Havssköldpaddan från stranden i Smögen obducerad
I januari hittades en oäkta karettsköldpadda (Caretta caretta) uppspolad och död utanför Smögen, en art som inte setts i Sverige sedan 1890. Sköldpaddan samlades in av Göteborgs Naturhistoriska museum och har därefter obducerats på SVA. Preliminärt finns två teorier om dödsorsaken.

Undersökningarna ger viktig kunskap om den fridlysta och hotade sköldpaddsarten. Utifrån obduktionsresultatet och efterföljande undersökningar kan information om sköldpaddans ålder, härkomst, hälsostatus och dödsorsak inhämtas. Eftersom sköldpaddsarten inte rapporterats i svenska vatten sedan 1800-talet är proverna värdefulla för forskning, både på kort och längre sikt.
En inledande obduktion har utförts och vävnadsprover har samlats in. Sköldpaddan som hittades i Smögen var en ung hona i gott näringstillstånd. Hon hade inga synliga sjukliga förändringar vilka kan förklara varför hon dött. Vid obduktionen konstaterades däremot flera äldre avläkta skador. På vänster sida av ryggskölden saknadesen del av skalet och i kroppshålan var tarmen sammanväxt med bukväggen. Skadorna på skalet och i tarmen bedöms ha uppstått till följd av trauma så som båtkrock, propellerskada eller hajattack.
– De gamla skadorna visar att hon överlevt en rejäl skada. Angående dödsorsaken överensstämmer fynden vid obduktionen med att sköldpaddan blivit bifångad (oavsiktligt fångad i fiskeutrustning) och drunknat. En annan tänkbar dödsorsak är att sköldpaddan frusit ihjäl, att hon helt enkelt hamnat i vinterkallt vatten som arten inte klarar. För att kunna säga mer får vi vänta in svar på de prover vi tagit och ska analysera, säger Elina Thorsson, veterinär på SVA.
Förutom Elina Thorsson medverkade även veterinär Gustav Averhed samt biolog Jasmine Stavenow på obduktionen.
– Eftersom havssköldpaddor lever nästintill uteslutande i haven speglar de den marina miljö de lever i. Dessutom är havssköldpaddor nästan som ekosystem i sig själva. Vi såg många olika arter på havssköldpaddans skal, så som havstulpaner, koralldjur och alger, säger Jasmine Stavenow.
I en film på Youtube (SVA Sverige) redovisar Elina Thorsson obduktionen och visar skadan på skölden.
Nyckelord
Kontakter
Elina ThorssonVeterinär
Tel:018-67 40 97elina.thorsson@sva.seBilder

Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Stoppa kvarkan – hästsverige samlas för att få bukt med smittan26.4.2022 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2021 drabbades 48 svenska hästanläggningar av kvarka med stor påverkan på verksamhet och ekonomi. Flera organisationer i Sverige och andra länder samarbetar i kampanjen Stoppa kvarkan den 2 till 8 maj. Fokus för kampanjen är att snabbt upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.
Kunskap om dataströmmar ger SVA nyckelroll i EU-projekt12.4.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
Målet för projektet Decide är att ta fram bättre beslutsstöd till djurbönder, veterinärer och experter inom sjukdomskontroll. Verktygen ska användas för att förebygga sjukdomsutbrott bland produktionsdjur. Forskningsbidraget om 8 miljoner kronor tilldelas Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tack vare tidigare arbeten inom digitalisering och analys av djurhälsodata.
Avmaska inte rutinmässigt, ta träckprov5.4.2022 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
För att bromsa utvecklingen av resistens hos hästparasiter bör avmaskning endast utföras på hästar som annars kan sprida smitta. Med avmaskning baserad på resultat från träckprover behöver ofta bara hälften av hästarna avmaskas, ibland ännu färre.
Tongivande konferens inom veterinär epidemiologi till Uppsala 202423.3.2022 07:15:00 CET | Pressmeddelande
Med missionen att förbättra hälsan hos djur, människor och miljön samlas årligen medlemmarna i SVEPM, Society for veterinary epidemiology and preventive medicine, för att utbyta erfarenheter och föra forskningen framåt. Det anrika sällskapet samlar veterinärer, biologer och virologer men även ekonomer, beteendevetare och matematiker som arbetar förebyggande med djurhälsa i gränslandet mellan vetenskap och policy.
Förslag: Så minskar vi risken för nya smittor mellan djur och människor28.2.2022 13:45:00 CET | Pressmeddelande
Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har granskat svensk djurhållning utifrån risken för att nya allvarliga smittor mellan djur och människa kan uppkomma och få omfattande spridning. Bedömningen är att det är mycket låg risk för att sådana smittor, så kallade zoonoser, uppstår i Sverige. Däremot kan de föras in från andra länder och spridas i svensk djurhållning. Myndigheterna pekar på att vi lever en föränderlig värld där vi ser nya utmaningar på smittskyddsområdet, och lämnar därför förslag på åtgärder för att stärka smittskyddet i svensk djurhållning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum