Einar Mattsson

”Här finns oerhörda mängder kompetens och erfarenhet, det ger mig tilltro”— fredagsporträttet med Alexandra Buttazzoni

Dela
Med vana tennismuskler rör hon sig snabbt mot både nät och hållbarhetsutveckling. Alexandra har en uppriktig vilja att göra skillnad och kan förklara hur klimatberäkningar går till så att ett barn förstår. Från det tidigare mer specifika konsultandet njuter hon nu av att få jobba med helheten i projekten som finns inom den familjeägda koncernen. Alexandra vill göra avtryck här. Hos en av Stockholms allra största privata fastighetsägare.
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson

Vad fick dig att söka dig till Einar Mattsson som bolag?
– Jag ville byta inriktning i karriären från specialist till generalist. Jag ville ha en arbetsgivare som ägde hela processen och jag ville ha möjlighet att göra avtryck, att förändra världen. Det låter kanske pompöst, men jag vill göra skillnad.

– Trots att jag snart jobbat här i sex år bär varje vecka på utmaningar, stundtals fyllda av ett stort spann av tuffa arbetsuppgifter. En dag kan präglas av väldigt specialiserade arbetsuppgifter. Som vilket betongrecept som är bäst på den här platsen – just den här årstiden – medan jag med kollegors hjälp nästa dag sätter en strategi som ska hålla tio år.

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Här finns oerhörda mängder kompetens och erfarenhet, det ger mig tilltro. Vi tar hållbarhetsfrågorna på största allvar. Det bästa av allt är att alla hälsar på varandra i trappan, i matsalen och på stan oavsett roll eller ansvar. Jag känner mig uppskattad här. Det som gör mig kluven är att arbeta med nyproduktion och samtidigt försöka stävja klimatkrisen. Jag kan inte vara som gladast då vi inte bygger någonting, men jag får vara med och minska vår påverkan.

Vilket bolag anser du vara ledande inom just hållbarhet och bostadsutveckling idag, och varför är de det?
– Vasakronan är väldigt inspirerande. De satte upp tuffa mål tidigt och lever verkligen upp till dem. Folkhem har tagit en frontroll inom träbyggnation och Castellum gällande certifieringar. Malmögänget LFM30, Lokal Färdplan Malmö 2030, sätter också upp höga mål och ligger i täten i vår bransch. Vi kan dra många lärdomar från dem och andras arbete.
– Vi kan kosta på oss att titta inåt också. För mer än ett år sedan kravställde vi vår entreprenör att ta fram en lösning som gjorde att vi minskade klimatpåverkan med minst 10% i produktions-skedet, och lyckades med det, tillsammans.

Kan du se några trender inom branschen gällande hållbarhet och projektutvecklandet?
– Ja, det exploderar verkligen på det här området. Jag vill lära mig mer om exponentiell klimatomställning. Jag tycker om att vi pratar mer om hållbarhet på riktigt, alltså att det måste finnas balans mellan miljömässigt, ekonomiskt och socialt ansvar. Hållbarhet är lönsamt per definition, annars är det inte hållbart. Framåt behöver vi börja agera mer cirkulärt, följa klimatbudgetar och hitta färdplaner i varje projekt. På varje nivå. Samarbete och transparens är vägen framåt.

Vi måste reda ut dina kopplingar till Italien. Finns det några?
– Ha ha. Ja, syns inte det? Mitt temperament är väl det mest italienska jag har, men jag har försökt dölja det på arbetstid. Italienare är kärleksfulla människor, gillar inte att moralisera, är känslostyrda, älskar mat och måste ha åsikter om allt, hela tiden. Och är överdrivet byråkratiska. Min familj härstammar från Friuli och Latisana-området. Det finns ett hundratal Buttazzonis i San Daniele och en annan gren av släkten finns i Bologna. Den svenska delen av släkten höll på att dö ut, men mamma och pappa räddade den genom att få mig och min bror.

För dig som vill ha den längre versionen:
Min farfar Azzo växte upp i Brescia och pluggade till ingenjör i Pavia och Torino. Han var med och byggde Autostrada del Sole med dess många och vackra broar. Farfar som på 30-talet arbetade på Innocenti utvecklade stålrörsbyggnadsställningen. Han var med och vann en anbudstävling som innefattade att planera och uppföra administrativa byggnader på vägen in till Petersplatsen i Vatikanstaten. Det borde gå att googla fram förslaget men jag har bara fått det återgivet i ord av pappa. Il Duce ville ge honom ett pris för ”konstverket”, men farfar vägrade ta emot det. Mussolini blev såklart förolämpad och de började kolla farfars antifascistiska bakgrund. Farfar vägrade också bära svart skjorta då Benito kom och hälsade på, något man inte såg mellan fingrarna på. För att inte tillintetgöra sin karriär och sitt liv bordade han därför Conte Grande till Argentina första januari 1940 där han tog hand om Innocentis dotterföretag. Där träffade han farmor som arbetade på LM Ericsson och fick min far. (
Lite byggnadsställningshistoria för den vetgiriga hittar du här.)
Min pappa lärde sig italienska först då han var femtio år. Hans uppdrag då farfar dog var att ta hand om fastrarna och farbror i Milano. Det gjorde han genom långa besök fyra gånger om året, ibland fick jag följa med och delar av Milano känns än idag som hemma. De närmaste släktingarna är tyvärr bortgångna nu men faster Italia hann bli hela 105 år.

Jag lärde mig italienska då pappa läste Pinocchio i originalutförande varje kväll när jag var barn. Min fascination för språk väcktes då. Sedan vår tågluff med barnen för två veckor sedan har även min man, som fick gå med på att byta efternamn 2015, börjat förälska sig i kärlekens land. Om du vill göra mig riktigt glad på morgonen så hälsar du med ett väl uttalat och högljutt ”Buon giorno!”.

Jag kan ju inte låta bli att fråga, vilken är din favoritpasta?
– Egentligen gillar jag inte pasta, men en hemmagjord ravioli med ringlat brynt smör och salvia över kan vara magisk.

Varför gör man en klimatberäkning på ett husbygge?
– Vi vill ha koll på vår klimatpåverkan för att kunna minska den. Med hjälp av nätverket HS30 och koncernens samlade kunskap och kompetens kommer vi bli bäst i branschen på att minska vår och andras klimatpåverkan. Vi bygger Stockholm tillsammans och kommer att minska klimatpåverkan tillsammans.

Hur klimatberäknar man ett bostadshus?
– Först modelleras ett hus som passar in på den anvisade platsen, som klarar alla lagkrav och miljöbyggnad guld på totalen. Innan man detaljplanerar utformningen och bestämmer vilka material man verkligen ska använda och handla upp tar man reda på hur, var och när byggmaterialen tillverkats och om det går att välja andra material eller andra sätt att bygga. Du utvärderar även om det finns begagnat material på marknaden som går att använda, så kallat återbruk. Även tillfälliga delar av produktionen och andelen spill räknas in, så det är särskilt viktigt med samarbete med myndigheter och andra byggherrar för att ge rätt förutsättningar i byggproduktion. Varje byggdel och dess transporter mellan ursprungsplatsen, fabriken och byggarbetsplatsen multipliceras med en särskilt framtagen siffra (den så kallade emissionsfaktorn). Sedan plussas dessa ihop och delas på projektets totala area. Så får du, väldigt förenklat, fram hur stor klimatpåverkan huset har i produktionsskedet. Övriga delar av livscykeln för ett hus är än så länge svårräknade.

Det finns rykten om att du vunnit SM i veteran-tennis?
– Ja, eftersom jag fyllde trettiofem 2020 tog jag chansen att ställa upp. Jag fick tufft motstånd i finalen mot en annan nybliven veteran. Övriga i startfältet blev sjuka och en var tvungen att ställa in, då maken skulle på hockeyträning med laget.
Jag drömmer om att vinna på gruset i Båstad med ett riktigt tufft startfält. Senior-SM kommer jag tyvärr aldrig att segra i. Kanske kan jag lyckas vinna en boll på dubbelfel om jag har tur.

Varför är du så bra på tennis?
– Bra och bra. Allt är relativt. Jag har lagt en del timmar på banan och högeraxeln vet om hur många servar jag träffat för långt ut från kroppen. Jag var fyra år då jag började spela i den K-märkta tennishallen i Östersund och där träffade jag min blivande bästis Anna. Min äldre bror har alltid drillat mig hårt från nät. Mitt fokus alltid varit på att spela vackert och springa den kortaste vägen till bollen. Så lätt att säga, svårare att göra. Attack är ändå bästa försvar om du frågar mig. Idolerna är såklart Nadal, Federer och brorsan såklart. Vågar man säga Kyrgios? Jag älskar tennis.

Vilken är den bästa egenskap du ärvt av din mamma och den bästa av din pappa?
– Det bästa av mamma är tålamod och självsäkerhet. Av pappa har jag nog fått min impulsivitet och nyfikenhet.

Om jag frågade dina gamla klasskamrater vad de trodde att du skulle jobba som, vad tror du de skulle svara?
– Tennisproffs, ingenjör, läkare, försäljare eller lärare fick jag höra nu då jag frågade dem.

Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
– Min förra chef sa några väl valda ord i somras. Jag har varit sjukskriven på deltid sedan februari efter en utmattning med påföljande depression. När jag tyckte att jag var längst ner på botten, så förmedlade hon att förmodligen blir värre innan det blir bättre. Sedan sa hon att om jag ska kunna kliva ett steg upp på det sätt jag vill i min karriär, då måste jag få balans i mina engagemang vid sidan om jobbet. Annars kommer jag aldrig att orka. Det gjorde ont att höra, men var såklart sant. Samma chef lyssnade också på mig då jag grät floder över jobbet som jag inte upplevde att jag klarade av. Småbarnslivet och sömnbristen gjorde sig märkbara. Hon sa kanske inte det jag ville höra då, men hon lyssnade på allt jag sa utan att döma.

Vissa dagar är det fortfarande kännbar motvind och ösregn samtidigt. De dagarna gäller det att vara snäll mot sig själv och lyssna på de härliga människor som finns i närheten. Många av er är kollegor här på Einar Mattsson. Som den nu avlidne Björn Natthiko Lindeblad sa, ”tro inte på allt du tänker”. Om det inte stärker en förstås.  

Nyckelord

Bilder

Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Ladda ned bild

Om

Om Einar Mattsson AB 
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägareBolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. 

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Jag blev positivt överraskad av hur väl Einar Mattsson värnar om hyresgästerna”– fredagsporträttet med Linda Danneman19.4.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Linda Danneman är omsorgsfull, nyfiken och driven och har därför testat många olika saker. Efter ett tidigare försök att komma till den familjeägda fastighetskoncernen, lyckades Linda finna en roll här förra året. Den breda kunskapen, all erfarenhet i bolagen och omsorgen om hyresgästerna gör att hon stortrivs på Einar Mattsson. Lär känna Linda i dagens fredagsporträtt:

Lyckad återflytt till renoverad bostadspärla på Södermalm18.4.2024 11:58:11 CEST | Nyheter

I kvarteret Bergsgruvan, i hörnet på Timmermansgatan och Maria Prästgårdsgata, har Einar Mattsson renoverat två av sina fastigheter. Den första fastigheten blev klar redan sommaren 2022 och den andra fastigheten som arkitekten Archibald Frid ritade 1970, färdigställdes i januari 2024. Att som hyresgäst få flytta tillbaka till sin lägenhet efter en renovering är alltid spännande – och kanske särskilt för hyresgästen Birgitta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye