Länsstyrelsen Östergötland

Här är Östergötlands gåva till prinsessan Estelle

Dela

Den 23 februari fyller prinsessan Estelle sex år. Länets gåva till hertiginnan är en berlock föreställandes Östergötlands landskapsinsekt läderbagge.

För femte året i rad får prinsessan Estelle, som är hertiginna av Östergötland, en berlock med östgötsk koppling till det armband hon fick på sin ettårsdag. Prinsessan har tidigare fått smycken föreställandes landskapssymbolerna svan, gädda, kantkremla och vattenstjärna och i år är det alltså dags för landskapsinsekten läderbagge. Själva armbandet länkas samman av en blåklint – Östergötlands landskapsblomma.

Precis som tidigare år är det den östgötska guldsmeden och konstnären Margareth Sandström som har skapat berlocken i 18 karats guld.

– Den här landskapssymbolen var svårast hittills. Jag har fasat för den med alla ben och spröt, men jag känner mig nöjd med resultatet, säger hon.

Läderbaggen är en fridlyst art som har sin största förekomst i världen i Östergötlands eklandskap. Den lever som larv i ihåliga ekar i tre år, sedan som vuxen endast under några högsommarveckor. Den är stor och klumpig, men ändå ganska svår att få syn på.

Pressbilder

Klicka här för att ladda ner bilden i hög upplösning

Konstnären Margareth Sandström med berlocken

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Länsstyrelsen Östergötland
Länsstyrelsen Östergötland
Östgötagatan 3
581 86 Linköping

010-223 50 00http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/Sv/Pages/default.aspx

Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i varje län. Vi är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Landshövdingen är chef för Länsstyrelsen och har i uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov.

Följ Länsstyrelsen Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsstyrelsen Östergötland