Åre 2019 AB

HARGIN OM HAMMARBYBACKEN: “EN AV HÖJDPUNKTERNA”

Dela

Premiären för världscuptävlingen i Hammarbybacken var en succé 2016. I januari var läktarna återigen fullsatta med vrålande fans som fick se Mattias Hargin kliva upp på pallen. – Det är en av tävlingarna jag ser fram emot mest, säger Hargin inför 2018 års upplaga.

2016 anordnades världscupen i Hammarbybacken för första gången. Bakom arrangemanget stod VM-organisationen Åre 2019 och premiären blev en succé, både publikmässigt och sportsligt. Läktarna var fullsatta och svenskarna dominerade resultatlistan när Frida Hansdotter och André Myhrer tog varsin andraplacering och Maria Pietilä Holmner blev trea.

Vann publikens hjärta

2017 sågs tävlingen live av 9000 besökare. Linus Strasser, Tyskland, överraskade många och vann före Frankrikes Alexis Pinturault, men det var Mattias Hargin som vann publikens hjärta när han slog Dave Ryding i kampen om tredje plats.

– För mig var det en av höjdpunkterna förra säsongen. Stockholm är speciellt, det känns kul när det gick så bra och jag lyftes av det publika stödet, det grymma stödet. Det är en av tävlingarna man ser fram emot mest, säger Hargin.

Han är inte ensam om att tycka det. Många av de andra åkarna känner samma sak: att parallellslalomtävlingen i Hammarbybacken är en av de roligaste tävlingarna på världscuptouren.

– De har lyckats så bra med arenan. Vi är ibland på tävlingar där publiken är större men det är så tajt i Hammarby. Allt ljud riktas upp mot starten så man hörde hur bra trycket var där nere. Det lyfter arrangemanget, det är bra drag och rolig stämning och det tycker andra åkare som jag pratat med också.

Mattias Hargin ser fram emot världscupen i Hammarbybacken. Foto: Robert Henriksson

En attraktiv tävling

Biljetterna har sålt slut två år i rad och det verkar som att intresset för World Cup Stockholm 2018 är minst lika stort. Det finns flera anledningar till att intresset är stort. Dels är arenan lättåtkomlig men tävlingsformen är också ett dragplåster. En fördel med parallellslalomgrenen är att publiken kommer nära åkarna samtidigt som tempot är högt och väntetiden kort. Hargin tror också att arenans utformning gör tävlingen attraktiv eftersom det är bra sikt från läktaren och åskådarna kan se åkarna i princip från start till mål.

– Jag tror att det är populärt för att det är ett så tajt format. Man ser mycket på kort tid och folk som jag pratat med säger att man knappt hinner andas ut mellan åken. I andra tävlingar är det längre tid mellan åken men i parallellslalom är det högt tempo och mycket action på kort tid.

Alpin skidåkning i städerna

Tävlingsformen är inte bara attraktiv för åskådarna, den är rolig för åkarna också och den här säsongen utökas antalet världscuptävlingar med parallellslalom. På Nyårsdagen kör både damer och herrar parallellslalom i Holmenkollen, Oslo.

– Jag gillar parallell väldigt mycket och önskar att vi kunde köra flera tävlingar. Jag tycker det är väldigt kul och folk tycker det är kul att titta på, säger Hargin och fortsätter:

– Det är kul att man tar det närmare till städerna, det förenklar ju för publiken.

Mattias Hargin tog tredjeplatsen på World Cup Stockholm 2017. Foto: Jonas Kullman

Just nu är Hargin i St Moritz för att ladda upp inför säsongen som drar igång redan nästa helg med storslalompremiär i Sölden (28-29 oktober). Det blir en häftig säsong med World Cup Stockholm, OS och slutligen FIS Ski World Cup Finals, världscupfinalen, i Åre. Det dröjer dock ytterligare ett par veckor innan Mattias Hargin tävlar i världscupen för första gången den här säsongen.

– Levi blir första tävlingen för mig. Det känns bra, jag är peppad. Jag ser mest fram emot Stockholm men avslutningen i Åre på hemmaplan känns också jäkligt kul, säger Mattias Hargin.

Biljetterna till världscupen i Hammarby, 30 januari 2018, släpps 27 oktober, 8.o0. För att köpa biljetter, gå till www.worldcupstockholm.comLäs mer om landslagets uppladdning inför säsongen 2017/2018 här och se hela världscupschemat på FIS hemsida.

Bilder

Om

Åre 2019 AB
Åre 2019 ABFölj Åre 2019 AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019 AB

HUR MÅR DINA LAGG EGENTLIGEN?21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Hur är det egentligen med skidorna och skidkläderna nu när snön är borta? Tog du dem direkt från säsongens sista åk till skrubben eller förrådet och nu ligger allt där tills det är dags för nästa säsong? Ta då ut utrustningen igen och ge dem lite kärlek inför Åre 2019 – här delar två experter med sig av sina bästa tips! Skidor och pjäxor Om skidorna får stå obehandlade under sommaren kommer du att få torra belag som glider dåligt så ta en eftermiddag och ge laggen lite omsorg. Om du inte känner dig bekväm med att göra allt själv – gå till närmaste sportbutik och se om de kan hjälpa dig. – Det viktigaste är att man vallar in skidorna med paraffinvalla så man har ett skyddande lager på belaget. En del säger att det ska vara riktigt varm valla men det går lika bra att använda den du använder under vintern, men kanske inte den du har för de kallaste förhållandena (-10 grader eller kallare), säger Håkan Johansson på Verkstan i Åre, tillika servicetekniker åt Svenska skidförbundet. Börja med

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk. Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar. Det finns många hinde

#1 ALPINA LEGENDARER20.6.2018 00:00Pressmeddelande

Stein Eriksen – ett Hollywoodansikte i norsk ylletröja En legendar, en pionjär och långt före sin tid. Stein Eriksen var norrmannen med Hollywood-utseendet som spred den alpina sporten utanför både Nordens och sportens gränser. Med OS- och VM-guld i bagaget och en omistlig charm kom han att bli en av den alpina världens stora, inte minst för sin bragd på alpina VM i Åre 1954. Lille Stein Eriksen föddes 1927 och växte upp i idylliska Holmenkollen med föräldrarna Marius och Bitte och storebror Marius junior. Det fanns liten tvekan om att både Stein och Marius hade alla förutsättningar för att bli goda idrottsmän. Marius Sr var en erkänt duktig backhoppare och utförsåkare som dessutom deltog som gymnast på OS 1912. Mamma Bitte (Birgit) drev damernas slalomklubb i Oslo och i trädgården hade pojkarna Eriksen en hemmabyggd hoppbacke som lystes upp av stearinljus i vintermörkret. Enligt Stein var hans största ”bekymmer” som barn att välja om han skulle bli backhoppare eller alpin utförsåkare.

NU ÄNNU ENKLARE ATT TA TÅGET TILL ALPINA VM!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

Nu blir det ännu enklare att ta sig till och från Åre. De dagliga nattågen nu kommer att gå direkt från Stockholm från juni och framåt, vilket betyder en enklare och bekvämare resa i hållbarhetens tecken. Nu kommer vår nationella partner SJ med glädjande besked: nattågen kommer att trafikera sträckan från Stockholm till Åre varje dag från slutet av juni och framåt. Dessutom kommer dagliga dagtåg att gå på sträckan, vilket gör det smidigt att ta sig till och från Åre och Duved som är tågets slut- och startstation. Det gör det också möjligt för mer långväga besökare att göra en dagstur till och från Åre. Att ta tåget till Åre är ett hållbart och bekvämt resealternativ då tåget stannar mitt i byn där du har gångavstånd till torget, restauranger, hotell, bad, shopping och givetvis till skidbackarna. Nationalarenan ligger cirka en kilometer från Åre station. – Tågtrafiken är otroligt viktig för oss och för de gäster som ska resa till och från Åre under alpina VM. Det är ett väldigt enkelt o

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL23.5.2018 00:00Pressmeddelande

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare. Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella. Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan. Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara der

NU SLÄPPS BOENDEN TILL ALPINA VM 2019!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

120 000 personer förväntas besöka Åre under alpina VM 5-17 februari 2019. Majoriteten av besökarna är dagsgäster men många kommer att behöva någonstans att bo under VM-perioden. Nu släpps ett flertal boenden inför alpina VM. Skidåkning och alpina världsmästerskap kan kännas långt borta i maj månad men planeringen pågår alltjämt. Nu släpps boenden till VM-perioden i områdena Björnen, Tegefjäll och Duved och framöver kommer fler boenden att bli tillgängliga. Björnen, Tegefjäll och Duved är familjevänliga områden som ändå ligger nära centrum. Duved, som ligger cirka en mil västerut från Åre centrum, har ett separat skidsystem med tio liftar och 19 nedfarter. Ditt SkiPass gäller för samtliga områden, inklusive Duved och Tegefjäll. Också Tegefjäll ligger västerut, cirka fem kilometer från Åre bycentrum, och därifrån har du tillgång till Duveds skidsystem som är sammanbyggt med Tegefjäll. Björnen ligger cirka åtta kilometer från Åre by i riktning mot Östersund och därifrån är det enkelt att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum