Boinstitutet

Har politikerna glömt varför de själva flyttade hemifrån?

Dela

Bostadsbristen hindrar 213 000 unga från att flytta hemifrån.Så varför har man inte löst problemet? Har politikerna glömt varför de själva flyttade en gång i tiden? Boinstitutet och Fler Unga gav sig ut i Almedalen för att höra hur makthavarna tänker.

Gudrun Schyman intervjuas av Natali Olofson från Fler Unga
Gudrun Schyman intervjuas av Natali Olofson från Fler Unga

Sommarlov och semester, tid att njuta och ladda inför hösten, som för många unga innebär ny utbildning eller nytt jobb. Så länge de har någonstans att bo, vill säga.

Mer än varannan person mellan 18-26 år är oroad för att inte hitta en bostad. Det är inte så konstigt eftersom det är bostadsbrist i 8 av 10 kommuner, framförallt bostäder som unga har råd med.

Förutom att det hindrar 213 000 unga som drömmer om ett eget hem, att flytta hemifrån, drabbas samhällsekonomin när unga tvingas tacka nej till arbete och studier, vilket hindrar företag från att växa.

Så varför har politiken inte lyckats lösa problemet? Har politikerna glömt varför de själva flyttade hemifrån?

Förmodligen inte, men som vuxen är det lätt att romantisera över sina egen ungdom. I synnerhet för äldre generationer som växt upp i en tid när det fanns gott om bostäder. Andra har precis som dagens unga erfarenhet av att bo otryggt och dyrt i andrahand, som inneboende eller på rivningskontrakt, men i backspegeln minns det som en kort period och därmed en acceptabel situation.

Skillnaden idag är att det som tidigare fungerat som kortsiktiga nödlösningar, utgör det enda alternativet för många unga även på längre sikt. Såvida de inte haft turen att ha föräldrar som kan hjälpa till med pengar till hyra eller bostadslån.

Men det finns hopp om framtiden, det har många innovativa projekt och kommuner, som lyckats pressa både hyror och priser, visat exempel på. Det som återstår är att partierna i riksdagen enas om en bostadspolitik som är socialt och långsiktigt hållbar för alla, där ungas chanser att flytta för ett jobb eller utbildning inte begränsas av deras ekonomiska förutsättningar. Först då kan ungas dröm om ett eget hem bli verklighet.

Lihini Wijesinghe, ordförande, Fler Unga

Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet

Minns du hur det kändes och varför du flyttade hemifrån? Fler Unga gav sig ut med filmkamera för att fråga besökare och politiker under Almedalsveckan. Se vad de svarade här: Länk till filmen

Bilder

Gudrun Schyman intervjuas av Natali Olofson från Fler Unga
Gudrun Schyman intervjuas av Natali Olofson från Fler Unga
Ladda ned bild
Lihini Wijesinghe, ordförande, Fler Unga

Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet
Lihini Wijesinghe, ordförande, Fler Unga Moa Andersson, verksamhetsledare, Boinstitutet
Ladda ned bild

Om

Boinstitutet
Boinstitutet
Norrlandsgatan 7
11143 Stockholm

+46 76 125 11 01http://boinstitutet.se

Om oss

Boinstitutet ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas. Boinstitutet ska bidra till att samtalet om det framtida boendet bygger på kunskap, har en bred förankring i samhället och är bortom partipolitik och särintressen. Boinstitutet ska bidra till ett helhetsperspektiv på boendet samt koppla boendefrågorna till samhällsutvecklingen och tillväxten i den svenska ekonomin.Boinstitutet startades 2017 och är ett initiativ från Hyresgästföreningens Riksförbund

 

 

Följ Boinstitutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Boinstitutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum