern visar att situationen försämrats i takt med spridningen av Corona. Drygt 4 av 10 känner stress och oro för framtiden och varannan gymnasieelev upplever livet som ensamt.
Premiär för Digitala Almedalen29.6.2020 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
Tre dagar med livesända samtal, seminarier och mingel med tema bostäder och samhällsutveckling. Idag startar Digitala Almedalen c/o Boinstiutet, i samarbete med Boklok och Stellar Capacity. Tillsammans med femtio inbjudna organisationer arrangeras över sextio programpunkter.
Digitala Almedalen lockar femtio organisationer - här är programmet!8.6.2020 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
Tre dagar med webbsända seminarier och mingel med tema bostäder och samhällsutveckling. Den 29 juni startar Digitala Almedalen c/o Boinstiutet, i samarbete med Boklok och Stellar Capacity. Tillsammans med femtio inbjudna organisationer arrangeras över sextio programpunkter.
Stort intresse för digital almedalsvecka23.4.2020 12:33:39 CEST | Pressmeddelande
När Almedalsveckan ställs in försvinner en viktig mötesplats för samtal mellan samhällsaktörer, politiker och medborgare, det menar Boinstitutet som tillsammans med BoKlok därför arrangerar en digital almedalsvecka om bostadsfrågan, ett initiativ som redan fått stort gensvar i bostadsbranschen. Nu hoppas Boinstitutet att fler branscher följer deras initiativ.
Boinstitutet lanserar digital almedalsvecka8.4.2020 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
För att rädda de bostadsseminarier som planerats för den nu inställda Almedalsveckan lanserar Boinstitutet Digitala Almedalen, i samarbete med BoKlok. Boinstitutet uppmuntrar samtidigt fler branscher att följa deras exempel och arrangera digitala samtal kring andra samhällsfrågor under veckan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum