Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Hård konkurrens om kompetens till forskning och utveckling

Dela
Företag uppger att de har allt svårare att hitta personal till forskning och utveckling (FoU). Särskilt utmanande är det att hitta mjukvaruutvecklare och ingenjörer inom elektrifiering. Men på det stora hela har Sverige ett bra klimat för att bedriva forskning och utveckling. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) FoU-barometer 2022.
Majoriteten av FoU-cheferna anser att Sverige har ett bra klimat för att bedriva forskning och utveckling. Foto: Northvolt
Majoriteten av FoU-cheferna anser att Sverige har ett bra klimat för att bedriva forskning och utveckling. Foto: Northvolt

– Andelen FoU-chefer som anser att Sverige har ett bra klimat för forskning och utveckling ökar. Det är positivt och jag hoppas det är en utveckling som fortsätter även framöver. Emellertid ser vi i årets barometer att företagen får allt svårare att hitta den spetskompetens som de behöver. Svårigheterna att få tag i rätt kompetens riskerar att hämma företagens tillväxt och därför måste vi intensifiera insatserna för att säkra långsiktig tillgång på kompetens. En viktig pusselbit är att tidigt väcka intresset för teknik och naturvetenskap hos unga, säger Tuula Teeri, vd på IVA.

Svårt att hitta kompetens till forskning och utveckling

Forsknings- och teknikchefer anser att tillgång på kompetens fortsatt är den viktigaste faktorn för att bedriva forskning och utveckling. Andelen företag som säger att det blivit ”svårt” eller ”mycket svårt” att hitta FoU-personal har samtidigt ökat med nio procentenheter till 52 procent jämfört med förra årets undersökning. Detta är den högsta noteringen någonsin i FoU-barometern. En viktig förklaring är den snabba omställningen mot ökad digitalisering och elektrifiering som pågår i de flesta branscher. Det leder till stor konkurrens om kompetens inom dessa områden.

Positiv bild av det svenska innovationsklimatet

Majoriteten av FoU-cheferna anser att Sverige har ett bra klimat för att bedriva forskning och utveckling. Totalt svarar sju av tio FoU-chefer att det svenska FoU-klimatet är ”bra” eller ”mycket bra” – vilket är en liten ökning med två procentenheter jämfört med 2021 och en procentenhet från 2020. Positiva faktorer som lyfts fram är bland annat bra samverkan mellan företag, akademi och myndigheter, forskningsinfrastruktur, forskningspolitik och att Sverige ligger långt fram inom digitalisering. Även familjepolitiken och ett stabilt juridiskt system bidrar till att göra Sverige till ett bra land för FoU.

– Det är glädjande att majoriteten av forsknings- och utvecklingscheferna anser att det svenska FoU-klimatet sammantaget är bra. Samverkan med akademin, tillgång till forskningsinfrastruktur och forskningspolitiken är viktiga förklaringar. Det är nu av största vikt att regeringen fortsätter stärka dessa faktorer för att möta den allt ökande internationella konkurrensen och främja svensk tillväxt, säger Tuula Teeri.

Förslag från FoU-chefer – så får Sverige ett bättre FoU-klimat

  • Prioritera forskning i samverkan mellan framstående akademiska miljöer och företag.
  • Skapa tidigt intresse för teknik hos barn och unga.
  • Utbilda fler experter i cybersäkerhet.
  • Satsa på nya och bättre möjligheter till vidareutbildning för anställda i högskolans regi.
  • Skapa incitament för FoU genom att bland annat sänka bolagsskatten och förlänga expertskatten för utländska nyckelpersoner.
  • Mindre bolag efterfrågar bättre möjligheter att locka nyckelpersoner med optionsprogram.

Fakta om FoU-barometern

FoU-barometern har genomförts sedan 2019 och bygger på en enkät om det svenska klimatet för forskning och utveckling, FoU, som besvarats av 77 FoU-chefer i svenskt näringsliv. Tio av dem har djupintervjuats. Tillsammans har företagen i undersökningen cirka 54 500 FoU-anställda i Sverige, vilket motsvarar 72 procent av alla FoU-anställda i företagssektorn i jämförelse med de senaste siffrorna från SCB. Bland deltagarna finns några av företagen med flest FoU-anställda i Sverige inklusive Ericsson, Saab, Volvo Cars, Scania, AB Volvo, och AstraZeneca.

Läs FoU-barometern 2022

Välkommen till ett webbinarium där rapporten diskuteras. Titta på webbinariet direkt tisdagen den 22 november 2022 16:00-17:00 eller i efterhand.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Majoriteten av FoU-cheferna anser att Sverige har ett bra klimat för att bedriva forskning och utveckling. Foto: Northvolt
Majoriteten av FoU-cheferna anser att Sverige har ett bra klimat för att bedriva forskning och utveckling. Foto: Northvolt
Ladda ned bild
Tuula Teeri, vd IVA. Foto: Elin Vinger Elliot
Tuula Teeri, vd IVA. Foto: Elin Vinger Elliot
Ladda ned bild

Dokument

Om

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Grev Turegatan 16
114 46 Stockholm

08-791 29 00https://www.iva.se/

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Kritiska metaller och mineral: så kan de cirkulära flödena förbättras20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Omställningen till ett fossilfritt samhälle kommer kräva enorma mängder kritiska metaller och mineral. Bättre återvinning från uttjänta produkter är en viktig pusselbit för att klara utmaningen, men regelverk och synen på avfall behöver förändras. Politiker på nationell och europeisk nivå behöver agera för att driva på utvecklingen och undanröja hinder för cirkularitet. Det konstaterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i en ny rapport där Sveriges ledande experter inom området presenterar åtgärdsförslag för att stärka cirkulära material- och produktflöden med fokus på kritiska metaller och mineral.

Fokus på AI när IVA och Kronprinsessparet besöker Silicon Valley15.2.2024 13:53:06 CET | Pressmeddelande

En delegation från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) besöker Silicon Valley den 19–22 februari 2024. Delar av besöket sker i närvaro av DD.KK.HH. Kronprinsessan och Prins Daniel samt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Målsättningen med resan är att öka samarbetsmöjligheterna mellan Silicon Valley och Sverige och i förlängningen stärka Sveriges position inom digitalisering och AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye