Länstrafiken Örebro

Hårt tryck på serviceresor – försök undvika att åka under rusningstid

Dela

Behovet av att åka med serviceresor i Örebro län har ökat kraftigt på bara några veckor. Antalet som vill åka har långt mer än fördubblats på kort tid och det kan medföra ökade väntetider. - Vi använder våra service- och färdtjänstbilar maximalt för att det inte ska bli för långa väntetider för våra kunder, men under rusningstider har vi svårt att klara av det, säger Staffan Juliusson, chef för serviceresor på Länstrafiken.

Med anledning av coronapandemin upphörde Länstrafiken med den så kallade samplaneringen den 24 april 2020. Samplanering innebär att Länstrafiken aktivt strävar efter att planera så många resor som möjligt på ett sådant sätt att bilarna och bussarna tar så många passagerare som möjligt vid varje resa, för att få en kostnadseffektiv verksamhet.

Smittskyddsenheten i Örebro läns bedömning var att det fanns risk för smittspridning i ett fordon där det satt fler än en passagerare. Därför stoppades samplaneringen och endast en passagerare tilläts därmed åka i ett och samma fordon, oavsett storlek på fordonet.

Beslutet om slopad samplanering gäller fortsatt också under hösten. Men behovet av serviceresor har ökat då verksamheter som låg nere i våras nu återigen dragit igång igen. Det handlar till exempel om dagvården, besök till sjukvården samt färdtjänst.

Under våren genomfördes cirka 900 resor per dag. När nu verksamheterna dragit igång efter sommaren ökade efterfrågan på serviceresor dramatiskt.

- Vi har de senaste två veckorna gått från cirka 900 resor per dag till cirka 2 400 resor dag och vi räknar med att efterfrågan kommer att stiga ytterligare. Vi använder våra fordon maximalt för att klara av den ökade efterfrågan men på morgnarna och eftermiddagarna är läget extra ansträngt då det är många som ska till och från skola och arbete.

- Därför uppmanar vi nu alla som kan planera sin resa att undvika att boka en serviceresa under rusningstid, alltså mellan 06.30-09.00 samt mellan 14.30-16.00 på vardagar. Annars riskerar våra kunder att få vänta länge på sin resa, säger Staffan Juliusson, chef för serviceresor.

I Serviceresor ingår bland annat färdtjänst och sjukresor.

När det gäller resor med Serviceresor gäller även fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Håll avstånd till andra
  • Tvätta alltid händerna efter resan
  • Undvik att röra vid ögon, näsa och mun
  • Nys och hosta i armvecket
  • Avstå onödiga resor
  • Stanna hemma när du är sjuk, även vid lindriga symtom

Kontakter

Staffan Juliusson, chef för Serviceresor. Telefon: 0767-23 18 99

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

Serviceresor lanserar ny förbättrad app och bokningssida25.8.2021 09:00:25 CEST | Pressmeddelande

Nu är det ännu lättare att boka färdtjänst och hantera sina övriga resor för alla som reser med Serviceresor. Region Örebro län har tagit fram en ny förbättrad app och bokningssida för att underlätta hanteringen av resorna. Den som är berättigad att resa med Serviceresor kan skapa ett konto i appen Serviceresan eller på bokningssidan serviceresan.lanstrafiken.se och komma igång direkt.

Serviceresor återgår till samplanering 15 juli8.7.2021 10:12:29 CEST | Pressmeddelande

Under våren 2020 fattade Länstrafiken beslut om att slopa samplanering för alla Serviceresor, förutom skolskjuts, på grund av pandemin. I takt med att smittspridningen av Covid- 19 minskar och att majoriteten av våra kunder och förare nu är vaccinerade, kan vi i samråd med ansvarig smittskyddsläkare på Regionen återigen börja samplanera våra resor. Det betyder att de som reser med Serviceresor kan få samåka med andra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum