Svenska Orienteringsförbundet

Här är landslaget 2022 – junior tar plats i truppen

Dela

En har varit med i tio år, en annan gör debut redan som junior. Tove Alexandersson och Hanna Lundberg är två av tolv löpare i A-landslaget för 2022 som presenterades på Bosön på torsdagen, där även ledartrion med två nya förbundskaptener fanns på plats.

Veteran och debutant. Tove Alexandersson och Hanna Lundberg är med i A-landslagstruppen i orientering. Bild: Sara Malmborg
Veteran och debutant. Tove Alexandersson och Hanna Lundberg är med i A-landslagstruppen i orientering. Bild: Sara Malmborg

Det är en stark trupp som landslagschef Håkan Carlsson presenterar på Bosön där A-landslaget tillsammans med utvecklingslandslaget, tränare och ledare har sin årliga höstsamling.

- De tolv löpare vi har tagit ut i A-landslaget bedömer vi ha medaljnivå under 2022. Det är häftigt att vi har så många som är på en så hög nivå, säger han.

Tove Alexandersson, Jerringprisvinnaren som under året tagit inte mindre än fem VM-guld, två EM-guld och dessutom blev totalvinnare i världscupen för sjunde året i rad, har en given plats i truppen.

- Efter tio år har hon fortfarande glöden och viljan att bli bättre. Hon har en bra plan framåt och satsar även under denna vinter på skidalpinism, säger Håkan Carlsson.

Två debutanter finns i truppen på damsidan: Lisa Risby och Hanna Lundberg, årets stjärnskott som fortfarande är junior. Under året tog hon sin första världscupseger och nu tar hon steget in i A-lagstruppen.

- Hanna Lundberg har bevisat med tydlighet att hon är i världstoppen. Hon är klok och målmedveten och tänker långsiktigt, säger Håkan Carlsson.

Karolin Ohlsson, som vann Swedish League och nu är tillbaka på en hög nivå efter en skadeperiod, är ytterligare ett av toppnamnen i truppen.

På herrsidan gör världsmästaren i sprint Isac von Krusenstierna och Max-Peter Bejmer debut. Andra namn är Swedish Legue-vinnaren Gustav Bergman och Martin Regborn som är tillbaka i världstoppen efter skador samt Emil Svensk som tog EM-guld i sprint tidigare i år.

Under 2022 väntar sprint-VM i Danmark och skogs-EM i Estland för landslaget. Det är första året som det är ett delat mästerskap med olika karaktär och med olika utmaningar. Dessutom blir det världscup i Borås och i Davis, Schweiz.

Nya förbundskaptener

På ledarsidan har det gjorts förändringar. Håkan Carlsson renodlar sin roll som landslagschef och får ett övergripande ansvar för landslagen. Han lämnar därmed rollen som förbundskapten som övertas av Anneli Östberg och Kalle Dahlin.

Anneli Östberg har en gedigen bakgrund i landslagssammanhang med fokus på idrottspsykologi, och har tidigare varit förbundskapten för juniorlandslaget och seniorlandslaget. Kalle Dahlin kommer närmast från rollen som förbundskapten för juniorlandslaget och utvecklingslandslaget.

De ansvara för träningen

Till sin hjälp med den operativa landslagsverksamheten kommer förbundskaptenerna att ha ett antal landslagstränare, alla med bakgrund som landslagslöpare: Olle Boström, bronsmedaljör på VM 2011 och 2015, Jonas Leandersson, flera mästerskapsguld och numera aktiv friidrottare (fokus sprint), Eva Jurenikova, landslagslöpare från Tjeckien (fokus skogs- och kontinental terräng), Peter Öberg, flerfaldig VM-medaljör

Vad är målet för landslaget 2022?

- Det är att vinna medaljligan på mästerskapen. Dessutom ska vi även nästa år bli bästa nation i lagtävlingen. Så klart ska vi också ta revansch och slå Norge i nästa sprintstafett, säger Håkan Carlsson.

Under torsdagen presenterades också ett utvecklingslandslag med tio damer och tio herrar. (se nedan)

A-landslaget

Tove Alexandersson, Stora Tuna OK

Sara Hagström, IFK Göteborg

Hanna Lundberg, OK Renen

Karolin Ohlsson, Järla

Lisa Risby, Kåre

Lina Strand Göteborg-Majorna OK

Max Peter Bejmer, IFK Göteborg

Gustav Bergman, OK Ravinen

Isac von Krusenstierna, Kåre

Martin Regborn, Hagaby GoIF

Albin Ridefelt, OK Linné

Emil Svensk, Stora Tuna

Utvecklingslandslaget

Emma Bjessmo, IFK Lidingö

Petrina Costermans, Järla

Sanna Fast, IFK Göteborg

Vilma von Krusenstierna, Kåre

Alva Sonesson, Falköpings AIK

Andrea Svensson, Tisaren

Ellinor Tjernlund, Tisaren

Frida Vikström, Sundsvalls OK

Johanna Öberg, OK Linné

Tilda Östberg, Stora Tuna

Axel Elmblad, Bredaryd SOK

Axel Granqvist, Ravinen

Jonathan Gustafsson, KFUM Örebro

Simon Hector, Snättringe

Simon Imark, Tullinge SK

Henrik Johannesson, Stora Tuna

August Mollén, Denseln

Samuel Pihlström, OK Landehof

Jens Rönnols, Järla

Viktor Svensk, Stora Tuna

Kontakter

Bilder

Veteran och debutant. Tove Alexandersson och Hanna Lundberg är med i A-landslagstruppen i orientering. Bild: Sara Malmborg
Veteran och debutant. Tove Alexandersson och Hanna Lundberg är med i A-landslagstruppen i orientering. Bild: Sara Malmborg
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Risby och Bergman vinnare på Gotland – tajt inför jaktstartsfinalen23.10.2021 14:57:52 CEST | Pressmeddelande

SWEDISH LEAGUE. Lisa Risby vann lördagens långdistans på norra Gotland före Sara Hagström, vilket innebär att Hagström genom sin andraplats seglar upp i ledning inför söndagens jaktstartsfinal. Tätt bakom jagar Järlas Karolin Ohlsson. På herrsidan tog Gustav Bergman hem ytterligare en Swedish League-delseger, vilket bäddar för ett drömläge vid morgondagens avgörande med god marginal till närmsta löpare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum