Håll Sverige Rent

Här är Sveriges mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor

Dela

Nu är det klart. Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasieskola är Kyrkhults förskola i Olofström, Gröndalsskolan i Nynäshamn och Öresundsgymnasiet i Landskrona. Vinnarna annonseras ut i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.

”Ett stort grattis från oss på Håll Sverige Rent! Det här är de tre verksamheter som är bäst i Sverige på att arbeta med hållbarhet och dem vill vi verkligen lyfta. Alla barn och ungdomar har rätt till en hållbar framtid utan nedskräpning och klimatproblem. Därför är det viktigt att alla får möjlighet att arbeta för en hållbar utveckling, oavsett om de går i förskola, grundskola eller på gymnasiet”, säger Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent.

1770 för-, grund- och gymnasieskolor ingår i programmet Grön Flagg, som drivs av Håll Sverige Rent, och nu har det avgjorts vilka av dem som har varit bäst på att jobba med hållbarhet under året.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor.

Av 1770 verksamheter nominerades 13 till att vinna pris som årets mest hållbara. Och här är vinnarna i respektive kategori med motivering:

Förskola

Kyrkhults förskola, Olofström, Blekinge län

Motivering: Kyrkhults förskola tilldelas priset Årets hållbara förskola för en Grön Flagg-resa med stor bredd och variation där barnen har getts rika möjligheter till nya kunskaper inom hållbar utveckling. För ett hållbarhetsarbete där barnens tankar och idéer har stått i centrum och för att barnen själva har förstått hur viktigt det är att de sprider sin kunskap utanför förskolan.

Grundskola

Gröndalsskolan, Nynäshamn, Stockholms län

Motivering: Gröndalsskolan tilldelas priset Årets hållbara grundskola för en Grön Flagg-resa som haft elevernas delaktighet och inflytande i stort fokus och lärt eleverna om de demokratiska processerna i samhället. Hållbarhetsarbetet har varit varierat och synligt för alla elever på skolan.

Gymnasieskola

Öresundsgymnasiet, Landskrona, Skåne län

Motivering: Öresundsgymnasiet tilldelas priset Årets hållbara gymnasium för det fina arbetet med att göra stora hållbarhetsfrågor vardagliga och för ambitiösa försök att hitta lösningar istället för att se problemen. De har även arbetat hårt med att sprida sitt Grön Flagg-arbete både lokalt och globalt.

Fakta: Grön Flagg

- Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.

- Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.

Fakta: Grön Flagg-dagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

- Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delar vi ut priser till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.

- Jury: Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent, Agnes Vungi, Naturskyddsföreningen, Helene Grantz, WWF, Malin Hultgren, Akademibokhandeln, Daniel Olsson, Karlstads universitet.

- Priset delas ut i samverkan med Akademibokhandeln.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum