Här finns framtidsyrkena
Naturvetenskapliga yrken har såväl innan som under det senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället. Förutom detta är ingångslönerna nästintill jämställda och har även ökat ordentligt för flera naturvetenskapliga utbildningar på senare år, vilket är bra att ha koll på inför högskolevalet.
Låg arbetslöshet
Trots att arbetslösheten totalt sett ökat kraftigt på arbetsmarknaden under pandemin, med en arbetslöshet just nu på cirka 10 procent, var endast 2,2 procent av Naturvetarnas medlemmar arbetslösa i mars 2021. Det är en siffra som hållit sig runt denna nivå i hela fem års tid.
Och samhällets behov att ställa om, klara klimatanpassningen samt den fördjupade digitaliseringen gör att prognosen fortsatt ser bra ut för de olika medlemsgrupperna.
- Att göra ett klokt val av högskoleutbildning har nog aldrig varit viktigare. Intresset ska alltid styra vad man läser, men i en situation där det nu är tufft för nyexaminerade på arbetsmarknaden, är det också smart att ha koll på arbetsmarknadsläget inför den 15 april, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.
Goda och nästintill jämställda ingångslöner
Ingångslönerna för många naturvetenskapliga utbildningar är väldigt bra i genomsnitt och nästintill jämställda i nuläget, vilket dessvärre inte är fallet för många andra högskoleutbildningar.
En tidigare studie har visat att ingångslönen för nyexaminerade naturvetare ökade med i genomsnitt 5,5 procent, när löneutvecklingen på svensk arbetsmarknad under samma period landade på 2,6 procent. För geovetare och fysiker var ökningen hela 10 procent för den uppmätta perioden.
Stor efterfrågan på arbetsmarknaden
Att arbetslösheten inte påverkats under nedgången i ekonomin och att ingångslönerna fortsatt är goda, säger mycket om efterfrågan på naturvetare på arbetsmarknaden. Naturvetarna har nyligen tagit fram en rapport som bekräftar att många branscher också har ett framtida sug efter de som studerat naturvetenskapliga utbildningar på högskolan.
- Kompetens som är efterfrågad på dagens arbetsmarknad är bland annat inom IT och forskarutbildade inom life science och miljö. Redan innan pandemin såg vi att utvecklingstakten i dagens arbetsliv drivit upp efterfrågan på personer som kan se till att forskningsresultat snabbare kommer till användning i olika verksamheter, säger Per Klingbjer.
Nyckelord
Kontakter
Per KlingbjerFörbundsdirektör
Tel:073-366 24 38per.klingbjer@naturvetarna.seKristofer JervingePressansvarig
Tel:073-366 24 25kristofer.jervinge@naturvetarna.seDokument
Länkar
Om
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande
Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.
Här finns jobben med lika lön oavsett kön25.2.2021 19:37:15 CET | Pressmeddelande
Vill man komma ut på en arbetsmarknad där löneskillnader mellan kvinnor och män är som lägst, bör man satsa på en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Det visar en analys av Naturvetarna.
Life science och IT-branschen efterfrågar naturvetare18.1.2021 11:37:16 CET | Pressmeddelande
Forsknings- och utvecklingsintensiva branscher har på senare år anställt naturvetare som aldrig förr. En ny studie visar att trenden kommer att hålla i sig.
Brist på personal ger haltande testning4.1.2021 09:39:39 CET | Pressmeddelande
En av anledningarna till att covid 19-tester inte analyseras i den takt som behövs, är att det saknas rätt kompetens i labben. Regionerna har brist på och svårt att rekrytera biomedicinska analytiker, visar en undersökning från Naturvetarna, som intervjuat såväl personal som arbetsgivare i regionerna.
Ett steg närmre fler fasta forskartjänster17.12.2020 18:23:58 CET | Pressmeddelande
Tryggare anställningsvillkor i högskolan är ett av de förslag som lades fram i regeringens forskningsproposition i dag. - Äntligen. Fler fasta tjänster och bättre anställningsvillkor behövs för att vi ska få rätt kompetens och att forskarna ska ha en rimlig arbetssituation, säger Per Klingbjer förbundsdirektör på Naturvetarna.
Testning blir lidande när regionerna snålar med löner14.12.2020 08:58:48 CET | Pressmeddelande
Regionerna har brist på och svårt att rekrytera biomedicinska analytiker, som bland annat analyserar covid-19 tester. Trots det erbjuds de inte marknadsmässiga löner, utan får nästan halva lönen jämfört med privat sektor. - Helt fel tid att snåla med lönen till denna profession säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum