Dramaten

Här är repertoaren på Dramaten säsongen 2017/2018

Dela

Idag presenterades repertoaren för hösten 2017 och våren 2018 under en pressträff på Dramaten. Bland nyheterna märks Anna Karenina – som ges på Dramaten för första gången, Alfhild Agrells Ensam i regi av Jenny Andreasson, en mörk komedi av David Wiberg och dockteaterpjäsen Flickland. Dessutom tar Anna Pettersson och Johan Rabaeus sina meningsskiljaktigheter om teater till scenen i Fadren, Teater Fryshuset gästspelar med en pjäs om skjutningar i förorterna, Jan Malmsjö spelar i Krapps sista band och Mattias Andersson är dubbelt aktuell med The Mental States of Sweden in Dance och nyskrivna Uppenbarelsen. Vintern 2017–18 står Amerika i fokus på Elverket – amerikansk dramatik och dramatik om Amerika på oväntade sätt är att vänta – som Swede Hollow av Ola Larsmo i regi av Alexander Mørk-Eidem och Angels in America av Tony Kushner i regi av Farnaz Arbabi. Eirik Stubø sätter upp Kung Oidipus/Antigone med Reine Brynolfsson och Sanna Sundqvist i titelrollerna. Biljettsläpp 4 april, kl 12.00.

Höstens premiärer i kronologisk ordning:

Här kommer alla känslorna på en och samma gång 
av David Wiberg 

Tre komiker är instängda i ett rum. Utanför brinner världen. För att härda ut leker de ett rollspel vars syfte är att få varandra att skratta så de gråter. Eller? Är vi i själva verket i ett uppehållsrum på en gymnasieskola? Eller på ett konstseminarium i Zürich? Eller i en repsal på Dramaten? Är det blodigt allvar eller bara avancerat trams? Här bjuds en svart och mångbottnad humorföreställning om att vilja sudda ut gränsen mellan fiktion och verklighet för att glömma bort sitt eget jag. Och om vår tids krav på att berätta en tydlig och medryckande historia för att kunna göra sin röst hörd. Hur förhåller man sig till sanningen när det som känns inuti en inte är någon historia? 

Uppsättningen är en samproduktion med Lumor. 

David Wiberg var en av medlemmarna i humorkollektivet Varanteatern. Han har skrivit och framfört de uppmärksammade föreställningarna  Svart tulpan  och  Dagboksanteckningar från ett källarhål  om tonårsflickan Linnea.  På Unga Dramaten har han tidigare gästspelat med  Det gulliga pojkslemmot, även det en Lumor-produktion, i regi av Paula Stenström Öhman. Eric Stern och Sanna Sundqvist är skådespelare och komiker som, bland mycket annat, medverkar i succéföreställningen  Liv Strömquist tänker på dig !

Rekommenderas från 15 år. 

Medverkande: David Wiberg, Eric Stern och Sanna Sundqvist 
Regi: David Wiberg och Oskar Thunberg 
Urpremiär: 1 september, Lejonkulan

Ensam 
av Alfhild Agrell

Stockholm runt sekelskiftet. Thora är ogift och lever med sin oäkta dotter Yngva. Dessutom är Thoras bästa vän en ogift läkare. Det passar sig inte anser omgivningen – men Thora vägrar att skämmas.

Det är först när dottern träffar en man som situationen blir ohållbar. Fästmannens pappa, som själv knappast är ett helgon, håller nämligen hårt på konventionerna och vägrar låta sonen gifta sig med en oäkting. Snart vilar ungdomarnas eventuella lycka på Thoras axlar. Ska hon böja sig för omgivningen eller hålla fast vid sina principer?

Ensam handlar om att utmana samhällets oskrivna regler och att stå för vad man tror på oavsett konsekvenser. Pjäsen är också ett varmt porträtt av en stark mor-dotter-relation och en insiktsfull studie i ojämlikhet, klass och de konservativa krafternas kvävande effekt på den personliga friheten.

1880-talet är ett omvälvande decennium i svensk teaterhistoria. Det är nu de kvinnliga dramatikerna äntligen bereds plats på våra scener. Den påtagliga verkligheten med sina problem och orättvisor skulle ur kvinnligt perspektiv nu sättas under debatt. Inte minst av Alfhild Agrell. 

Hennes karriär på Dramaten blev kort men intensiv. Av de sammanlagt nio pjäser hon skrev på 1880-talet blev inte mindre än sex antagna på nationalscenen, under åren 1881–86. Det kan jämföras med hennes väninna och kollega Anne Charlotte Leffler, som under samma decennium fick upp två pjäser, och August Strindberg, som fick upp en enda. På teatern var Alfhild Agrell tidens stora stjärna. 

Regissören Jenny Andreasson har återkommande arbetat med bortglömda kvinnliga dramatiker.  På Dramaten har hon tidigare bland annat satt upp  Slott i Sverige  av Françoise Sagan,  Chéri  av Colette och  De oskyldiga  av Lillian Hellman. 

Medverkande: Thérèse Brunnander, Peter Engman, David Fukamachi Regnfors, Magnus Ehrner, Mia Benson m. fl. 
Regi: Jenny Andreasson 
Premiär: 2 september, Lilla scenen

The Mental States of Sweden in Dance 
av Mattias Andersson

Om du fick välja en händelse i ditt liv som Cullbergbaletten skulle dansa – vilken skulle du välja då?

Regissören Mattias Andersson fortsätter att undersöka landets tillstånd, denna gång gestaltat med dans i samarbete med 50-årsjubilerande Cullbergbaletten. Liksom i många av hans tidigare uppsättningar är utgångspunkten ett omfattande dokumentärt intervjuprojekt. Människor från skiftande sociala bakgrunder, från norr till söder i Sverige, svarar på frågan: "Finns det någon särskild händelse i ditt liv som du skulle vilja se dansad av Sveriges främsta danskompani?". Föreställningen har arbetats fram utifrån svaren. De autentiska rösterna från intervjuerna, gjorda av radiojournalisten Shang Imam, finns med i föreställningen.

Mattias Andersson har på Dramaten tidigare satt upp The Mental States of Sweden Idioten och Deformerad Persona . Han är hösten 2017 även aktuell med den nyskrivna pjäsen Uppenbarelsen .

Medverkande: Cullbergbalettens ensemble 
Regi: Mattias Andersson 
Urpremiär: 8 september 2017, ElverketAnna Karenina 
av Lev Tolstoj 

Få har beskrivit kärleken starkare än Lev Tolstoj i Anna Karenina . Romanen, utgiven i sin helhet 1879, ses som ett av litteraturhistoriens främsta verk. Nu spelas pjäsen på Dramaten för första gången.

Anna Karenina blir blixtförälskad i officeren Vronskij och inser plötsligt att hon är olyckligt gift. Hon ser inget annat val än att följa passionen. Men hur hon än gör väntar tragedin: Lämna man och barn, sitt liv och sin ställning – eller neka sig själv kärlek och frihet?  Samtidigt, i en annan del av landet, försöker den förmögne landägaren Levin glömma sin kärlek genom att gräva ner sig i arbete.

I Helen Edmundsons koncentrerade dramatisering får vi följa Anna Kareninas historia, med Levins berättelse som kontrast: Två skilda sätt att se på livet, etiken och kärleken.

Medverkande: Livia Millhagen, Andreas Rothlin Svensson, Per Svensson, Rakel Benér Gajdusek, Danilo Bejarano, Emma Broomé m.fl. 
Regi: Tobias Theorell 

Premiär: 9 september, Stora scenenFlickland 
av Jörgen Dahlqvist

Flickland är en drömlik, absurd, läskig och rolig föreställning med skådespelare, dockor och maskiner. Skräckfantasier och önskedrömmar tränger sig på, dröm och verklighet blir omöjliga att skilja åt. Rickie lever ett vanligt liv med vanliga föräldrar, vanliga kompisar och vanliga intressen. Men när hennes föräldrar plötsligt skiljer sig och mamman träffat en ny man slungas hon på en sekund ut ur den trygghet hon alltid tagit för given. Världen är helt förändrad. Plötsligt kan hon inte lita på någonting!  Är mammas nya kille verkligen en människa? Tänk om mamma är en robot? 

Regissören Erik Holmström startade 2014 Malmö Dockteater och har gjort succé med dockteaterföreställningar för vuxna som Funktionell dumhet och Skvalpet . Manusförfattaren Jörgen Dahlqvist driver Teatr Weimar i Malmö som sedan början av 00-talet varit en framstående frigruppsteater.

Rekommenderas från 10 år. 

Regi: Erik Holmström 
Premiär: 21 september, Tornrummet.Fadren 
av August Strindberg 


I ett samarbete mellan Dramaten och Strindbergs Intima Teater möts Johan Rabaeus (Ryttmästaren) och Anna Pettersson (hans hustru Laura) i en intensiv närkamp i en av Strindbergs mest spelade pjäser. 

Hur skall man förhålla sig till ett klassiskt drama idag? Uppsättningen grundas i verkliga diskussioner mellan Johan Rabaeus och Anna Pettersson efter hennes experimentella uppsättning av Henrik Ibsens Vildanden. Nu flyttar diskussionen vidare upp på scenen, med en klassisk pjäs om ett äkta par med starka motsättningar som utgångspunkt.

Regissören och skådespelaren Anna Pettersson är från och med april chef för Strindbergs Intima Teater och uppmärksammad bland annat för sina nyskapande uppsättningar av Fröken Julie och Hedda Gabler 

Medverkande: Johan Rabaeus, Anna Pettersson 
Regi: Anna Pettersson 

Premiär: 24 augusti, Strindbergs Intima Teater. Dramatenpremiär 30 september, Lilla scenen.Krapps sista band 
v Samuel Beckett 

Varje födelsedag spelar Krapp in ett band där han summerar året som gått. Han fyller idag 69 år och värmer upp med att lyssna på tidigare års inspelningar. Han återvänder särskilt till en inspelning han gjorde 30 år tidigare.

Krapps sista band från 1958 av nobelpristagaren Samuel Beckett är på en gång ett monodrama framfört av en ensam skådespelare och en dialog med röster från Krapps alla åldrar. I rollen som Krapp ser vi Jan Malmsjö.

Karl Dunér har tidigare på Dramaten bland annat regisserat Becketts pjäser I väntan på Godot (1990), Lyckliga dagar (1998) och Ur ett övergivet arbete (2009) . Karl Dunérs senaste uppsättning på Dramaten var Den fjättrade Prometheus av Aischylos, som belönades med Svenska Teaterkritikers Förenings teaterpris 2015 

Medverkande: Jan Malmsjö 
Regi: Karl Dunér 
Premiär 14 oktober, MålarsalenKung Oidipus/Antigone 
av Sofokles 


Eirik Stubø regisserar Sofokles arketypiska dramer Kung Oidipus och Antigone i en och samma uppsättning, i en version av Marie Lundquist efter Emil Zilliacus och Hjalmar Gullbergs översättningar.

Kung Oidipus är en tragedi från 427 f.Kr. med deckarliknande inslag. Kungen försöker hitta personen som mördade hans företrädare på tronen. Snart läggs ledtrådarna ihop och pekar mot honom själv. Dessutom verkar den fruktansvärda spådomen om att Oidipus skall äkta sin mor och döda sin far redan ha slagit in. Tragedin får sin fortsättning i Antigone , skådespelet om dottern som vänder sig mot makten för att få ge sin bror en värdig begravning.

Eirik Stubø har sedan han tillträdde som teaterchef på Dramaten regisserat Och ge oss skuggorna av Lars Norén och Den goda viljan av Ingmar Bergman.

Medverkande: Reine Brynolfsson, Sanna Sundqvist, Hannes Meidal, Stina Ekblad, Rasmus Luthander, Gunnel Lindblom, Per Mattsson, Ellen Jelinek, David Book, Johan Ulveson, Kicki Bramberg, Pontus Gustafsson m.fl. 
Regi: Eirik Stubø 
Premiär 3 november, Stora scenenSwede Hollow 
av Ola Larsmo 


Svenskar är korkade, går inte att prata med och luktar illa. I alla fall i svenskgettot i den amerikanska staden St Paul i Minnesota.

Året är 1897. Några av alla de svenskar som sökt lyckan i Amerika har hamnat i en liten industristad där fattiga svenskar är förpassade till en skitig och ofta översvämmad ravin mitt i staden. Där kämpar de för att klara dagen – och drömmer om en bättre framtid. Här möter vi deras tidlösa berättelser i närbild, i en ovanligt intim och avskalad uppsättning av regissören Alexander Mørk-Eidem.

Swede Hollow baseras på Ola Larsmos hyllade bok från 2016 med samma namn, som visar hur de flesta av svenskarna som sökte lyckan i Den Nya Världen inte hamnade på landsbygden som Vilhelm Mobergs Karl-Oskar och Kristina. De stannade i de stora städerna, fick slita ont på fabriker. De blev inte omgående en del av det amerikanska samhället utan höll sig för sig själva, lärde sig inte engelska, levde ur hand i mun. De hade nog med att överleva. 

Uppsättningen ingår i ett större tema om Amerika på Elverket och har premiär på dagen ett år efter att Donald Trump blev vald till president. 

Alexander Mørk-Eidem är känd för en lång rad uppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och har på Dramaten tidigare satt upp Rampfeber och Ivanov 

Regi: Alexander Mørk-Eidem 
Urpremiär: 8 november, Elverket 

 


Uppenbarelsen 
av Mattias Andersson 

Vi lever i en ny tid. Familjen, nationen och religionen har återuppstått. Den universella sanningen har en miljon alternativa fakta. Uppenbarelsen är en hyperrealistisk pjäs om ett antal människor som år 2017 får en kallelse av Gud att utföra ett heligt offer. Dramatikern och regissören Mattias Andersson har skrivit pjäsen direkt för Dramaten.

Mattias Andersson är under hösten även aktuell med The Mental States of Sweden in Dance. Han har tidigare satt upp IdiotenThe Mental States of Sweden och Deformerad persona på Dramaten.

Regi: Mattias Andersson 
Urpremiär 16 november, Lilla scenenKlipp han 
av Teater Fryshuset 

Våra barn skjuter ihjäl varandra. Varför? Klipp han handlar om det eskalerande våldet i några av landets förorter. Om människorna som är inblandade i skjutningarna. Hur blir man den som tar upp en pistol och skjuter ett barn i huvudet? Och hur ska man som brottsoffer hantera att veta vem som mördat ens son, syskon, eller bästa vän utan att kunna säga något till polisen på grund av rädsla för hämnd? 

Genom att lyfta fram dokumentära berättelser från offer och förövare görs här ett försök att förstå vilka krafter som satts i spinn, hur de påverkar oss – och hur man ska stoppa dem. 

I föreställningen medverkar rapparen Rosh som fick sitt genombrott i remixen av Linda Piras Knäpper mina fingrar – som också blev utgångspunkten för en bejublad konsert på Dramatens stora scen. Uppsättningen är en samproduktion mellan Teater Fryshuset och Dramaten.

Regi: Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten 
Koreografi: Emil Rosén Adsten 
Musik: Rosh 
Urpremiär 23 november, LejonkulanAngels in America 
av Tony Kushner

USA på 1980-talet. Gud har övergivit människorna som försöker leva sina liv trots AIDS-epidemi och Reagan-administration. En av dessa människor är utvald. Nu stiger en ängel ner från himlen för att övertyga honom om att han är den enda som kan rädda världen från undergång.

Den mångfaldigt prisbelönta Angels in America – A Gay Fantasia on National Themes , ansedd som ett av 1900-talets viktigaste dramatiska verk, ges för första gången på Dramaten, i regi av Farnaz Arbabi. Det är en berättelse som rör sig fritt mellan det övernaturliga och det outhärdligt verkliga. 

Angels in America har belönats med bland annat Pulitzer Prize For Drama och en Tony Award för bästa pjäs.

Farnaz Arbabi är regissör, dramatiker och konstnärlig ledare på Unga Klara. Hennes egensinniga och samhällsaktuella uppsättningar har belönats med priser och stipendier, bland annat Sveriges teaterkritikers pris och tidningen Expressens teaterpris "En bit av Georgs hatt". På Dramaten har hon tidigare regisserat ≈ [ungefär lika med] av Jonas Hassen Khemiri.

Uppsättningen ingår i ett större tema om Amerika på Elverket.

Medverkande: David Arnesen, Razmus Nyström, Marall Nasiri, Christoffer Svensson, Christopher Lehmann, Thérèse Brunnander, Lotta Tejle, Rikard Wolff m.fl. 
Regi: Farnaz Arbabi

Den första delen har premiär på Elverket 1 februari 2018 och del två 22 februari.

Dramaten& 
En rubrik för konserter och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, samhällsdebatter och ny scenkonst.

Spoken word 
Kärlekshistorien mellan Dramatens publik och de återkommande spoken word-kvällarna börjar bli lång och trogen. Det började med en blygsam start på Lejonkulan och växte snabbt till en succé på Stora scenen. Nu kan du se landets vassaste spoken word-poeter, rappare och artister tillsammans med Dramatenskådespelare i ett intimt format på Lilla scenen, med ordet i fokus. Regisserar gör Spoken word-poeten Niklas Mesaros som har varit delaktig i Dramaten& Spoken word sedan starten. 

11 och 12 september, Lilla scenen

Svenska berättelser på scen 
En serie föreställningar med nya dokumentära berättelser vid varje tillfälle.

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas behov av att få dela med sig av sina egna berättelser. Nu flyttar berättelserna, och lyssnarna, in på scenen i ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dramaten. Svenska berättelser på scenär en serie föreställningar med nya dokumentära berättelser vid varje tillfälle.

Medverkar på scenen gör två lyssnare som berättar sina historier och en spoken word-artist. För regin svarar Niklas Mesaros, som även regisserar Spoken word på Dramaten. Karl-Jonas Winqvist, producent för SR:s musikprogram Kalejdoskop, ljudsätter föreställningen.

Radioprogrammet Svenska berättelser tilldelades våren 2013 Public Service klubbens Ikarospris för Erika Svantesson berättelse "Det omöjliga valet."

Producent/ dokumentärt textansvarig: Ola Hemström 
Regi: Niklas Mesaros 
Musikproduktion: Karl-Jonas Winqvist

Tre föreställningar under hösten, med start september 2017, Neondämon.

Nypremiärer hösten 2017 
Mormors svarta ögon av och med Tanja Lorentzon, nypremiär 24 augusti, Lilla scenen 
Och ge oss skuggorna av Lars Norén, regi Eirik Stubø, nypremiär 26 augusti, Stora scenen

Premiärer våren 2018: 
Tartuffe av Molière, regi av Staffan Valdemar Holm, Premiär 13 januari, Stora scenen 
Kras av Tilde Björfors, regi Tilde Björfors, urpremiär 25 januari  (Unga Dramaten) 
Peer Gynt av Henrik Ibsen, regi Michael Thalheimer, premiär 15 februari, Stora scenen 
Höst och vinter av Lars Norén, regi Stefan Larsson, premiär i februari, Lilla scenen. 
Budskapet till Maria av Paul Claudel, regi Wilhelm Carlsson, premiär i mars, Lilla scenen 
Kungligaste teatern av Anna Vnuk, regi Anna Vnuk, (Unga Dramaten) 
 

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum