PRO-Pensionärernas Riksorganisation

HD avgör bedrägerioffers rätt till kränkningsersättning

Dela

Antalet bedrägerier mot äldre ökar. Den som utsatts lider ofta av oro och skam efteråt – men har trots det inte automatisk rätt till särskild ersättning för känslan av kränkning. Det kan dock bli ändring på det, frågan kommer att avgöras av Högsta domstolen. Det skriver PRO:s medlemstidning PROpensionären i sitt senaste nummer.

Bedrägerierna mot äldre har ökat med runt 90 procent på ett år, visar polisens statistik. Av de drabbade är 70 procent över 70 år.

Om brottet går till domstol kan den som utsatts få tillbaka sina pengar. Däremot har det hittills endast i undantagsfall gått att få särskild ersättning för den kränkning som offret utsatts för, något som ibland utdöms i samband med våldsbrott. Detta kan det dock bli ändring på. 

Bakgrunden är att Hovrätten för Västra Sverige i början av oktober i år avvisade ett yrkande om särskild ersättning för kränkning i en dom mot den så kallade falske takläggaren. Denne hade lurat av äldre villaägare pengar under förespegling att deras tak behövde repareras. 

Efter Hovrättens avvisande skickades en ansökan om prövningstillstånd in till Högsta domstolen. Som argument framfördes att en annan hovrätt, Göta hovrätt i Jönköping, i somras beviljade kränkningsersättning till ett antal äldre personer som utsatts för bedrägerier av personer som utgett sig för att vara deras barnbarn.

Om HD väljer att ta upp frågan och beslutar att bevilja särskild ersättning till de drabbade i takläggarmålet kommer det att gynna alla som råkar ut för liknande händelser, eftersom HD:s beslut är prejudicerande.

– Det skulle vara ett viktigt erkännande av att de faktiskt har blivit utsatta för kränkning, säger advokat Ingemar Gross som är den som lämnat in ansökan om prövningstillstånd till HD.

I en intervju i nr 9/2018 av PRO:s medlemstidning PROpensionären säger Ingemar Gross till frilansjournalisten Thord Eriksson att han ofta möter bedrägeriutsatta som känner skam över vad de har råkat ut för. Det vore därför rimligt om det utgick en särskild ersättning för själva kränkningen i att ha blivit drabbad, tycker advokat Ingemar Gross.

Det är oklart om, och i sådana fall när, HD kommer att bevilja prövningstillstånd i frågan.

Kontakter

Åke Persson, chefredaktör PROpensionären
E-post: ake.persson@pro.se
Telefon: 076-145 1956

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum