Interflora

Heidi Mikkonen: "Jag älskar att inspirera"

Dela
Månadens florist Heidi Mikkonen
Månadens florist Heidi Mikkonen

Att skapa med säsongens blommor är ett självklart val för Heidi Mikkonen. Längtan efter höstens hortensior eller vårens första tulpaner är en härlig känsla och variationen ger idéerna näring.

Omväxlingen hör till det hon uppskattar allra mest som florist. Ingen dag är den andra lik.

– Att få använda mycket material är ju fantastiskt, som till riktigt stora kransar eller kistdekorationer. Men det är lika fint att ta vara på det som eventuellt blivit över efter dagens arbete, svinnet. En ensam gul ros eller enstaka lejongap blir hur fina som helst i en personlig bukett. Förr skulle man alltid ha tre eller fem av varje sort, men så behöver man inte tänka längre, säger Heidi.

Känner av stämningar

När hon skapar till sig själv blir det helst naturinspirerat, blommigt och kvinnligt, men att kunna läsa av kunden är givetvis en förutsättning för att lyckas i yrket. Inspiration hittar hon ute i folklivet, i arkitekturen runtomkring, i filmer, på loppisar och i årstidernas skiftningar.

– Jag letar aktivt efter idéer, snarare än att registrera saker undermedvetet. Sådan har jag alltid varit.

För Heidi är det naturligt att känna av stämningar när hon får uppdrag.

– Jag är nog känsligare än jag tror, för om jag gör en kistdekoration så tänker jag verkligen på döden. Och binder jag en brudbukett så känner jag kärleken jättetydligt.

Glad över yrkesvalet

Hon har jobbat som florist i 22 år och är fortfarande lika glad över sitt yrkesval. Numera är hon egenföretagare med uppdrag inom branschen, bland annat ger hon kurser och håller visningar runt om i landet.

– Den omedelbara responsen, åh, den gillar jag, säger hon med eftertryck.

Hon får den av kunderna när hon jobbar extra hos Interflora Blomsterhandel Mats-Ola Andersson i Kristianstad. Och hon får den när hon håller föredrag för florister på vidareutbildning och på mässor.

– Att skapa med blommor går ju undan, det passar mig. Jag skulle inte kunna vara möbelsnickare eller sitta och sy på en bonad i åratal. Jag vill se snabba resultat, säger hon. 

Tänker på hållbarhet

Heidi Mikkonen jobbar så hållbart som möjligt och väver ofta in miljöaspekten i sina uppdrag. Det kan handla om att göra arrangemang i nät av korslagda träpinnar som hon lagt i botten på en vas i stället för att använda syntetisk stickmassa, eller att jobba med säsongens blommor.

– Man måste få längta efter tulpaner och pioner, annars blir det slentrian. Många i branschen ser mig som en miljöambassadör och det är jag jättestolt över!

”Jag använder ofta återbruk"

Namn: Heidi Mikkonen
Ålder: 41
Gör: Frilansande florist med basen i Kristianstad.
År i yrket: 22
Tycker om: Variation och snabba puckar.
Styrka: Känsla för materialet och färgerna.
Brinner för: Hållbarhet och inspiration.

Heidis tre bästa tips

  1. Hitta en kunnig florist som förstår din stil och som du kan bli stammis hos, precis som du blir hos en frisör som känner ditt hår.
  2. Välj god kvalitet! Köp hellre en stor och dyr blomma än tio billiga.
  3. Utgå från säsongen. Fråga inte efter tulpaner på hösten!

Kontakter

Bilder

Månadens florist Heidi Mikkonen
Månadens florist Heidi Mikkonen
Ladda ned bild

Om

Interflora
Interflora
Gustavslundsvägen 18
167 51 Bromma

08-6344400https://www.interflora.se/

Interfloras vision är att få fler att älska blommor – och varandra. Det är det vi kallar The Flower Effect. Vi tror att det bästa sättet att visa känslor på är att skicka blommor. För att leendet hos den som får blommor är så äkta. För att blommor kan förvandla ett helt rum. För att de doftar gott. För att man blir lycklig i själen av att ge.

Interflora startade sin resa 1923 när sex blomsterhandlare grundade Interflora i Sverige och idag säljer vi Blommogram genom interflora.se och cirka 600 fristående blomsterbutiker.

Läs mer på www.interflora.se

Följ Interflora

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Interflora

Interflora är stolt sponsor till Cancerfonden & Rosa bandet16.9.2019 09:27:00 CESTPressmeddelande

Som stolt sponsor till Rosa Bandet kommer Interflora under oktober månad att bli blomstrande rosa. Rosa buketter kommer att säljas på interflora.se, där 30 kr per bukett kommer gå oavkortat till kampen att besegra cancer. – Vi är mycket stolta över att få vara med och bidra till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Det känns som ett väldigt naturligt samarbete då vår produkt är med i livets alla tillfällen och skänker omtanke, kärlek och pepp, säger Nina Lindvall, vd på Interflora. Interflora kommer även att sälja årets Rosa Band som tillval till alla Blommogram från den 27 september till den 3 november. Om Cancerfonden och Rosa Bandet: Årets Rosa Bandet-kampanj har temat ”Tillsammans mot cancer” och kampanjens syfte är att samla in pengar till forskningen, sprida kunskap om sjukdomen och påverka beslutsfattare i viktiga frågor. Målet är att färre ska drabbas och att fler ska överleva cancer.

Sofie Danielsson Söhr: "Naturen gör mig kreativ"13.9.2019 09:00:00 CESTBlogginlägg

Sofie Danielsson Söhr söker sig gärna ut i naturen för idéernas skull, de flödar bättre där. Men också för att gräs, kottar och fröställningar ger en magisk touch till floristiskt hantverk. Utflykterna är en bonus för Sofie som är uppvuxen långt ute på den skånska landsbygden, men bosatt i Stockholm sedan många år. ETT BLOMSTRANDE ÅRHUNDRADE När hon fick uppdraget av Interflora att skapa matchande buketter till vintagevaser från Barnebys, som är en söksajt för konst, design och antikviteter, fann hon inspirationen både utom- och inomhus. – Jag ville skapa trädgårdskänsla i en dov färgskala som jag lånat från gamla målningar, säger hon om buketten Art Deco som säljs på interflora.se i samband med Barnebyskampanjen Ett blomstrande århundrade. Hon band klematis, ros, nejlika, blomstermorot, tistel och eukalyptus i en asymmetrisk och spännande form för att matcha en tidstypisk 1920-talsurna i gjutjärn. – Buketterna till kampanjen var ett roligt uppdrag som känns rätt i tiden med tanke på h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum