Universeum

Hasselbladstiftelsen ger två miljoner till ny kunskapsupplevelse om rymden

Dela

2019 är månlandningens jubileumsår. För att uppmärksamma forskningen och öka människors kunskaper om rymden vill Universeum skapa en helt ny rymdupplevelse. För detta har Universeum sökt och beviljats medel från Hasselbladstiftelsen.

Den 20 juli 1969 satte människan för första gången sin fot på månen, ett historiskt och avgörande genombrott för rymdteknologin och forskning. Detta vill Universeum uppmärksamma med en helt ny kunskapsupplevelse om rymden under jubileumsåret 2019. Genom nya lärmiljöer och program ska science centret presentera den moderna fysikens världsbild och stora upptäckter inom kosmologi, astronomi, kvantfysik och astrobiologi, tillsammans med tekniken och forskningen bakom resultaten.
–  Vi vill väcka såväl barns som vuxnas lust till att själva vilja utforska och lära mer. Med kunskap och frågeställningar stimulerar vi våra besökares kreativa, kritiska och innovativa tänkande, berättar Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

Världsledande forskning för människors vardag

Rymdforskningen kan te sig abstrakt, men innovationerna påverkar var och ens vardag. Digitaliseringen av samhället, från miljöövervakning och väderprognoser till kommunikation, kan härledas hit.
– Med rymdsatsningen vill vi synliggöra att världsledande forskning och utveckling finns i Göteborgsregionen och i Sverige, såväl inom industrin som på våra lärosäten, säger Håkan Sigurdsson.

Fysiken har inom många områden tagit så stora kliv att gemene man har svårt att förstå. Det krävs stor ansträngning för att hänga med när vår tids stora upptäckare berättar om Higgspartiklar som ger massa eller gravitationsvågor som färdas genom rymden som böjningar av tid och rum. Den som inte kan eller orkar tillgodogöra sig sådan kunskap kan vända sig till andra, mindre pålitliga, källor än vetenskapen för att förstå världen. Med rymdsatsningen vill vi motverka den utvecklingen.
– Genom att visa hur man närmar sig vetenskapens ofta utmanade resultat på ett korrekt sätt minskar vi utrymmet för faktaresistens och alternativa sanningar.

Två miljoner från Hasselbladstiftelsen

De nya lärmiljöerna med tillhörande program är en långsiktig satsning som ska möta det stora intresse och behov som såväl skola som allmänhet ger uttryck för. Liksom övriga satsningar på Universeum sker den i samarbete med akademi, näringsliv och samhälle. Chalmers och Göteborgs universitet är tätt kopplade till projektet. Satsningen får nu ytterligare en stark samarbetspartner i Hasselbladstiftelsen, som bidrar med finansiellt stöd och expertis.
– Vi är mycket glada och stolta över det stora engagemanget och stödet från Hasselbladstiftelsen. Tillsammans kommer vi lyfta fram vetenskapen och forskningen om rymden. Det yttersta målet med satsningen är, precis som med allting vi gör, att bidra till en hållbar samhällsutveckling säger Carina Halvord, VD för Universeum.

Det är Hasselblad Science, Hasselbladstiftelsens naturvetenskapliga gren, som går in i projektet. Hasselblad Science stöttar större projekt av långsiktig strategisk betydelse, med fokus på Västsverige. Stiftelsens ändamål är att främja såväl fotografi som naturvetenskap.
– Universeums rymdsatsning går helt i linje med Hasselbladstiftelsens ändamål och vi är glada att kunna vara med och stödja ett projekt om rymden och sprida kunskapen om detta fascinerande ämne. Hasselbladkameran var med på samtliga månlandningar 1969–72 och vi är stolta över att fortsatt kunna förvalta makarna Hasselblads arv i deras anda, säger Christina Backman, verkställande direktör vid Hasselbladstiftelsen.

Bilder

Jorduppgång, Apollo 11-expeditionen, 1969
NASA, AS11-44-6553
Bilden är tagen den 20 juli 1969 av Michael Collins, pilot på Apollo 11:s kommandofarkost. Den visar jorduppgången sedd från månens omloppsbana före landning.

Fotavtryck, Apollo 11-expeditionen, 1969
NASA, AS11-40-5878

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Peter Wallenberg Jr inviger ny utställning på Universeum – välkommen på pressvisning av The Hub!31.1.2019 09:31:00Pressinbjudan

Den 8 februari går startskottet för Universeums kunskapssatsning på digital teknik och innovationskraft då The Hub invigs. En utställning som visar hur ny teknik kan ge verktyg och stärka förmågan att utveckla nya idéer. Utställningen syftar också till att bidra till ett ökat intresse för studier samt arbete inom IT och teknik. I The Hub utforskas den nya teknikens möjligheter och hur tekniska lösningar kan bidra till en hållbar framtid. Utställningen rymmer både tekniklabb och flera så kallade innovationsstationer där bland annat VR, AI och sensorteknik kan upplevas och provas på. Bakom satsningen står Universeum i samarbete med Saab, Ericsson, Chalmers och Göteborgs universitet. The Hubs innehåll har valts och utformats tillsammans med Pepp*. Fredagen den 8 februari kl 09.30 är du varmt välkommen på pressvisning. På plats finns då Peter Wallenberg Jr, ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Carina Halvord, VD på Universeum, Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum