Socialdemokraternas PS Kansli

Hårda tag mot EU-korruption

Dela

En ny arbetsgrupp - en task force - ska tillsättas för att arbeta mot korruption i EU. Gruppen ska ligga under den europeiska åklagarmyndigheten med fokus på förebyggande åtgärder. Det föreslår socialdemokraterna inför det stundande EU-valet.

- Vi måste se till att skattebetalarnas pengar hamnar där de är avsedda. Det handlar om legitimiteten för EU men också för skattebetalningar, säger finansminister Magdalena Andersson.

Förslaget innebär att en särskild arbetsgrupp tillsätts. Gruppen får i uppdrag att bekämpa korruption i de medlemsländer i EU som uppvisar de svagaste resultaten i Transparency International’s korruptionsindex. Exempelvis skulle gruppen kunna föreslå och hjälpa myndigheter implementera regler och arbetssätt som bidrar till ekonomisk transparens. Initialt skulle den kunna inrättas under europeiska byrån för bedrägeribekämpning. När den Europeiska Åklagarmyndigheten – som vi Socialdemokrater anser att Sverige bör gå med i – är på plats skulle den kunna var en naturlig hemvist för gruppen.

Presskontakt
Socialdemokraternas pressjour: Johannes Svensson, 08-7002683, press@socialdemokraterna.se 

För Magdalena Andersson: Pär Strängberg, 073-093 90 56, per.strangberg@regeringskansliet.se

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum