Svenska Bandyförbundet

Här är truppen som ska försvara Sveriges guld i Dam-VM 2022

Dela

Den 23-27 mars spelas Dam-VM i Växjö/Åby och under fredagen presenterade förbundskapten Olle Wiberg den 16 spelare starka truppen som ska försvara det svenska VM-guldet från Oslo 2020.

Med bara ett par veckor kvar till VM i Växjö/Åby presenterar förbundskaptenerna Olle Wiberg och Hanna Dahlström sin slutgiltiga trupp inför mästerskapet. Det är en taggad ledarduo som ser fram emot VM på hemmaplan och hoppas på ett massivt stöd när guldet från 2020 ska försvaras. Den uttagna truppen är stark och flera, i sammanhanget, nya spelare ges chansen att visa upp sig och stärka laget.

– Efter senaste VM i Oslo 2020 har det skett en generationsväxling i landslaget. Vi har under de senaste två åren sett nya unga spelare som tagit stora kliv och etablerat sig på allvar i toppen av svensk bandy. Det har gjort uttagningen väldigt spännande och vi har en hel del VM-debutanter med till Växjö och Åby, säger Olle Wiberg, förbundskapten för damlandslaget.

– Vi har en oerhört stark och framför allt spelskicklig trupp. Vår största styrka är att vi har många individer som löser sin situation på planen. Detta gör att vi kunnat skapa en spelidé med en bra ram men där spelarna också ges friheter att verkligen få spela ut sina register. Laget som sådant ska absolut lyftas fram då vi satt mycket fokus på teambuilding under året. Men vi har många spelare som sticker ut, där Ida Friman med sin teknik och Tilda Ström med sitt målsinne alltid är sevärda spelare, fortsätter Olle Wiberg.

Siktet inställt på guld

Olle Wiberg och biträdande förbundskapten Hanna Dahlström har ett tydligt mål - de går in i turneringen för att vinna guld och kommer att göra det jobb som krävs. Hur motståndarna troligen kommer att agera är till viss del höljt i dunkel, menar Olle Wiberg.

– Ett mästerskap skapar alltid nerver, vilket gör att man aldrig vet hur varje individ tar sig an matchen. Sen har det under pandemin knappt spelas internationell bandy vilket gör att vi inte har så mycket färsk information om våra motståndares sätt att spela. Så just det kan bli en överraskning även om vi skapat oss en så bra bild vi kan av övriga nationer, avslutar Olle Wiberg.

Ledarteamet består av:

Förbundskapten: Olle Wiberg
Biträdande förbundskapten: Hanna Dahlström
Team manager: Örjan Stål
Materialare: Jonny Johansson
Fysioterapeut: Elin Öhgren Goude
Kommunikation och media: Dan Persson 
Analys: Christer Andersson

VM-truppen 

 

Spelare Klubb
Målvakter
Isabelle Larsson G Västerås SK
Pernilla Elardt-Östh G Villa Lidköping BK
Försvarare
Lisa Östman Villa Lidköping BK
Malin Kuul Västerås SK
Viktoria Karlsson Villa Lidköping BK
Halvor
Emelie Åkerlund Västerås SK
Sanna Gustafsson Villa Lidköping BK
Emma Ahlander Sandvikens AIK
Mittfältare
Ida Friman Villa Lidköping BK
Moa Friman  Villa Lidköping BK
Vilma Josefsson AIK Bandy
Agnes Ögren Villa Lidköping BK
Mathilda Eklund Västerås SK
Forwards
Linnéa Larsson AIK Bandy
Matilda Svenler Villa Lidköping BK
Tilda Ström  Villa Lidköping BK
Reserver på hemmaplan
Erica Persson AIK Bandy
Tora Uebel AIK Bandy
Ellen Ahrnberg G AIK Bandy
Alina Zinkevitch Sandvikens AIK
Ebba Fridlund G Sandvikens AIK
Emma Drott Skirö AIK
Kajsa Ericsson Skutskärs IF
Gabriella Aronsson Västerås SK
Virva Rylander Västerås SK
Julia Norrman Västerås SK

Spelschema 

4 lag A pool, spelar samtliga matcher 2 x 45 min
4 lag B pool, spelar samtliga matcher, 2 x 30 min

Onsdag 23 mars

B 11.00 Storbritannien - Schweiz
B 13.00 Nederländerna - Estland
A 15.00 Norge - USA
A 18.00 Sverige - Finland

Torsdag 24 mars

B 11.00 Estland - Storbritannien
B 13.00 Schweiz - Nederländerna 
A 15.00 Finland - USA 
A 18.00 Norge - Sverige

Fredag 25 mars

B 11.00 Schweiz - Estland 
B 13.00 Nederländerna - Storbritannien

A 15.00 Finland - Norge 
A 18.00 Sverige - USA

Lördag 26 mars

B 09.00 Semifinal 1
B 11.00 Semifinal 2
B 20.00 Bronsmatch

A 14.00 Semifinal 1
A 17.00 Semifinal 2

Söndag 27 mars

B 09.00 Final - B VM 
A 11.00 Match om 3:e pris - A-VM
A 14.30 Final- A-VM

Mästerskapshistorik 

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Bandyförbundet
Svenska Bandyförbundet
Vänerparken 13
462 35 Vänersborg

08-699 63 47https://www.svenskbandy.se/

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

Valberedningen presenterar förslag till styrelsen - Hon kan bli Svenska Bandyförbundets nya ordförande19.5.2022 14:12:57 CEST | Pressmeddelande

Fem nya ledamöter föreslås till Svenska Bandyförbundets styrelse var av Gisela Stockhaus, Västerås, föreslås bli första kvinnliga ordföranden. Gisela Stockhaus, mångårig ordförande i Västerås SK Bandy, föreslås av valberedningen att väljas till ny ordförande när Svenska Bandyförbundet har sitt förbundsmöte den 11 juni. Till den nio personer starka förbundsstyrelsen föreslås ytterligare fyra nya ledamöter.

Efter VM-guldet - Damlandslagets observationstrupp är uttagen18.5.2022 13:30:00 CEST | Pressmeddelande

I slutet av mars vann Sverige det elfte världsmästerskapet i bandy för damer. Ett fantastiskt VM i Växjö och Åby/Tjureda IF med bra svenskt spel, allt igenom professionellt genomfört arrangemang med fin is och dessutom med en egen VM-låt och parad genom Växjö city. Nu har förbundskapten Olle Wiberg tillsammans med assisterande förbundskapten Hanna Dahlström tagit ut 24 spelare inför nästa säsong för vilken planeringen är i full gång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum