Göteborgs stift

Hearing med biskopskandidaterna 11 oktober

Dela

Under hela hösten pågår biskopsvalet i Göteborgs stift. Vid nomineringsvalet i augusti utsågs de kandidater som de röstberättigade har att välja mellan. Dessa kandidater, 7 till antalet, kommer till Göteborg för att delta i en utfrågning. Därefter genomförs valet då en kandidat till slut blir vald biskop för att sedan vigas till biskop i Göteborgs stift vid en gudstjänst i Uppsala domkyrka.

Onsdagen den 11 oktober kommer de sju kandidaterna i biskopsvalet i Göteborgs stift till domkyrkan i Göteborg för att delta i en utfrågning, en sk biskopshearing. De kommer att få 30 minuter var då de blir utfrågade av en teolog och en kommunikatör; Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, och Eva Staxäng, programansvarig vid Jonsereds herrgård.

Redan för några veckor sedan fick kandidaterna presenteras sig skriftligt på Göteborgs stifts webbplats. När hearingen är genomförd återstår det en vecka tills dess själva valet genomförs, den 18 oktober. Den som får mer än 50 % av rösterna blir vald biskop. Om ingen får majoritet i första valomgången går de två med flest röster vidare till en andra valomgång den 8 november. 

Biskopshearingen är öppen för allmänheten och kommer att sändas direkt via YouTube. Filmerna kommer även att kunna ses i efterhand på Göteborgs stifts webbplats.

Massmedia inbjuds att närvara vid biskopshearingen i domkyrkan den 11 oktober

Tidsschema

09.00-09.20 Morgonbön och inledning

09.20-09.55 Jonas Eek

09.55-10.20 Paus

10.20-10.55 Sven Hillert

11.05-11.40 Maria Klasson Sundin

11.40-11.45 Information

11.45-13.00 Paus

13.00-13.10 Information

13.10-13.45 Cristina Grenholm

13.55-14.30 Esbjörn Särdquist

14.30-14.55 Paus

14.55-15.30 Susanne Rappmann

15.40-16.15 Erik Johansson

16.15-16.25 Avslutning

Information: Torgny Lindén, pressekreterare
031-771 30 31, torgny.linden@svenskakyrkan.se

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna. 

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Prata med en teolog – Nyhet på Bokmässan25.9.2018 08:05Pressmeddelande

När Bokmässan i Göteborg på torsdag slår upp portarna finns Svenska kyrkan med som vanligt. På Se människan-scenen avlöser samtalen med författare varandra under dagarna fyra. Nyhet för året är Teologiska hörnan. Där finns namnkunniga teologer till hands för att samtal om det som mässbesökarna vill tala om, bland andra biskop Susanne Rappmann som gör sin första Bokmässa som biskop i Göteborgs stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum