Boinstitutet

Här är juryns tio toppkandidater till Bopriset

Dela

Den 6 december koras vinnaren av det nyinstiftade Bopriset – till minne av Josef Frank. Priset på 100 000 kr tilldelas en person eller ett projekt som bidragit till attraktiva bostäder med kvalitet -för alla.

-Att bostadsbyggandet just nu minskar trots stor bostadsbrist gör det särskilt angeläget att lyfta goda exempel, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet, som instiftat priset.

Juryn för Bopriset består av Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö och tillförordnad riksarkitekt, Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet, Li Pamp, programledare och journalist, Viktoria Walldin, antropolog, White arkitektbyrå, Erik Stenberg, lektor på KTH samt expert på miljonprogrammet och Peter Majanen, grundare av strategi- och analysföretaget Quattroporte. 

Av totalt 40 inkomna nomineringar har Boprisets jury valt ut tio toppkandidater:

(Utan inbördes rangordning)  

Allmänna vägen

I den brokiga miljön utmed en av Göteborgs allra äldsta gator har Familjebostäder byggt 25 nya hyresrätter, ritade av Liljewall arkitekter, som är moderna men samtidigt historiskt förankrade i omgivande byggnader.

Aspö Eko-logi

Kommunala Skövdebostäder har skapat en ny stadsdel med fokus på ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet där stad och land möts. En mix av bostäder blandat med gård med djur, koloniområde, natur, sjöar och en förskola samt gemensamma aktiviteter för de boende.

Cykelhuset Ohboy!

Arkitekt- och byggherrefirman Hauschild + Siegel har med ett urbant nytänk tagit fram en byggnad som både är hotell och bostäder, där det ska vara enkelt att leva grönt och smart, och där cykeln enkelt parkeras utanför din dörr.

Drottninghög

Ett klassiskt miljonprogram i Helsingborg i behov av förändring, där kommunala Helsingborgshem gjort renovering och upprustning och där dialog med boende och lyhördhet varit centralt i processen.

Egnahemsfabriken

I Egnahemsfabriken på Tjörn får husbyggare möjligheten att genomföra sitt husbyggnadsprojekt i ett sammanhang där det finns resurser och stöd, samt tillfälle att dela sin kunskap med andra.

ETC Bygg

ETC Bygg ska uppföra klimatsmarta hyreshus i trä med låga hyror genom Sveriges största crowdfunding-kampanj, där huset och hyrorna som de boende har är säkerheten. Allt ETC Bygg gör i form av ritningar, byggerfarenheter och avtal publiceras öppet på projektets sajt.

KTH Live-In Lab

KTH Live-In Lab har startats för att råda bot på trögheten när det gäller att ta in nya tekniska lösningar i byggsektorn. Plattformen gör det möjligt för företag, forskare och studenter att göra undersökningar baserade på aktuell boendedata.

Oskarsgatan Kvarteret Ormen

Nybyggnad av flerbostadshus i Norrköping av Sandell Sandberg arkitekter. Hyresrätter, stadsvillor, i en skala tydligt anpassad till platsen med en blandning av material och avvägd färgsättning där rummen mellan husen blivit definierade på ett mänskligt sätt.

Nyhem

Nyhem levererar byggsystem till byggherrar och organisationer som vill bygga billiga och energieffektiva lägenheter för att  bättre skapa förutsättningar för alla att bo, oavsett inkomst, bakgrund eller förutsättningar.

Örebromodellen

En modell för markanvisning med juridiskt hållbara krav på nybyggda lägenheter med överkomliga hyror. Modellen är anpassad till marknadens funktion och är möjlig att införa i alla kommuner - med dagens lagstiftning.

Prisutdelning

Välkommen att delta vid Boprisets utdelning och seminarium den 6 december kl 10.00-13.00 på restaurang TAK i Stockholm. Läs mer och anmäl dig här

 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Boinstitutet
Boinstitutet
Norrlandsgatan 7
11143 Stockholm

+46 76 125 11 01http://boinstitutet.se

Om oss

Boinstitutet ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas. Boinstitutet ska bidra till att samtalet om det framtida boendet bygger på kunskap, har en bred förankring i samhället och är bortom partipolitik och särintressen. Boinstitutet ska bidra till ett helhetsperspektiv på boendet samt koppla boendefrågorna till samhällsutvecklingen och tillväxten i den svenska ekonomin.Boinstitutet startades 2017 och är ett initiativ från Hyresgästföreningens Riksförbund

 

 

Följ Boinstitutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Boinstitutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum