Stiftelsen Skansen

Här häcklar vi så det står härliga till - Lin och ull på Skansen

Dela

Hur det går till att bråka, skäkta, häckla och spåna? Och hur blir man expert på att spinna och väva? Följ linets och ullens väg från fiber till färdig produkt, och missa inte Spinnrocka loss söndag 20 augusti - tävlingen där konkurrensen är hårfin. Lin och ull pågår 19 – 22 augusti kl 10 – 16.30.

För drygt hundra år sedan kunde kvinnorna spinna, väva och bereda sitt lin. Lin och ull var de fibrer som brukades mest och ofta användes de tillsammans i vävar. I programmet ”Lin och ull” visas linberedningens olika moment; bråkning, skäktning, dragning, häckling och spånad och hur en spinnrock och en vävstol används. Fåren klipps, ullen kardas, ylletyget stampas till en tät vadmal vid Vadmalsstampen och gammalt ylle återvinns. Den som vill får hjälpa till vid byken, ta del av praktiska hushållstips och lära sig att knyppla och slöjda. Söndagen den 20 augusti är det dags för Spinnrocka loss! i Bragehallen - den spännande tävlingen i hur en tråd blir till!

Det här händer under Lin och ull

Bråka, skäkta, häckla, spinna och väva i och utanför Älvrosgården
Här visas hur man tar hand om det rötade linet: torkar det i bastun, bråkar, skäktar och häcklar, spinner på slända och spinnrock, och vävning i mangårdsbyggnaden med ull.

Linne i Delsbogården
I mangårdsbyggnaden visas äldre linne som t ex praktfulla textilier som fälltäcken och sängryor i ylle, kläder i lin och ull från Skansens klädkammare, knyppling från Hälsingland och vävning av linnetyg till särkar.

Byk vid dammen intill Delsbogården
Skansens byalag visar hur man byker, demonstrerar andra äldre tvättmetoder, och hur man vårdar ylle, vädrar yllekläder och tar bort fläckar.

Linberedningsverket och vadmalsstampen
Linberedning pågår med den vattendrivna skäkten. Här visas också hur man stampar ylletyg till vadmal i den vattendrivna stampen och valkar stickade ylleplagg. 

Repslagning på Tingsvallen
Skansens byalag visar hur repslagning av lin och hampa går till.

Prova på vid Orsakullen
Pröva-på knyppling (lör–sön 11–15, mån–tis 10–15)
Ny och traditionell knyppling med Föreningen Knyppelpinnarna. Pröva på att knyppla själv!
Pröva-på-slöjd (lör–sön 11–15, mån–tis 10–15)
Pröva på att brodera och tova tillsammans med Stockholms läns hemslöjdsförening.

Linet rycks på åkern vid Seglora kyrka kl 13.30–15
Linet såddes på Karolinadagen den 20 maj och som enligt folktron då skulle växa sig långt. Här visas hur det går till att rycka linet och du får möjlighet att hjälpa till.

Återvinn ditt ylle vid Hornborgastugan
Förr var tillgången på ull begränsad. Gamla slitna ylleplagg repades upp tråd för tråd och genom att ”kärnas" och kardas kunde de spinnas till garn igen. 

Produkter av lin och ull på Marknadsgatan lördag 19 och söndag 20 aug
Här visas och säljs garn och hantverk av lin och ull: stickat, nålbundet virkat, vävt och tovat samt smycken, leksaker och mathantverk.

Slöjd på Bollnästorget lördag 19 och söndag 20 aug
Slöjd av lin demonstration och försäljning av Linodlarföreningen Fransåker

Fårklippning vid Skånegården kl 12.15–14
Fårklippning Leicesterfåren ska klippas och Skansens djurvårdare visar hur klippning med handsax går till.

Bageriet, Stadskvarteret
Linfröbröd finns till försäljning i Bageriet.

Spinnrocka loss 20 augusti
Söndagen den 20 augusti är det dags för Spinnrocka loss – en rolig tävling i att spinna ull till en tråd i Bragehallen. De tävlande spinner på slända eller spinnrock. I samarbete med Slöjd Stockholm.
Bragehallen kl 11.45–14.45 

Lin och ull är fyra dagar med fokus på aktiviteter och prova-på med start lördag den 19 augusti och pågår till tisdag den 22 augusti kl 10–16.30.

Med reservation för ändringar

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ull. Wool.
Ull. Wool.
Ladda ned bild
Spinna lin. Spinning flax. Foto: Maria Johansson/Skansen
Spinna lin. Spinning flax. Foto: Maria Johansson/Skansen
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Kommunicera med ålar, går det?18.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

I det nya kunskapscentret på Skansen, Baltic Sea Science Center, finns tre stora akvarier för rovfisk, stimfisk och sötvattenfisk. De börjar nu befolkas av lax, torsk, smörbult, ål, plattfisk, sarv, braxen och flera andra små och stora fiskar som ska visa oss hur Östersjöns liv under ytan ser ut. Patrik Jakubowski och Emma Alsing Skoog är två marinbiologer som nu börjat som akvarister på kunskapscentret för att sköta om djuren i akvarierna.

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum