Konkurrensverket

Härjedalens kommun gjorde fel när de köpte vid sidan av ramavtal

Dela

Härjedalens kommun bröt mot upphandlingsreglerna när kommunen köpte in bemanningstjänster till socialtjänsten vid sidan av ramavtal. Konkurrensverket kräver nu att domstol dömer kommunen att betala 260 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Härjedalens kommun har sedan 2016 haft problem med sitt ramavtal för bemanningstjänster då det visat sig svårt för ramavtalsleverantörerna att få fram konsulter. Trots att problemen var kända under lång tid har kommunen inte följt upp avtalet, utan köpt bemanningstjänster från andra leverantörer vid sidan om ramavtalet. Värdet av direktupphandlingarna under 2018 var närmare 3,5 miljoner kronor, vilket vida överstiger det belopp då en upphandling i regel ska annonseras.

– Det är viktigt att upphandlande myndigheter löpande ser över sina avtal och sätter in resurser när befintliga avtal inte tillgodoser myndighetens behov, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Karin Lunning.

Det var ett anonymt tips till Konkurrensverket som ledde till att en utredning kring de otillåtna direktupphandlingarna startade.

– Inköpen i detta ärende har skett utan öppenhet, vilket gör dem svåra att upptäcka. Tips är ett viktigt komplement till vår omvärldsbevakning och hjälper oss att se till att upphandlingsreglerna följs, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Karin Lunning.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Härnösand och kräver att domstolen dömer Härjedalens kommun att betala 260 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Natacha Otte Widgren, processråd, tfn 08-700 16 55, natacha.ottewidgren@kkv.se

Läs hela ansökan på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Nynäshamn har gjort otillåten direktupphandling av byggentreprenad23.6.2020 16:02:43 CESTPressmeddelande

När Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad var det fråga om en byggentreprenad som skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Att avtalet ingicks utan föregående annonsering innebar att kommunen gjorde sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunala bolag skyldiga att följa transparenslagen11.6.2020 14:00:00 CESTPressmeddelande

De kommunala bolagen Stockholm Avfall AB och Stockholm Vatten AB kommer från och med räkenskapsåret 2020 upprätta en öppen respektive separat redovisning av sin verksamhet. Det är resultatet av en utredning som Konkurrensverket har genomfört och som visar att bolagen är skyldiga att följa transparenslagen. Syftet är bland annat att det ska vara enklare att kontrollera att bolagen följer EU:s statsstödsregler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum