Motormännen

Här är vägarna där trafiken ökar mest under påskhelgen

Dela

Påsken närmar sig med stormsteg och många fler bilister väntas ut på vägarna. Vi frågade Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen vilka vägar som är värst och vad man ska tänka på när man ger sig ut i trafiken.

Hur undviker man de värsta problemen i påsktrafiken?

Påsken innebär mycket intensiv trafik på vissa sträckor. Men det är färre allvarliga olyckor på stora vägar. Därför är det säkrare att ändå välja en stor väg som är mötesseparerad, än en liten med mindre trafik. 

När och var är det mest trafik?

Det kommer att vara mycket trafik redan på skärtorsdagen ut från storstadsområdena. Exempelvis kommer det vara mycket trafik på E20 mellan Göteborg och Stockholm och en hel del trafik på E22 mot Öland. Fjällvägarna som belastas är framförallt riksvägarna 70, 80, 26, 83/84, E14 och E45:an. Detta är vägar med bitvis stora brister rent säkerhetsmässigt. Det kommer också vara mycket trafik på långfredagen och annandag påsk. För att undvika köer, försök välja andra dagar.

Hur är väglaget just nu? Går det att värja sig mot besvärliga tjälskott i vägbanan?

Tjällossningen som kommer på våren har börjat påverka vägytan, vilket kan leda till gropar, hål och ojämnheter. Vattensamlingar kan finnas där snösmältningen är igång. De kan frysa på under nätterna och orsaka halka. Kör försiktigt, ha framförhållning, tänk på att hålla avstånd och undvik onödiga omkörningar, säger Carl Zeidlitz.

Vad kan man själv göra för att öka säkerheten?

Låt bli mobilen. Var ute i god tid och var ordentligt utvilad. Trötthet i trafiken kan vara lika farligt som onykterhet, menar Motormännens trafiksäkerhetsansvarige. Ta god tid på dig, ta paus ibland och turas om att köra om ni kan. Undvik att ha en bestämd sluttid när man ”ska” vara framme. Acceptera att resan tar den tiden det tar. Låt passagerarna rattsurfa och bestämma musiken.

Du har själv tre barn, har du några tips på vad barnen kan hålla sig sysselsatta med under bilresan?

Vi är lite old school och kör ljudbok. Det är märkligt spännande tycker barnen. Det blir tyst och fint i bilen, säger Carl Zeidliz.

Vägar där trafiken ökar mest

  • E45 mellan Göteborg och Åre.
  • E20 mellan Göteborg och Stockholm.
  • E22 mellan Norrköping och Kalmar
  • RV70 Enköping-Dalarna, Idre.
  • RV66 mot Sälen.
  • RV83/84 – fjällvägen. Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge.
  • RV26 – Nissastigen, Halmstad - Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna.
  • E16 och RV 69 – Gävle mot Dalarna.
  • E14 – Sundsvall mot Åre.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Sveriges bilägare vinner delseger i garantitvist11.10.2018 07:54Pressmeddelande

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot företaget Svensk Fordonsgaranti AB. KO anser att marknadsföringen i det erbjudande som företaget skickar ut är vilseledande. Företaget skriver bland annat att det kan vara riskfyllt för bilägaren att avstå från att anta erbjudandet om en förlängd garanti, vilket KO alltså inte håller med om. Motormännen har under ett par års tid uppmanat konsumenter att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum