Dagens Samhälle

Här är orterna de unga lämnar

Dela

Unga flyr 241 av landets 290 kommuner. Från 44 av dem har minst 25 procent av 20–24-åringarna flyttat de senaste fem åren. Medan städernas rika förortskommuner ändå klarar sig bra urholkas marknadskraft, service och vård i stora delar av landet, visar Dagens Samhälles granskning.


I 241 av landets 290 kommuner har andelen unga i åldern 20–24 år minskat de senaste fem åren. Bara 49 svenska kommuner hade en positiv inflyttning av unga vuxna under perioden. 

Flyttlassen går framför allt till universitetsstäderna Lund, Umeå, Uppsala och Linköping. Även Solna och Sundbyberg har mycket stor ökning av unga vuxna.

Några orter i botten av listan, som Habo, Hammarö och Ekerö, har förlorat mer än var tredje av sina unga de senaste fem åren. Samtidigt är de, med sin närhet till större städer som Jönköping, Karlstad och Stockholm, totalt sett mycket attraktiva boendeorter.

Men det finns en stor grupp av kommuner, kanske uppåt 100 stycken, som inte har något påtagligt samspel med en stor stad – och vars befolkningar ofta krymper. Hit hör till exempel Sorsele, Norsjö, Ydre och Bräcke.

– För dem är det betydligt tuffare när de förlorar unga, eftersom det ofta är ett mönster som pågått en längre tid, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Hon är starkt bekymrad över utvecklingen i dessa kommuner:

– De tappar marknadskraft. Färre fikar på stan och färre handlar i affärer, det urholkar utbudet för alla som vill bo kvar. Och ofta påverkas företagandet eftersom det blir svårare att locka till sig kompetens, säger hon. 

Siffror för samtliga kommuner finns längst ner i artikeln här. 

Granskningen baseras på statistik från Statistiska centralbyrån från åren 2012–2017.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum