EFN Ekonomikanalen

Här finns världens superdatorer

Dela

Två av världens snabbaste datorer finns i Sverige: Tetralith på Nationellt superdatorcentrum i Linköpingoch Beskow på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Datacenter. Foto: Videoblocks.
Datacenter. Foto: Videoblocks.

Den internationella organisationen Top 500 har publicerat en lista över världens snabbaste datorer.

Hastigheten mäts i flops. En flop motsvarar en flyttalsoperation per sekund. Datorer som är riktigt snabba mäts i petaflops, vilket är tusen biljoner flyttalsberäkningar per sekund. Världens kvickaste dator finns i USA och är 148,6 petaflops snabb.

Av de 500 snabbaste datorerna i världen finns 219 i Kina och 116 i USA. Sverige har två, där den med högst hastighet heter Tetralith och hamnar på plats 74. Den står på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet. Den näst snabbaste kallas Beskow och finns på Kungliga tekniska höskolan i Stockholm. Beskow tar hem plats 151 på listan.

Under några veckor 1953 var svenska BESK världens snabbaste dator.

 

 

Se hela inslaget här (1:12 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Bilder

Datacenter. Foto: Videoblocks.
Datacenter. Foto: Videoblocks.
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, reklamfri och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal fyra år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Vi finns på EFN.se och i sociala medier.

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

Anders Borg till Riksbanken: ”Jag har väldigt svårt att se varför man ska höja räntan.”8.11.2019 14:02:31 CETPressmeddelande

Sveriges ekonomi är på väg in i en avmattning, och Riksbanken bör därför inte höja styrräntan. Den bedömningen gör tidigare finansminister ANDERS BORG i en intervju med EFN:s programledare GABRIEL MELLQVIST i EFN möter. ”Jag har väldigt svårt att se varför man ska höja räntan”, säger Anders Borg i ett samtal om sin självbiografi, som spänner över kriser, ekonomi och favoritböcker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum