Konkurrensverket

Hässleholm gjorde fel som stoppade privat fibergrävning

Dela

Hässleholms kommun får inte hindra privata fiberföretag att gräva ner fiber i kommunen. Det framgår av en dom från Patent- och marknadsdomstolen.

– Det är mycket bra att domstolen nu har slagit fast att det inte är acceptabelt att Hässleholms kommun hindrar privata företag från att gräva ner fiber genom att vägra upplåta mark, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket lämnade i september 2017 in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen med kravet att Hässleholms kommun ska förbjudas att hämma och snedvrida konkurrensen på marknaden genom att vägra upplåta mark till privata företag som vill gräva ner fiber. Domstolen har nu slagit fast att det var fel av Hässleholms kommun att neka upplåtelse av mark till privata företag som vill etablera och sälja fiberanslutning till kommunens invånare.

– Det är ett principiellt viktigt avgörande som klargör att den metod som Hässleholms kommun använde inte är acceptabel, säger Rikard Jermsten.

Under våren 2015 antog Hässleholms kommun en fiberetableringsplan som innebar att kommunen skulle erbjuda minst 95 procent av invånarna anslutning till ett kommunalt fibernät senast år 2020. Redan innan dess hade privata företag visat intresse för att bygga ut fibernät i kommunen. Hösten 2015 meddelade Hässleholms kommun att den inte längre avsåg att upplåta mark till företag som ville etablera fiberanslutningar till kommunens invånare. Skälet var att kommunen ville förbättra förutsättningarna för sin egen fibersatsning.

Konkurrensverket gick till domstol för att få fram ett förbud mot Hässleholms agerande. Kommunen får inte utestänga privata aktörer från marknaden. Även andra måste få möjlighet att sälja fiberanslutning.

För ytterligare information, kontakta:

Karin Lunning, kommunikationschef, tfn 08-700 16 42
Eva Persson, processråd, tfn 08-700 15 87
Natacha Otte Widgren, processråd, tfn 08-700 16 55

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum