Transportstyrelsen

Hårdare tag mot manipulation

Dela

Fängelse i straffskalan för avgasmanipulation och kontroll av att mätarställningen är högre än vid tidigare besiktning. Det föreslår Transportstyrelsen i samband i en redovisning till regeringen.

Transportstyrelsen föreslår förbud att sälja och installera utrustning som manipulerar fordons avgasrening. Bild: Liza Simonsson
Transportstyrelsen föreslår förbud att sälja och installera utrustning som manipulerar fordons avgasrening. Bild: Liza Simonsson

Förra året fick Transportstyrelsen i uppdrag att utreda åtgärder för att motverka manipulation av fordons avgasrening och mätarställningar. I dag slutredovisas rapporten och Transportstyrelsen föreslår ett flertal åtgärder och kraftigt skärpta krav för att komma tillrätta med problemet med manipulering.

Orsaken till att man manipulerar avgasreningen är i första hand ekonomisk. Det kan handla om att undvika att ersätta dyra reservdelar som katalysatorer och partikelfilter, eller att ändra motorer som egentligen kräver reagensvätska (Adblue®) för att köra utan. Men som leder till ökade utsläpp och därmed också påverkar människors hälsa negativt.

Flera förbud bör införas

Förslagen Transportstyrelsen nu lägger fram innebär att det införs förbud mot att manipulera avgasrening, att det blir förbjudet att köra manipulerade fordon och att misstänkta fordon ska kunna stoppas vid vägkanten för kontroller. Dessutom bör det införas ett totalförbud mot att tillverka, marknadsföra eller sälja manipulationsutrustning. Om det rör sig om omfattande brott ska fängelse finnas med i straffskalan.
— Det är angeläget att komma tillrätta med problemet med manipulation. En lastbil med manipulerad avgasrening kan ha upp till 30 gånger högre utsläpp av kväveoxider jämfört med en lastbil med fungerande avgasrening. En personbil utan fungerande partikelfilter kan ha upp till 150 gånger högre utsläpp av partiklar jämfört med en personbil med fungerande filter, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.

Äldre mätarställningar ska framgå

Mätarställningen är något som påverkar ett fordons ekonomiska värde och det finns pengar att tjäna på att uppge en lägre mätarställning än vad som är fallet. Därför blir uppgifter om tidigare mätarställningar relevanta för fordonsköpare. Transportstyrelsen inför därför nu krav på att besiktningsprotokollen ska innehålla mätarställningen från de tre senaste besiktningarna och att det särskilt ska framgå om den aktuella mätarställningen är lägre än tidigare.

– Det finns ett tydligt konsumentbehov att kunna ta del av tidigare mätarställningar. Ett bilköp är en mycket stor utgift för de flesta och det är angeläget att förhindra att människor luras att betala för mycket för bilar på grund av mätarmanipulation. Genom att uppgiften nu kommer framgå på besiktningsprotokollet blir det enklare att kontrollera att allt står rätt till, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

Bedömningen är att förslaget om mätarställningar inte kräver lagändringar utan att det kan regleras i myndighetens egna föreskrifter. Förändringen träder i kraft 1 mars 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Transportstyrelsen föreslår förbud att sälja och installera utrustning som manipulerar fordons avgasrening. Bild: Liza Simonsson
Transportstyrelsen föreslår förbud att sälja och installera utrustning som manipulerar fordons avgasrening. Bild: Liza Simonsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Norrbotten leder i utbildningar för förarbevis för vattenskoter4.7.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Norrbotten är i topp i antal personer som genomgått utbildning för förarbevis för vattenskoter, räknat i proportion till folkmängden. Dessutom är andelen kvinnor som går igenom utbildningen högst i landet. Utbildningslusten är hög också i Västerbotten och Västernorrland. Jämfört med områdena runt Stockholm eller Göteborg är andelen som genomgått utbildning till förarbevis i de norra länen många gånger högre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum